Afbeelding
Fotostudio7
De specialist

Lijkwade, grafmand of traditionele kist

27 december 2022 om 14:09 Zakelijk

VEENENDAAL Mark Terlage is uitvaartverzorger. Samen met Carla, Klasine en Anneke helpt hij families het afscheid van een dierbare vorm te geven. Het advies van Mark en zijn team: denk nu alvast eens rustig na over jouw eigen uitvaart en leg je ideeën vast in een laatste wensenboekje. Het geeft je rust en het schept duidelijkheid voor familieleden die ooit voor de droevige taak staan om jouw afscheid te regelen.  

Een van de keuzes bij een uitvaart: wordt mijn lichaam begraven in een kist, mand of misschien wel een wade, een doek waar het lichaam in wordt gewikkeld? Mark legt uit: ,,De Nederlandse wet bepaalt dat er sprake moet zijn van een omhulsel. Dat mag ook een mand van wilgentenen zijn of een lijkwade van textiel. Zelfs als je kiest voor een traditionele kist heb je verschillende mogelijkheden. Denk alleen al aan soorten hout, fineer of beslag. Was roze of groen jouw lievelingskleur? Goed om te weten dat een kist kan in elke willekeurige geleverd worden.”

BESCHILDEREN Kinderen worden regelmatig bij de uitvaart betrokken door ze de kist van bijvoorbeeld opa of oma te laten beschilderen. ,,Dat kan heel mooi zijn! Ik maak het vaak mee. De kist of alleen het deksel kan daarvoor speciaal geprepareerd worden”, zegt Mark. 

,,Vind je een beschilderde kist voorin de kerk of aula iets teveel afleiden, dan kan ook alleen de binnenkant van het deksel worden beschilderd. Trouwens, een boodschap of laatste wens meegeven door iets op de kist te tekenen of schrijven, is niet alleen voor kinderen. Je kunt iedereen die afscheid komt nemen de mogelijkheid geven een boodschap achter te laten. Mooi!”

LIVING COCOON Bij de vervaardiging van doodskisten en andere omhulsels wordt steeds duurzamer te werk gegaan. Kisten, manden en wades worden gemaakt van materialen die het milieu zo min mogelijk belasten. 

,,Dat is mooi, maar je kunt zelfs nog een stap verder gaan”, vertelt Mark. ,,Word je begraven in een Living Cocoon, dan help je de natuur zelfs een handje. De Living Cocoon is gemaakt van mycelium, een netwerk van schimmeldraden. Het voedt de aarde en helpt gifstoffen uit het lichaam sneller afbreken.”

Mark en zijn collega’s kunnen je alles vertellen over de Living Cocoon en andere omhulsels. ,,Kom een keer langs voor een kop koffie”, besluit Mark. ,,Dan informeren we je ook over rouwvervoer, uitvaartfotografie en muziek of sprekers tijdens jouw afscheid. Doe wat bij je past, volg je hart. En leg je wensen vast in het laatste wensenboekje dat voor je klaarligt. Je nabestaanden zullen je dankbaar zijn voor jouw handreikingen.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Mark Terlage Uitvaartzorg, Parallelweg 30 Veenendaal, 0318-300725, info@markterlageuitvaartzorg.nl, www.markterlageuitvaartzorg.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie