Scene uit de voorstelling 'Othello'. (Foto: Sanne Peper)
Scene uit de voorstelling 'Othello'. (Foto: Sanne Peper) Foto: Sanne Peper

Othello gekozen tot de beste theatervoorstelling de Lampegiet

5 mei 2020 om 16:27 Algemeen

Veenendaal - Voor de tweede keer heeft WijkJury Veenendaal in Theater Lampegiet hun seizoensfavoriet gekozen. Othello van Het Nationale Theater is een voorstelling waarin alles klopt, waarin je van de eerste tot de laatste minuut wordt meegenomen in een verhaal dat je gelooft en dat heel actueel is. Je verliest zelfs de tijd! Aldus de juryleden. Dat is precies waar theater om draait.

Theater Lampegiet beschikt sinds 2018 over een WijkJury; een groep van elf vrouwen uit verschillende Veense wijken, die qua culturele achtergrond en leeftijd verschillen en gedurende het seizoen verrassende voorstellingen bezoeken. Zij beleefden en beoordeelden dit seizoen negen voorstellingen bij Theater Lampegiet. Cabaretière Katinka Polderman eindigde op de tweede plaats en Melk en Dadels, óók onder regie van Daria Bukvic werd derde. De winnaar werd Othello.

Racisme

Othello van Het Nationale Theater in een regie van Daria Bukvic vond de WijkJury unaniem indrukwekkend. Othello gaat over racisme gaat, en waar de geheel zwart-witte vormgeving de inhoud knap versterkt. De ingreep van de regisseur Daria Bukvic aan het eind van deze Shakespeare werkte heel goed uit. Een van de juryleden: ‘Ik vond het geweldig hoe de acteurs tegen het officiële einde ingingen, alsof er een opstand gebeurde op het toneel.’ Het ontroerde de juryleden. ‘Ik had moeite mijn tranen te bedwingen.’ Maar er was niet alleen ontroering. Er was spanning, humor soms, plaatsvervangende boosheid en verwondering. En het zette aan het denken.
Ook het decor was indrukwekkend, met veel perspectief erin waardoor alles veel groter leek. ‘In het begin dacht ik: wat moet ik hiermee’, zei een jurylid, ‘maar al heel snel werd je meegenomen van een straat naar een schip op zee, of naar een grote zaal. Met middelen die heel simpel lijken.’

Beste acteur

Er was lof voor alle acteurs, maar als de WijkJury een prijs had mogen uitreiken voor beste acteur van dit seizoen was die gegaan naar Rick Paul van Mulligen voor zijn Jago. Een jurylid zei: ‘mijn Nederlands schoot tekort om iedere tekst letterlijk te begrijpen, maar de voorstelling was zo helder en ik kon iedere bedoeling terugzien in de gezichtsuitdrukkingen van Jago.’

Diverser publiek

Theater Lampegiet heeft met de WijkJury een groep mensen in huis waaraan het voorstellingen kan toetsen; een groep die niet behoort tot het reguliere theaterpubliek. De vrouwen van de WijkJury in Veenendaal komen uit Togo, Marokko, Estland, Polen, Slowakije, Somalië, de Molukken en Nederland.
Sommigen zijn in Veenendaal geboren, anderen wonen pas 2 jaar in Nederland. Voor de vrouwen is deelnemen aan de jury een kans om hun kennis over het Nederlands theater te vergroten. De jury gaat na de voorstelling in gesprek met theatermakers en artiesten, om hun visie op de voorstelling te bespreken en vragen voor te leggen.

De achtergrondinformatie en samenstelling van de WijkJury staat op https://www.lampegiet.nl/pQx0hK/en-meer/en-meer

Rick Paul van Mulligen in Othello (Foto Bas de Brouwer)
WijkJury Veenendaal. (Foto Leendert Vooijce)
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie