,,Cultuur verbindt", zegt Patrick Marcus, directeur van Theater Lampegiet. ,,Veenendaal is nu vaak wonen, werken, winkelen, maar beleven en ontmoeten verrijkt het leven nog meer en daar speelt cultuur een enorme rol in.”
,,Cultuur verbindt", zegt Patrick Marcus, directeur van Theater Lampegiet. ,,Veenendaal is nu vaak wonen, werken, winkelen, maar beleven en ontmoeten verrijkt het leven nog meer en daar speelt cultuur een enorme rol in.” Arjan van den Berg

Theater Lampegiet kijkt hoopvol naar de toekomst: ‘We staan klaar om weer op te gaan’

29 december 2021 om 11:09 Podiumkunsten

VEENENDAAL De foyer van Theater Lampegiet is nu weer leeg. De bar gesloten. De coulissen dicht. Maar er komt een tijd dat mensen weer vol verwachting naar binnen schuifelen, het toneel weer wordt betreden en het doek weer open gaat. Nóg mooier wordt het als het toekomstscenario dat het college aan het onderzoeken is werkelijkheid zou worden. Een nieuw theater met een nog grotere grote zaal, een extra kleine zaal en wellicht nog een paar kleine, intieme filmzaaltjes. Theaterdirecteur Patrick Marcus ziet het al bijna voor zich. 

door Arjan van den Berg

Voor letterlijke buitenstaanders mag het theater misschien nog een mooi gebouw ogen, maar het pand zag in 1988 het theaterlicht en is sindsdien niet meer geoptimaliseerd, laat staan dat het zich heeft ontwikkeld. De magie begint nu pas bij het binnenkomen van de grote zaal. Mooier zou het zijn als dat al bij binnenkomst van een mooi gebouw is, net zoals het theater zelf straks de toegangspoort zal zijn van de bruisende binnenstad. ,,Het past ook bij het bestemmingsplan van de Duivenweide met een autovrij plein en een ingericht groene parkeerplek met evenemententerrein. De binnenstad begint straks echt bij het theater, dat dan een veel meer levendige plek zal zijn dan nu al is.”

Nu staan er soms producties die eigenlijk meer in een kleine zaal thuishoren dan in de grote zaal, terwijl de grote zaal weer net te klein is om alle grote namen te kunnen verwelkomen. Als de grote zaal geboekt is voor de opbouw van een voorstelling, gebeurt er verder niets in het gebouw. Dat zou in de uitwerking van het meest luxe scenario van het toekomstige Lampegiet wel kunnen. 

We willen een podium van en voor Veenendaal zijn

STADSBIOSCOOP Discussiepunt in de raad, die er bijna unaniem voor koos om het voorgestelde meest luxe scenario verder uit te werken en te onderzoeken op haalbaarheid, was de mogelijke komst van -jawel- een bioscoop. ,,De geschiedenis van Veenendaal en film is een bijzondere. Maar ik zie wel een toekomst in een zogenaamde stadsbioscoop met een paar kleine zaaltjes van 60 tot 80 stoelen met luxe stoelen, waar je een hapje en drankje mee kan nemen naar grote films, maar ook artistiekere producties zoals filmhuisfilms.” 

Bezoekers die een filmpje pakken, kunnen ook meteen zien wat er meer te beleven is in de andere zalen. Een kleinere zaal zou ook ideaal zijn voor een popconcert en om een podium te bieden aan amateurkunstenaars van allerlei pluimage en de scholen. ,,We willen een podium van en voor Veenendaal zijn. Cultuur verbindt. Veenendaal is nu vaak wonen, werken, winkelen, maar beleven en ontmoeten verrijkt het leven nog meer en daar speelt cultuur een enorme rol in.”

KAMELEON De wens van een kleine zaal is niet iets nieuws. Toen Patrick Marcus in 2017 zijn opwachting maakte als nieuwe bevlogen directeur lag er al een flinke stapel met plannen en ideeën. Daar bleef het bij, tot nu. Het zou bijna twintig miljoen kosten om het gebouw in goede staat te brengen en het is niet te verduurzamen. Een nieuw Lampegiet past ook heel goed in de aangenomen Cultuurvisie, het omgevingsplan voor de Duivenweide en het programma Vitale Binnenstad. ,,Ik heb alle partijen gesproken en ook hier rondgeleid. Ik merkte al wel dat er veel steun was en had een goede verwachting. Ik ben verheugd en blij met de brede steun.”

Ik ben verheugd en blij met de brede steun

De Lampegiet probeert steeds een breed aanbod te hebben en dat is ook steeds gelukt. ,,We kijken goed naar wat het publiek wil zien, maar we programmeren ook voorstellingen om mensen te verrassen. Theater is een soort kameleon. De ene avond is er opera en de andere een jeugdvoorstelling. We hebben vele gezichten en vele soorten publiek.”

ONDUIDELIJK Dat er ook echt een publiek is en mensen even willen ontsnappen aan de werkelijkheid om zich te laten verrassen, bleek wel bij de opkomst van de voorstellingen die dit jaar wél doorgingen. Maar corona kwam steeds meer in het theater, het was vaak lang onduidelijk wat nu wel of niet mocht en moest. Het theater heeft zich zo goed mogelijk aangepast en soms zelfs voorstellingen geprogrammeerd voor een veel kleiner publiek om afstand te kunnen houden. Of in de foyer. De avondlockdown maakte dat al praktisch onmogelijk, omdat theater toch vaak een avondgelegenheid is. 

HORIZON Het afgelopen jaar zijn meerdere voorstellingen gestreamd, maar dat is toch heel iets anders dan de programmering die de slogan ‘voelbaar live, theater mooier dan ooit’ meekreeg. De toekomstvisie van Lampegiet heet ‘altijd open, altijd aan’ en daar is een ander gebouw voor nodig. Of het nu in een grote of kleine zaal of op het festivalterrein is: overal zou dan iets te beleven zijn. Daarvoor moet het huidige pand eerst tegen de grond. Als de sloopwerkzaamheden te zijner tijd zogeheten gemoduleerd zouden gebeuren, kunnen voorstellingen in een deel van het theater doorgaan, terwijl de andere helft wordt afgebroken. Staat het nieuwe deel er, dan kan de show daar verdergaan, terwijl de rest wordt gesloopt. Zover is het nu nog niet.

,,We kijken naar de toekomst en een nieuw theater is een stip op de horizon. We zullen doorgaan, zoals Ramses Shaffy zei en staan klaar achter de coulissen om weer op te gaan.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie