Afbeelding

In 2021 namen we in Veenendaal afscheid van bijna zeshonderd dierbaren

30 december 2021 om 13:48 Mensen

VEENENDAAL Het jaar 2021 ligt bijna achter ons. Een jaar waarin, evenals in 2020, het coronavirus een zware stempel op het leven van iedereen drukte. We hebben in 2021 van ongeveer 585 bekende en minder bekende Veenendalers afscheid moeten nemen. Dat is iets minder dan vorig jaar toen er 607 personen overleden. Ongeveer vijftig van hen stierven dit jaar aan het coronavirus. Landelijk raakte de moord op Peter R. de Vries ons. Gelukkig hadden we in Veenendaal niet te maken met moorden, maar werden we wel meerdere malen geraakt omdat we afscheid moesten nemen van personen die ons dierbaar waren of veel voor de gemeenschap hebben betekend.

door Aart Aalbers

Bijna dagelijks beierden de doodsklokken hun kille geluid over Veenendaal. Er stierven soms wel 18 Veenendalers in een week. Om alle namen van de in Veenendaal overledenen, en veelal ook hier woonachtige, in deze terugblik te vermelden is ondoenlijk. Dat zal iedereen begrijpen. Toch willen we een aantal van hen nog even voor het voetlicht brengen.  

Het nieuwe jaar was nog maar net begonnen of Rien van Elst overleed op nieuwjaarsdag op 86-jarige leeftijd. Van Elst was vanaf de jaren zestig tot aan 2001 met zijn Bouwmaatschappij Van Elst actief.

Oudere Veenendalers zullen zich de enorme torenkraan in het PWA-park nog herinneren. Ook kennen velen hem omdat hij voetbalvereniging DOVO een warm hart toedroeg en daar ook een bestuursfunctie heeft vervuld. Hij was erelid van deze vereniging waarvan hij 61 jaar lang lid was.

RITMEESTER Slechts twee dagen later overleed Frans van Schuppen (77), oud-directeur van de Ritmeester Sigarenfabriek. Een jaar daarvoor had hij tijdens een expositie in het museum nog verteld over het ontstaan en de groei van de sigarenfabriek. Zijn hobby was oldtimers. Prachtige exemplaren stonden in zijn garage.

Ook moesten we afscheid nemen van Dick Cozijnsen (80). Hij zat tussen 2009 en 2018 voor het CDA in de gemeenteraad van Veenendaal en was daarvoor in Renswoude al politiek actief. Ook was Dick zeer betrokken bij Stichting Buitenzorg. Dick was een bijzonder vriendelijk man en hij werd breed gerespecteerd. Niet voor niets kreeg hij enkele onderscheidingen.

Klaas Roelofsen (87) van de Dijkstraat, die zijn gehele werkzame leven een loodgietersbedrijf runde aan de Dijkstraat, was altijd nog erg vitaal en breed geïnteresseerd. Een ziekte velde hem op 12 februari.

Het echtpaar Methorst-Bos, dat decennia lang op de monumentale boerderij Oud-Ruisseveen woonde, stierf slechts enkele weken na elkaar. Willie op 73-jarige leeftijd op 16 januari en haar man Jan op 16 februari op 77-jarige leeftijd.

ICOON Korfbalvereniging SKF moest dit jaar afscheid nemen van ‘club-icoon’ Jaap Hage. Hij overleed op 16 mei op 63-jarige leeftijd. Hage was in het verleden speler van SKF en voorzitter en door de jaren heen was hij diverse keren belangrijk bij de realisatie van de accommodatie zoals we die vandaag de dag kennen. Dat laatste leverde hem de titel Lid van Verdienste op bij SKF en bij zijn aftreden als voorzitter werd hij ook benoemd tot erevoorzitter. Nauwelijks twee maanden later overleed een tweede erevoorzitter van SKF, Jeen Kaspers overleed op 17 juli juli op 94-jarige leeftijd.

PREDIKANTEN Ook een aantal predikanten verwisselden, zoals zij dat hun gehoor jarenlang voorhielden, het tijdelijke voor het eeuwige. Wie kende dominee H. Jongerden niet? Vele duizenden Veenendalers kregen met hem te maken met trouwerijen, begrafenissen of doopdiensten. Reeds in 1966 kwam hij als predikant naar de Sionskerk in Veenendaal-zuid. Bij het ouder worden maakte de negentig jaar geworden emeritus predikant regelmatig een wandeling. Hij groette je dan altijd vriendelijk. 

Nog een emeritus predikant en ook oud-Kerkewijk bewoner stierf dit jaar. Te weten ds. J. Mijnders die van 1979 tot 1991 predikant van de Gereformeerde Gemeente was. Hij werd honderd jaar. 

Ook de in het Friese Haskerland geboren ds. A.A. Bos stierf dit jaar op 91-jarige leeftijd in Veenendaal. Hij was predikant bij Sola Fide en na zijn vertrek uit Veenendaal keerde hij 14 jaar later terug in Veenendaal en besteeg de kansel in Aller Erf.   

Zoals veel gepensioneerden kwam ook Peter van Ojik (74), samen met zijn neef, altijd even op de markt een praatje maken. Tientallen jaren was Peter als ambtenaar sportzaken betrokken bij alles wat in Veenendaal met sport te maken had. Hij kreeg voor zijn verdienste de Jan van de Pol-bokaal. Ook was Van Ojik secretaris bij de VVD afdeling Veenendaal. 

AUBADE En ook Bob van Stempvoort die jarenlang de kinderzang begeleidde tijdens de aubade op de Markt op Koninginnedag komt in deze terugblik voor. Hij speelde bij veel rouw- en trouwdiensten op het orgel. Iedereen in de wijde regio en daarbuiten, die liefhebberij heeft in orgelspel, zal de naam Bob van Stempvoort als muziek in de oren klinken. Op 12 maart stierf Bob op 89-jarige leeftijd. Hij speelde onder andere in de Cunerakerk in Rhenen en meer dan 70 jaar in de Bethelkerk in Veenendaal. Hij gaf in de tachtiger jaren zelfs een grammofoonplaat uit. Ook Bob kreeg een Koninklijke onderscheiding.

DOVO Voetbalvereniging DOVO nam dit jaar afscheid van onder anderen Ad van Manen. Hij was ruim zeventig jaar lid van de club en overleed op 1 december op 84-jarige leeftijd. Als speler van DOVO schopte Van Manen het tot het Nederlands amateurelftal, later was hij ook bestuurslid van de club.

Veel mannen tot nu toe in dit overzicht, maar dit jaar overleden uiteraard ook vrouwen. Welke oudere Veenendaler kende de in de Haspel opgegroeide An Rosendaal-Haanschoten niet? Samen met haar man Cees verkocht ze vis. Haar kleinkinderen staan op diverse markten met vis. Ze werd negentig jaar. 

UITVAARTONDERNEMER Ook Aartje Blankestijn-Pater (81) was, als echtgenote van een uitvaartondernemer, geen onbekende in veel gezinnen waar een dierbare was overleden. Ook zullen veel leerlingen van de al vele jaren niet meer bestaande Huishoudschool en Technische school zich nog wel het snoepjeswinkeltje aan de Kerkewijk tegenover De Engelenburgh herinneren. 

Willem Reede is reeds in 2012 overleden, nu is ook zijn vrouw niet meer onder ons. De oudere ex-leerlingen van het christelijk Lyceum Veenendaal zullen zich hun aardrijkskundelerares Mieke Zalmann nog wel te binnen schieten. Ze overleed op 18 maart en mocht de leeftijd van 97 jaar bereiken.  

Op 17 april stierf Barend van Ravenswaaij. Ook hij werd 97 jaar. Als je aan Barend denkt dan kun je hem alleen maar uittekenen in zijn witte overal of in zijn Dafje rijdend door Veenendaal met op het dak van zijn automaatje zijn onafscheidelijke ladder. Hij wist van geen stoppen en stond op hoge leeftijd nog steeds op de ladder om woningen te schilderen. 

DE VRIENDSCHAP Ook Henk Hooyer was een actief baasje. Tot kort voor zijn overlijden werkte hij nog regelmatig bij zijn zoon Aart in het transportbedrijf in Barneveld. Hij was de tachtig reeds gepasseerd toen hij examen deed voor het heftruckrijbewijs en slaagde. Velen zullen hem kennen van molen De Vriendschap aan de Nieuweweg waar hij vanaf zijn pensioen al kwam. Met Open Monumentendag verzorgde hij daar rondleidingen. Henk, die je tot kort voor zijn overlijden nog overal met zijn auto en op de fiets tegenkwam, werd 91 jaar.

SCHOENEN Gerrit Henzen van de schoenenwinkel aan de Patrimoniumlaan overleed op 6 mei op 83-jarige leeftijd. Ooit verkocht hij samen met zijn vrouw en een oude oom schoenen achter de woning aan de Talmastraat. De zaken liepen voorspoedig en een mooie winkel kwam er aan de Patrimoniumlaan. Gerrit was echter meer de technische man en heeft jarenlang in het opvallend solitair staande witte pand aan de Brouwersstraat schoenen gerepareerd. Later verkaste hij naar de Prins Bernhardlaan. Bij voetbalvereniging GVVV kwam hij veel. 

Ook Arend Buitenhuis was decennialang betrokken bij GVVV. Eerst als speler en later als verzorger van het eerste elftal. Hoewel Arend zijn ouders en later zijn broer een boerderij runden aan het Ruisseveen werd Arend docent Duits. Op 31 oktober overleed hij op 79-jarige leeftijd. 

UITGEVERIJ Het waren veel ouderen die overleden. Toch zijn er ook enkele die de gemiddelde leeftijd bij lange na niet bereikten. Op 28 juni stierf de pas 41-jarige Govert Kool. Hij groeide op aan de Stationssingel waar zijn vader een uitgeverij/boekhandel dreef. Rien Torn Broers stierf op 53-jarige leeftijd na een moedig gedragen ziekte. Joop de Knegt kreeg al op jonge leeftijd een ernstige ziekte die zijn lichaam afbrak. Hij overleed op 55-jarige leeftijd. Elly Anbeek (60) kreeg in haar jonge jaren een zeer ernstig motorongeluk. Ze kon hierdoor niet meer voor honderd procent werken. In het gemeentearchief van Veenendaal verrichtte ze zeer nuttig werk door soms bijna onleesbare raadsnotulen van decennia geleden te digitaliseren.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Enkele personen uit die afgelopen jaar zijn overleden. Met de klok mee vanaf linksboven: Cees Boone, Jaap Hage, Elly Anbeek, Chris van Dijk, Dick Cozijnsen, Gerrit Henzen, ds. H. Jongerden, Willie Methorst-Bos en Jan Methorst. In het midden: ds. Jan Mijnders (links) en Barend van Ravenswaaij. -  

Een bekende Veenendaler werd Aad Koorneef. De 87 jaar geworden ondernemer ging de huizen langs met onder andere ingevroren groente. In zijn hoogtijdagen reed een groot aantal kleine diepvriesvrachtwagentjes met daarop de naam DVC of De Diepvriesman door de wijde regio. Ook was hij medeoprichter van een hulporganisatie voor hulp aan Roemenië. 

ROEMENIË Hij was niet enige die een zwak had voor Roemenië. Ook Cees Boone zamelde geld in voor mensen in dat land. Al jaren voordat de kringloopwinkels als paddenstoelen uit de grond schoten organiseerde Boone, in de leeggekomen hal van groentegroothandel Van Ravenswaaij aan de Parallelweg, al een permanente rommelmarkt. Ook organiseerde hij transporten met hulpgoederen. Keessie, zoals de meesten hem kennen, was ook zanger en jarenlang koster in de Vredeskerk. De altijd positief ingesteld Cees werd 87 jaar. 

