Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Raad is het eens over inclusie: ‘Het is ons Veenendaal, een gemeente voor ons allemaal’

14 oktober 2022 om 08:30 Politiek

VEENENDAAL Alle raadsleden waren het erover eens dat inclusie niet eens op de agenda zou moeten staan. Het zou vanzelfsprekend moeten zijn dat iedereen de kans heeft om mee te doen. Maar omdat dat nog niet realiteit is en om die werkelijkheid een stapje dichterbij te laten komen, werd de actualisering van de Lokale Inclusie Agenda unaniem aangenomen. Inclusief vijf door ProVeenendaal geïnitieerde amendementen die voor de gelegenheid in een pakket aan de rest van de raad werd aangeboden ter goedkeuring – en die, behalve van de SGP, ook kreeg.

Fractievoorzitter Ronald Van der Weerd vond het op zich een prima stuk, maar het kon beter. Hij begon zijn betoog met de stand van zaken: Nederland is wat inclusie betreft het slechtste jongetje van de klas in Europa. In het raadsvoorstel stonden al een aantal suggesties waaraan gewerkt kon worden en ProVeenendaal wilde samen met ChristenUnie, SP, PvdA, GroenLinks en CDA graag alvast aanstalten maken om de eerste stappen te zetten. 

TOEGANKELIJKHEID Het aanpassen van de rolstoeltoegankelijkheid van het gemeentehuis door een lift of een aangepaste helling, een onderzoek naar de mogelijkheid van een informatiezuil voor blinden en slechtzienden, het verbeteren van de digitale toegankelijkheid, een voorlichtingscampagne ‘bewustwording toegankelijkheid’ en het toevoegen van speelobjecten voor minder validen aan vier speelplaatsen zouden een goede aanzet zijn.

Het laatste punt leverde meteen een vraag van SGP’er Theo van Iperen op. Konden de amendementen niet beter integraal worden bekeken, bijvoorbeeld bij de programmabegroting? De vijf voorstellen vroegen 325.000 euro uit de algehele reserve en dat waren toch opeens veel niet beraamde kosten.

Inclusie is dat iedereen wordt gehoord, gezien en gewaardeerd

Yvonne Bottema van de VVD vroeg zich af welke locaties daarvoor geschikt zouden zijn of dat het ook gefaseerd kon en er pas plaatsen zouden komen als er een vraag voor was. Ja dus. Sterker, van de Weerd wist niet of vier wel genoeg zouden zijn, maar hij wilde het liefst zo snel mogelijk beginnen met een inhaalslag. 

IDEEËN Lokaal Veenendaal had het idee om een knop op de informatiezuil aan te brengen waarmee iemand een medewerker op kon roepen die de vraagsteller persoonlijk verder kon helpen. Wethouder Beek zei het idee mee te nemen en wilde benadrukken dat het raadsvoorstel met de opsomming van ideeën misschien een minimale uitwerking was van een eerdere motie van de raad om meer mogelijkheden voor inclusie te onderzoeken, maar dat het college zeker niet het minimale deed met de wensen en aanbevelingen van de raad. 

,,Gezonde mensen hebben nog wel eens de neiging om niet de mogelijkheden en onmogelijkheden van andere mensen te zien”, merkte Jan Breur van de SP spijtig op. Léa Kayiganwa gaf het treffend weer in haar maidenspeech, waarin ze vertelde hoe belangrijk de inclusieve maatschappij voor haar partij, maar ook voor haarzelf is. In het raadsvoorstel las ze vooral aandacht voor inclusiviteit in de openbare ruimte, maar er zou ook inclusief onderwijs, een inclusieve arbeidsmarkt en een inclusieve zorg moeten zijn volgens haar.

Dat inclusiviteit de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, zag ze dan ook graag als uitgangspunt over de nog te ontwikkelen visie. ,,Inclusie is dat iedereen wordt gehoord, gezien en gewaardeerd en dat je kunt worden wie je wilt zijn. Het is niet mijn Veenendaal. Het is niet uw Veenendaal. Het is ons Veenendaal, een gemeente voor ons allemaal.”

Door Arjan van den Berg

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie