Afbeelding
Fotostudio7
De specialist

Kinderen betrekken bij een afscheid

· leestijd 1 minuut Zakelijk

VEENENDAAL Mark Terlage is uitvaartverzorger. Samen met Carla, Klasine en Anneke helpt hij families het afscheid van een dierbare vorm te geven. Bij een uitvaart zijn vaak ook kinderen betrokken. ,,Het is belangrijk dat kinderen weten dat ze worden gezien en gehoord”, zegt Mark. ,,Wij willen alle voorwaarden creëren waardoor het voor iedereen mogelijk is om op hun eigen manier, niveau en tempo afscheid te nemen van bijvoorbeeld een grootouder of -vreselijk als dat gebeurt…- één van de ouders.”

Mark heeft zelf kinderen in de basisschoolleeftijd. Het is zijn ervaring dat ouders vrij goed kunnen inschatten wat bij een kind past, ook als het om afscheid nemen gaat. Mark: ,,Voor vaders en moeders is het vaak de eerste keer dat ze hun kind door zo’n verdrietige periode moeten begeleiden. De kinderen helpen doen we ook door er voor hun ouders te zijn en ze tips te geven.” 

,,Fijn dat we kunnen putten uit een heel arsenaal aan hulpmiddelen om dingen te verduidelijken”, vervolgt Mark. ,,We hebben troostboekjes, knuffeltjes, maar ook speciaal uitvaartspeelgoed waarmee we spelenderwijs kunnen bespreken wat er tijdens de uitvaart allemaal gebeurt.”

GEEN VAGE TERMEN Kinderen rouwen anders dan volwassenen. ,,Mijn advies: help ze door eerlijk te zijn en niets te forceren. Gebruik geen vage termen maar maak het concreet”, zegt Mark. ,,Wij bereiden kinderen niet alleen voor op de praktische kant, maar ook op de intense sfeer rond het afscheid. Zien ze de oom die altijd grapjes maakt ineens in tranen, dan kan dat verwarrend zijn. Ze hebben zelf verdriet en worden daarnaast geconfronteerd met de pijn van grote mensen. Het is goed om daar van tevoren over te praten.”

TALLOZE MANIEREN Mark geeft kinderen graag de gelegenheid om een rol te vervullen tijdens de uitvaart. ,,De kinderen horen erbij! Ze zijn minder geneigd zich te gedragen ‘zoals het hoort’ en daardoor zijn hun reacties spontaan en puur. Dat kan relativeren. Het geeft de uitvaart een extra dimensie. Er zijn talloze manieren om ze bij de uitvaart te betrekken. Misschien willen ze een kaars aansteken of iets voorlezen. Ze kunnen hun handafdruk of tekening op de kist achterlaten, net wat past, het is maatwerk.”

TRANEN ZIJN LOGISCH Het team van Markt Terlage heeft al heel wat kinderen begeleid. ,,Dat klopt”, zegt Mark. ,,Het is iets waar je liever niet bedreven in raakt, maar onze ervaring komt de kinderen ten goede en dat is mooi. Verdriet hoort bij het leven. Als je van iemand houdt en diegene gaat dood, zijn tranen heel logisch, dat begrijpt een kind.” 

Benieuwd hoe anderen de begeleiding van Mark en zijn team beleefden? Op de website delen zij hun ervaringen. 

Dit artikel wordt u aangeboden door Mark Terlage Uitvaartzorg, Parallelweg 30 Veenendaal, 0318-300725, info@markterlageuitvaartzorg.nl, www.markterlageuitvaartzorg.nl

advertentie
advertentie
Afbeelding
SKR: ‘Al 30 jaar ontdekken wij de wereld door de ogen van een kind’ 1 uur geleden
Afbeelding
Rhenens echtpaar Oechies-Ter Hoeve viert briljanten huwelijk 2 uur geleden
Afbeelding
Meerdere vacatures bij Welisa: ‘Wij zoeken mensen die gretig zijn en graag willen’ Baandichtbij 4 uur geleden
Afbeelding
Candia-man ‘Bud’ helpt nog waar hij kan 5 uur geleden
Afbeelding
Kampen Boys Choir geeft gratis concert in de Westerkerk 6 uur geleden
Afbeelding
Kunst van Rhenense kinderen te zien in Huis van de Gemeente 18 uur geleden
Afbeelding
Rhenens echtpaar 60 jaar getrouwd 21 uur geleden