Nu we het toch over de Vredeskerk hebben. Voorzitter Huib de Bruin van mannenvereniging Berea stierf op 24 oktober op 73-jarige leeftijd. Velen zullen zich hem nog herinneren als onderwijzer. 

In oktober liep een rouwstoet door de bossen van landgoed Prattenburg. De op 18 oktober op 93-jarige leeftijd overleden Jonkheer Mr. L.H.J.M. van Asch van Wijck werd bijgezet in het familiegraf waar ook zijn (voor)ouders zijn bijgezet. 

BOMEN Ook Gerrit van den Broek, die veel bomen uit de bossen heeft getransporteerd en wiens kinderen nog steeds bomentransporten verzorgen, stierf dit jaar. Gerrit, die het transportbedrijf aan de Cuneraweg overnam van zijn vader, werd 93 jaar.

In de zestiger- en zeventiger jaren van de vorige eeuw zag je her en der in Veenendaal kleine rijdende supermarkten. Op de Kerkewijk kon je Dirk Cluistra met zijn vrouw Corry in hun rijdende winkel tegenkomen. Later ging Dirk met zoon Marien aan de Nieuweweg aanhangwagens bouwen, verkopen en verhuren. Dirk bereikte de leeftijd van 83 jaar.

MEESTER Jan van den Brink zullen velen niet kennen, maar bij ‘meester Van den Brink’ gaat bij velen wel een lampje branden. Hij was directeur van de Johannes Calvijnschool en daarna nog aantal jaren onderwijzer op de Udemansscholengemeenschap in Hoevelaken. De bijzonder vriendelijke schoolmeester werd 83 jaar. 

Bekender in Veenendaal was Chris van Dijk die jarenlang vanaf de Sandbrinkstraat aan de weg timmerde met zijn makelaardij en ook liefhebberij had in de klassieke motorsport. Op 18 november stierf Chris op 77-jarige leeftijd.

GVVV Als je decennia geleden je spaarpot op de kop zette en het geld inleverde bij de Raiffeisenbank in de Hoogstraat, dan zette de op 1 december overleden Bep Valkenburg het bedrag en zijn handtekening in je spaarboekje. Bep was al sinds 1952 lid van GVVV. Hij heeft er gevoetbald en ook diverse bestuurlijke functies verricht. Bep werd 82 jaar.

Voetbalvereniging GVVV werd dit jaar overigens getroffen door meer overlijdens, de clubnaam is in dit overzicht ook al vaker genoemd. Zo moest de club onder meer ook afscheid nemen van Co Willemse die op 14 juni juni op 83-jarige leeftijd overleed en zijn vrouw Mien Willemse die op 25 oktober op 80-jarige leeftijd overleed. Beiden hebben zich tientallen jaren als vrijwilliger ingezet voor de vereniging.

Ook rouw bij VRC, nog heel recent op 15 december overleed Piet Hasselaar. Hij werd 74 jaar en was daarvan 65 jaar lid van de Veenendaalse voetbalvereniging. Hij was onder meer speler en trainer van het eerste, trainer bij de jeugd en hij bouwde ook mee aan de huidige accommodatie.

SPARTA In december stierf ook Anneke Vaartjes-Jacobs. Iedereen die in Veenendaal iets doet op het gebied van gymnastiek of betrokken was bij Sparta kende het echtpaar Vaartjes. Beiden deden, tot op hoge leeftijd, enorm veel voor de vereniging. Anneke werd 87 jaar en was erelid van Sparta.

De auteur van dit artikel moest zelf dit jaar afscheid nemen van zijn 88-jarige moeder. To Aalbers-Hardeman was de oudste dochter van melkboer Aart Hardeman van de Bergweg. Haar 80-jarige jongste broer Aart, die velen nog zullen kennen van zijn tapijtwinkel in de Hoogstraat, overleed ook dit jaar en wel op 10 november.

Bronnen foto’s: Memori.nl, Gereformeerde Gemeente, Simone Beijer, Stichting Klassieke Motorsport Veenendaal, Familie Henzen, SKF Korfbal en Aart Aalbers.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie