Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Motie van SGP over integrale afweging van raadsvoorstellen is niet aangenomen

24 februari 2023 om 09:00 Politiek

VEENENDAAL Soms komt er in de raadsvergadering een motie voorbij die het nodige los en duidelijk maakt, ook al wordt hij niet door een meerderheid aangenomen. Die van de SGP over het integraal afwegen van onderwerpen voordat er een besluit werd genomen was er zo een. Even zag de VVD, ook omdat de indiener als voorbeeld het theater en de school in Oost noemde, na het voorstel van het bevolkingsonderzoek en het marktonderzoek gewoon weer een nieuwe poging van de partij om het theater de nek om te draaien. Maar de interrupties die nog voor de eerste termijn eigenlijk al het debat ontketenden lieten zien dat alle partijen zich voor hetzelfde dilemma zagen gesteld en er nu een zoektocht open lag waar ze samen uit moeten komen.

Het rijk is niet duidelijk over het geld dat naar de gemeente toe gaat en vooral 2026 wordt nu al als een financieel erg moeilijk jaar gezien. De SGP wilde de andere partijen wakker schudden. Al vaker benadrukte de partij dat niet alles mogelijk is, hoe graag de meerderheid het ook wil, maar nu was voorzichtigheid helemaal geboden. Daarbij was goede communicatie naar de burger wat die kon en mocht verwachten ook heel belangrijk. 

AFWEGING

Een praktisch voorbeeld dat al snel ter tafel kwam, was de school in Oost. De SGP gaf in november ook aan dat de gesprekken met de schoolbesturen volgende maand afgerond moesten zijn en er een oplossing moest komen. Hoe kon, vroeg de VVD zich af, diezelfde partij dan straks zeggen: de gesprekken zijn afgerond, we komen later bij u terug? Jan Breur van de SP vond het integraal afwegen van onderwerpen ook belangrijk, maar in zijn optiek zit de gemeente ook in een rijdende trein en moesten sommige beslissingen toch gemaakt worden, waren er ook integrale afwegingen zoals tijd en het belang van de maatschappij. Hij zag graag dat de school specifiek uit de motie werd gehaald.

ZOEKTOCHT

Harold Schonewille van het CDA vroeg zich hardop af hoe hij de afgelopen tijd nu eigenlijk moest zien. ,,Besturen is iets anders dan de boekhouding bijhouden. Zoekend naar deze onderwerpen maakt het nogal wat uit of we gezellig wat informatie uitwisselen en nog helemaal geen keuzes maken of in een zoektocht met elkaar een stad willen besturen: dit is de richting die we op willen.”

Kon de school in Oost niet apart behandeld worden, aangezien het zorgen van huisvesting voor onderwijs een verplichting is van de gemeente? Dat laatste beaamde wethouder Verloop, maar hij liet zich er niet over uit of het nakomen van die verplichting ook betekende dat er een school in Oost moest komen.

VERWACHTINGEN

Vond de partij dan dat het college het raadsakkoord niet goed had uitgevoerd en zo ja: volgde er dan een motie van treurnis of afkeuren als deze motie niet zou worden aangenomen, vroeg het CDA aan de SGP. Van dat laatste was zeker geen sprake, stelde Jan Snoei van de SGP hem gerust. Het leek de partij beter om de inhoudelijke afweging tegelijkertijd met de financiële afweging te doen, in plaats van nu onderwerpen op de kalender te behandelen en er bij de begroting een budget aan te hangen. Hij wilde eerlijke verwachtingen wekken en niet later besluiten te hoeven terugdraaien, omdat de financiën er toch niet bleken te zijn.

BETROKKENHEID

Wethouder Verloop schroomde om zich in de discussie te mengen, maar van hem werd namens het college natuurlijk wel een reactie verwacht. Hij deelde de financiële zorgen. Al bij de gesprekken voor het raadsakkoord was duidelijk dat deze onzekerheid eraan zou komen, al is die nog erger omdat het rijk steeds meer op korte termijn inzicht biedt in het verdelen van financiën. Het college heeft dan ook nooit gedaan alsof er niets aan de hand was, maar wil ook niet stil zitten. 

Naast de afspraak van de integrale afweging in het akkoord, is er ook een lijstje met onderwerpen opgesteld en op de kalender gezet, wat er eerst moet worden besproken en wat erna. Daarmee geeft het college uitvoering aan het akkoord. Hij vond wel dat een goede communicatie belangrijk is, ook zeker naar de burger. 

Het was voor alle partijen duidelijk zoeken waar ze stonden en waarheen de politieke weg van deze raad en het college zou leiden. Sanny Brunekreeft van de ChristenUnie zei: ,,In het raadsakkoord wilden we toe naar een nieuwe manier van samenwerken en dat gaat met vallen en opstaan en met betrokkenheid voor Veenendaal. Dit heeft ons absoluut wakker geschud.”

Ronald van der de Weerd sprak namens ProVeenendaal de geruststellende woorden: ,,Ik begrijp de dilemma’s. Enerzijds is het een zoektocht, maar anderzijds ben ik er heilig van overtuigd dat we eruit komen.”

Arjan van den Berg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie