Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Gemeenteraad stemt in met Visie Bedrijventerreinen, maar wil wel verder onderzoek

17 december 2021 om 09:00 Politiek

VEENENDAAL De Visie Bedrijventerreinen 2021-2040 is unaniem door de raad aangenomen. Tenminste, voor een jaar. Een door de ChristenUnie en door maar liefst negen andere fracties ondersteunde motie stelde voor om de visie nu vast te stellen en ondertussen een aantal zaken te onderzoeken, waaronder de potentie van een mobiliteitsboulevard, en daarover de raad rond mei te berichten.

door Arjan van den Berg

Met die kennis kon dan een nieuwe, beter toekomstbestendige visie worden vastgesteld. Alleen de VVD stemde tegen de motie, omdat zo’n boulevard ook fietsen zou kunnen behelzen en daardoor ruim baan zou geven aan detailhandel op het industrieterrein. De leegstand in de binnenstad zou dan nog groter kunnen worden. De partij geeft liever de ruimte aan een ICT Campus die ook in de visie wordt verkend.

MOBILITEIT De indienende partijen vonden de visie niet verkeerd, maar misten cruciale punten die wat hen betreft de aandacht verdienden. De ChristenUnie maakt zich zorgen om zaken die groei met zich meebrengen, zoals verkeersdrukte, het voorkomen van verdere ontsluiting van de wegen, parkeerproblemen en de noodzaak van minder mobiliteit. Ze staan wel in de omgevingsvisie, maar zouden in deze voorgestelde Visie Bedrijventerreinen te weinig zijn uitgewerkt. De uitgevoerde QuickScan zou te veel aandacht besteden aan het risico van de komst van detailhandel in plaats van te onderzoeken hoe een duurzame mobiliteitsboulevard er juridisch toch zou kunnen komen zonder meteen alle Retail toe te laten. ,,Hoe gaan we mobiliteit verwijderen, verschuiven en verschonen?”

Nu al een visie vaststellen voor twintig jaar zou tekortdoen aan alle snelle ontwikkelingen in de mobiliteitsbranche, waarbij onder andere BOVAG heeft aangegeven graag mee te willen denken. Tot dusver heeft de raad detailhandel op het industrieterrein altijd tegengehouden. Het aannemen van de motie en het onderzoek naar een mogelijke mobiliteitsboulevard met alternatieve vervoermiddelen zoals fietsen betekenen ook niet meteen dat de raad daarover van mening is veranderd. 

LEEGSTAND VOORKOMEN Fietsen worden gerekend tot de detailhandel en als je die toe zou staan op bedrijventerreinen bestaat het risico dat retail van buitenaf zich op Veens industriegebied gaat vestigen of detailhandel uit de gemeente zelf daarnaartoe zou verkassen, vond vooral de VVD bij monde van Ronald Veen. Daarop verweet D66’er Youssef Boutachekourt hem: ,,We willen leegstand voorkomen en daarom leggen we beperkingen op. Waarom zoeken we geen andere oplossingen zoals het vragen van vastgoedeigenaren om de huur te verlagen?” Wethouder Dylan Lochtenberg gaf aan dat er al goede gesprekken zijn geweest. ,,We hebben stappen gezet waar we blij mee zijn en sommigen hebben daadwerkelijk de huur verlaagd.” 

FLEXIBILITEIT Ook zijn er goede gesprekken met ZZP’ers, bijvoorbeeld over de komst van een ICT Campus. D66 mistte een visie over flexibiliteit nu er zoveel flex-en thuiswerkers zijn en duurzame mobiliteit en overwoog een motie in te dienen. Daar zag hij vanaf, omdat de woorden van de wethouder hem genoeg gerust hadden gesteld. De wethouder kon ook voor een groot deel meegaan met het in stelling gebrachte amendement wat betreft de onderzoeksvragen. Hij bleef erbij dat de komst van zaken met alternatieve vervoermiddelen zoals fietsen een precedent zou kunnen scheppen voor de detailhandel, waarbij de risico’s niet te waren overzien. 

De raad accepteert niet meteen dat risico, maar ook geen visie waarbij wat de leden betreft te weinig rekening wordt gehouden met toekomstige ontwikkelingen. De SP vroeg zich vooral af of er in een visie waarbij elke vierkante kilometer zoveel mogelijk werd benut ruimte was voor zaken die juist de ruimte nodig hadden, zoals arbeidsintensieve handenarbeid. Volgens Lochtenberg is daar niet alleen grote vraag naar, maar ook zeker nog de ruimte voor. Hij zei toe zo snel mogelijk met het geamendeerde onderzoek te beginnen, maar daarbij zorgvuldigheid boven snelheid te kiezen.

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie