Afbeelding
Peter Kuijpers

Veenendaal moet 135.000 euro uittrekken om parkeergarage veilig te maken

2 september 2022 om 12:57 Overig

VEENENDAAL Een nieuwe coating is noodzakelijk voor de complete vloer van de parkeergarage Gemeentehuis en de hellingbaan. Veenendaal had al rekening gehouden met een plaatselijk herstel, maar de schade is groter dan verwacht.

,,Bij verdere inspectie blijkt echter dat het voor een duurzaam gebruik en behoud van de parkeergarage noodzakelijk is om de coating van de gehele vloer en hellingbaan te vervangen. Uitstel van deze werkzaamheden geeft een grotere kans op constructieve schade, met daarbij behorende extra herstelkosten. De werkzaamheden dienen op korte termijn te worden uitgevoerd om de parkeergarage veilig en in goede staat te houden”, aldus het college. De gemeente heeft een visuele inspectie laten uitvoeren en tevens metingen op de hechting van de huidige coatinglaag.

SCHADE Bezoekers van de garage hebben inmiddels al gezien in welke staat de vloeren zijn. ,,We zitten al vanaf het begin met deze situatie. En onderzoek heeft verder aangetoond dat er schade is aan het oppervlak. Ondanks dat we niet meer in de termijn zitten om dit te verhalen, moet de schade wel worden aangepakt. De coating van het wegdek is te glad en zeker met de stand van de hellingbaan. Daarnaast bladert het ook af”, beschrijft wethouder Marco Verloop. Nu ligt er een gestorte gewapend betonnen constructie als vloer en hellingsbaan. Deze zijn afgewerkt en voorzien van belijning.

GEVAARLIJK De hellingbaan is voorzien van een antislip slijtlaag. ,,De vloerafwerking heeft een minimale laagdikte en een glad oppervlak, wat bij vochtige omstandigheden gevaarlijk kan zijn. De coatinglagen vertonen ernstige afbladdering en kale plekken over het gehele oppervlak. De bochten zijn kaal gereden, geheel coating is daar afgereden door wringing. De parkeervakken vertonen scheurvorming met aftekening en afbladdering van de coating”, staat onder andere te lezen in het onderzoek. Vooral de hellingbaan vertoont gevaarlijke locaties. Veel van het oppervlak ligt los en er is scheurvorming in de betonconstructie waargenomen.

GLAD ,,Op enkele locaties is de afwerklaag eenvoudig te verwijderen. We hebben het gehele oppervlak geïnspecteerd en komen structureel dezelfde problemen tegen. De vloer is structureel glad te noemen”, is de conclusie. Vooral straks bij vochtige omstandigheden concludeert de inspectie dat gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. Veenendaal wil daarom meer geld uittrekken dan nu begroot, om de gehele vloer te herstellen. Het college geeft de gemeenteraad aan hier 135.000 euro voor nodig te zullen hebben. ,,Het herstel zal waarschijnlijk niet in één nacht gedaan zijn. We gaan dan ook in overleg met parkeerbeheer om te kijken welke periode we de werkzaamheden het beste kunnen laten plaatsvinden”, aldus de wethouder.

Door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie