Afbeelding
Fotostudio7
De specialist

Je wensen vastleggen geeft rust

30 augustus 2022 om 16:43 Zakelijk

VEENENDAAL Mark Terlage is uitvaartverzorger. Samen met Carla, Klasine en Anneke helpt hij families het afscheid van een dierbare vorm te geven. Mark en zijn team moedigen je aan om jouw wensen met betrekking tot je eigen afscheid vast te leggen. Waarom? 

Mark legt uit: ,,Wij merken in de praktijk dat het rust geeft als bekend is wat de zogenaamde ‘laatste wensen’ van de overleden geliefde zijn. Als iemand sterft, moet er heel veel worden geregeld. Daar helpen wij bij door op de achtergrond aanwezig te zijn, zeg maar als een soort regisseurs." 

,,Wij leiden de uitvaart in goede banen, maar het script van jouw afscheid, dat mag je zelf schrijven. Wil je begraven worden of gecremeerd? Welke liederen, welke muziek zou je bij de uitvaart willen? Vind je het een mooi idee als de kleinkinderen jouw kist dragen? Het is heel prettig als over dat soort dingen niet hoeft te worden nagedacht, simpelweg omdat de overledene daar zelf bij leven al iets over heeft vastgelegd."

A4-TJE OF BOEKJE Maar hoe werkt dat vastleggen, Mark? Moet je ervoor naar de notaris, is het ingewikkeld om dat te regelen? ,,Nee, hoor!", zegt Mark Terlage. ,,Stel je er niet iets ingewikkelds bij voor. Als jouw familie weet dat bij de verzekeringspapieren ook een briefje ligt met wat aantekeningen over jouw laatste wensen, dan is het al goed. Gewoon op een A4’tje, prima. Om je een beetje te helpen, zijn er ook mooie Laatste Wensen Boekjes beschikbaar. Zo’n boekje helpt je ook na de denken waarover keuzes moeten worden gemaakt." 

Meer informatie of kosteloos een exemplaar bestellen kan via www.laatstewensenboekje.nl 

ENERGIE Als een geliefde sterft, willen de nabestaanden eigenlijk altijd hetzelfde: een waardig, passend afscheid. Dat is Marks ervaring. ,,Maar iedereen kan bij een waardig afscheid een andere voorstelling hebben. Ik was eens bij een gezin met meerdere kinderen. Zoveel kinderen, zoveel verschillende ideeën over wat moeder zou willen bij haar uitvaart. Ik weet nog dat ik dacht: wat zou het fijn zijn als er nu ineens een boekje met laatste wensen boven tafel kwam! Afscheid nemen kost veel energie. Mooi als er geen energie verloren gaat door onduidelijkheid over laatste wensen."

Het is dus niet een kwestie van ‘regeren over je eigen graf’, maar een handreiking is fijn. ,,Precies", besluit Mark. ,,Ook als je vindt dat de nabestaanden het helemaal zelf mogen bepalen – prima, want zij moeten tenslotte verder zonder jou – dan is het ook goed om ervoor te zorgen dat dát bekend is. Je laatste wensen vastleggen geeft rust, zowel voor jou als voor degenen die zonder jou verder gaan. Wij helpen je er graag bij."

Dit artikel wordt u aangeboden door Mark Terlage Uitvaartzorg, Parallelweg 30 Veenendaal, 0318-300725, info@markterlageuitvaartzorg.nl, www.markterlageuitvaartzorg.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie