Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Meerderheid raad voor harde campagne tegen straatintimidatie

16 december 2022 om 07:41 Politiek

VEENENDAAL Vorig jaar stemde de partijen in de raad al unaniem in met een motie voor een campagne tegen straatintimidatie. De manier waarop die zou worden ingevuld, stond nog niet vast. Op de laatste geplande raadsvergadering van dit jaar kwam de VVD na de korte agenda met een motie. De campagne moest actief, confronterend en hard zijn. De andere fracties stemden daarmee in, op de ChristenUnie en de SGP na, die alle vertrouwen hadden in het overleg van het college met Art. 1 en daar eerst op wilden wachten.

Burgemeester Kats wilde de motie eigenlijk ontraden, maar moest een andere insteek kiezen toen meteen al bleek dat vrijwel elke fractievoorzitter zijn of haar handtekening had gezet. De VVD vond bij monde van Yvonne Bottema dat het college in de voor te bereiden campagne zich te passief opstelt. Richting daders moest de publiekscampagne harder zijn met toezicht en handhaving en qua preventie moest er aandacht zijn bij de opvoeding en bijvoorbeeld bij lesprogramma’s over pesten. Om de oorzaak aan te pakken, was een bredere aanpak nodig. De partij wilde in het eerste kwartaal van 2023 geïnformeerd worden over de start en de inhoud van de campagne en een jaarlijkse update voor de raad.

WAKKER SCHUDDEN Een poster, billboard of symbolische kleuren op een gebouw zouden te weinig signalen afgeven. ,,Mensen moeten wakker worden geschud en mensen moeten het niet meer pikken.” De partij, gesteund door de meerderheid van de raad, vroeg burgemeester Kats om zich net zo hard tegen straatintimidatie op te stellen als tegen lachgas. 

Mensen moeten wakker worden geschud en mensen moeten het niet meer pikken

Kats wist nog niet precies wat voor campagne het zou moeten worden en vooral ook wie de doelgroep zou moeten zijn. Straatintimidatie was zeer verwerpelijk en hij wilde daar net zo hard tegen optreden als tegen lachgas, al was daar beter te zien waar het plaatsvindt. Dat zou hij dan ook graag eerst willen onderzoeken, om daar vervolgens een aanpak voor te maken. Een harde insteek kon ook polariserend werken of een verkeerde doelgroep aanspreken. Voor de stemming over de motie gaf hij aan de mening van de raad sowieso mee te nemen in de gesprekken met Art. 1 die meedenkt over de campagne om af te stemmen welke aanpak het meest effectief is.

NIET OPDRINGEN De SP, die altijd wel van de actie is, was ook een fel voorstander van de harde aanpak. ,,Prima dat ze zo zijn, maar ze moeten het niet opdringen”, begon Jan Breur met een uitspraak die hij vaak over de LHBTI-gemeenschap hoort, die meer dan eens het slachtoffer is van straatintimidatie. ,,Maar een man met make-up op heeft mij nooit gevraagd dat ook te doen. Een transgender heeft mij nooit gevraagd ook in transitie te gaan. Wie wel opdringen, zijn de hufters, seksisten en foben. We leven in een vrij land waar iedereen veilig mag kunnen zijn wie hij wil zijn. Niemand heeft het recht je lastig te vallen.”

Niemand heeft het recht je lastig te vallen

De SGP en de ChristenUnie konden zich niet vinden in de motie. Niet omdat ze geen probleem zagen in straatintimidatie, de partijen hadden immers eerder al ingestemd met de campagne, maar omdat ze er alle vertrouwen in hadden dat de burgemeester in overleg met Art. 1 een treffende campagne zou ontwikkelen. Dat overleg wachten ze liever eerst af.

GEEN PLAATS In een reactie op de woorden van burgemeester Kats voegde Bottema toe: ,,Het zou lastig zijn om een doelgroep te bepalen – wat ons betreft is de doelgroep de hele maatschappij: daders, slachtoffers en de mensen eromheen.” Daar was Kats het wel mee eens, zij het met de kanttekening dat eenzelfde aanpak over de volle breedte misschien niet het meest effectief was. Zo kan een harde aanpak geschikt zijn voor een campagne voor de openbare ruimte, maar misschien niet op scholen. Alle partijen waren het er in elk geval over eens dat tekort aan middelen geen drempel mocht zijn voor een campagne waarin het duidelijk moest worden dat er in Veenendaal geen plaats is voor straatintimidatie.

Door Arjan van den Berg

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie