Het huidige theater 'De Lampegiet'
Het huidige theater 'De Lampegiet' Google Maps

Uitgangspunten voor nieuw theater voorgesteld

17 maart 2023 om 19:39 Recreatie

VEENENDAAL Een nieuw theatergebouw met een poppodium, bioscoop en een ondergrondse parkeergarage. Op dezelfde plek als het huidige pand en in een tweede fase de bouw van woningen daarachter. Dit zijn de uitgangspunten die het college voorstelt in de notitie ‘Nieuw theater in de Duivenweide’.

Wethouder Dylan Lochtenberg ziet het behouden van het huidige gebouw en dit desnoods renoveren niet als een optie. ,,Sommige mensen hebben me al gevraagd, waar is het voor nodig? Daarbij moet ik dan mijn complimenten maken naar de theaterdirecteur en de mensen in De Lampegiet. We hebben onlangs een rondleiding gekregen en ondanks dat bezoekers dit niet zo ervaren, het gebouw is echt op! Dit betekent dat we het zwaar zouden moeten renoveren.’’ De gemeenteraad heeft eerder al besloten te willen kijken naar de sloop en nieuwbouw van het theater. En deze uit te breiden met een bioscoopfunctie en een extra zaal met een poppodiumfunctie. Hiervoor heeft de gemeente nu een nadere uitwerking gemaakt.

REGIONAAL Wat hierin naar voren komt is de keuze aan de raad om het theatercomplex als eigendom te houden van de gemeente. ,,Vanuit de haalbaarheidsonderzoeken zijn we nu wel uitgegaan van een bioscoop. Hiervoor zijn er nog steeds geïnteresseerde partijen die dit willen exploiteren. Daarnaast willen we de plannen verder uitwerken voor een kleine zaal die multifunctioneel te gebruiken is. En tevens geschikt als poppodium voor zo’n vijfhonderd bezoekers.’’ De grote zaal moet ook meer bezoekers een plek kunnen bieden, zodat het theater interessant is voor grote producties. Daarmee is het theater niet alleen een uitgaanslocatie voor Veenendaal, maar tevens de regio waarbij de wethouder kansen ziet voor de lokale economie.

DUIVENWEIDE Bezoekers van buiten Veenendaal moeten kunnen parkeren, maar de gemeente wil de Duivenweide graag opnieuw inrichten. En niet alleen voor auto’s. ,,We waren eerst minder enthousiast over een ondergrondse parkeergarage, maar door de Duivenweide te betrekken is het best heel mooi om parkeren ondergronds op te lossen. We hebben tevens theaters in het land bezocht en het is heel gastvrij hier te kunnen parkeren. Het past verder bij de regionale functie voor bezoekers van buiten Veenendaal die met de auto komen. Parkeerplekken in de openbare ruimte achter het theater kunnen we dan groen inrichten met mogelijk een plek voor kleinschalige evenementen’’, vervolgt de wethouder. Hij geeft verder wel aan dat wonen tegen of op het nieuwe theatercomplex niet langer een richting is die hij de gemeenteraad voorstelt.

WONINGEN ,,Met de plannen zoals we die nu naar de raad brengen, zien we af van woningen aan of op het nieuwe gebouw. Er is daarbij voornamelijk bovenop het theater gekeken, maar hierbij lopen niet alleen de bouwkosten op. Ook zijn er voorzieningen nodig die complex zijn en daarmee is de financiële waarde van deze woningen niet groot. En het verlengd de bouwtijd. Deze willen we niet langer laten duren dan nodig om zo snel mogelijk weer een theater in gebruik te kunnen nemen.

Wel hebben we gekeken naar bijvoorbeeld woningen op de locatie van het parkeerdek achter het huidige gebouw. Dat kan een plek zijn die geschikt is om te vormen naar woningbouw.’’ Dit zal dan pas in een tweede fase kunnen. Zoals het college het traject nu ziet lopen, komt het nieuwe theatercomplex op de huidige plek.

EXTRA MILJOENEN De voorstellen in de uitgangspuntennotitie kosten wel meer geld. ,,Afhankelijk van hoe hoog en het soort woningen die we later kunnen bouwen kan dit een twee miljoen euro opleveren. Een ondergrondse garage van 250 tot 350 plekken kost globaal tussen een 16 een 22 miljoen extra. Voor het hele theaterproject is een 45 miljoen euro in gedachte wat het totaal op 61 tot 67 miljoen brengt.’’ Wel is dit vergeleken met de kosten voor het aanpakken van het huidige gebouw. ,,Daarom wil ik ook niet naar het hele bedrag ineens kijken. De afschrijving bij toch renoveren is maar 25 jaar. Een nieuw gebouw kunnen we over 50 jaar afschrijven. De financiële verschillen zien we dan niet vreselijk ver uit elkaar lopen.’’ Behalve dat Veenendaal bij een renovatie over 25 jaar opnieuw voor deze keuze zou staan.

PARKEREN De noodzaak voor nog een ondergrondse parkeergarage in het centrum is niet alleen gastvrij zijn, maar de andere beginnen nu vol te lopen. ,,Een extra garage is een serieuze afweging, want we hebben al meerdere garages in het centrum. Maar bij de nieuwbouw van woningen achter het project verdwijnen wel parkeerplekken. En ook op andere locaties in het centrum zijn we in Veenendaal druk aan het herontwikkelen en voor deze woningen kijken we naar het parkeren in de huidige garages. Hiermee zal het aantal plekken in Tricotage tevens eindig zijn.’’ Naast al deze kosten voor een nieuw theatercomplex zal Veenendaal ook een hogere bijdrage hebben in de kosten voor personeels-, energie- en schoonmaakkosten plus de belastingen en verzekeringen.

EXPLOITATIE De wethouder ziet graag een cultuurlocatie waar mensen altijd naar toe kunnen. Bij de keuzes die het college nu voorstelt zou een jaarlijkse exploitatie van zo’n drie miljoen euro gemoeid zijn. De Lampegiet had deze exploitatie berekent in drie varianten: renovatie, een nieuw theater en een nieuw theater met film. Zij betaalt de gemeente een huurprijs van bijna twee miljoen euro en ruim één miljoen is voor de overige kosten. Dit ligt gelijk bij een renovatie waarna het gebouw nog 25 jaar mee kan of een nieuw complex voor vijftig jaar. Met de afschrijvingskosten van rond een miljoen euro voor ook de parkeergarage krijgt Veenendaal dan te maken met een bijdrage van vier miljoen per jaar voor een nieuw theatercomplex. Hiermee heeft de gemeente dan wel ruimte voor woningbouw.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie