Afbeelding
Pieter Vane

Veenendaal koopt gronden TN Europa voor 16,2 miljoen

· leestijd 2 minuten Politiek

VEENENDAAL Het aangekondigde vertrek van verschillende bedrijfsactiviteiten van TN Europa B.V. aan de Smalle Zijde heeft de gemeente nu aangegrepen om de gronden zelf te kopen. Eerder hadden het college en daarna de raad een vestiging van voorkeursrecht opgelegd. Daarmee konden zij als eerste het terrein aankopen.

door Peter Kuijpers

,,Dit biedt mogelijkheden om het gebied ten oosten van de meubelboulevard duurzaam te ontwikkelen tot een locatie waar een mix van bedrijven zich kan vestigen. In Veenendaal is namelijk grote behoefte aan nieuwe of vervangende kleinschalige bedrijfsruimten”, stelt de gemeente. ,,Ik ben ontzettend blij met de aankoop van het terrein. Als Veenendaal kunnen we nu wel de regie voeren wat er op deze grond gaat gebeuren. We kijken dan naar bedrijven die arbeidsintensief werken, zodat veel mensen hier werk kunnen vinden. Dit komt de verdichting ten goede en verder sturen we op verduurzaming’’, vult wethouder Engbert Stroobosscher aan.

WONINGBOUW Hij ziet landelijk steeds minder ruimte voor bedrijventerreinen. Veenendaal probeert naast meer huizen tevens dat er voor iedere woning ook een baan is. ,,Er is veel vraag naar bedrijventerreinen, dus we zijn blij dat we dit in Veenendaal kunnen gaan uitgeven. En doordat we het zelf in eigendom hebben ook een keuze hebben in wat hier gaat komen, bijvoorbeeld door de verlaging van de milieucategorie. TN Europa B.V. had een milieucategorie van 4.2, dat de woningbouw vanaf de Groeneveldselaan richting het Stationskwartier bemoeilijkte. Het deel van het bedrijf dat blijft gaat vrijwillig naar een milieucategorie van 3.2 en dit staat onze plannen voor nieuwbouw niet langer in de weg.’’

TRANSFORMEREN Het aangekochte terrein vormt op dat moment een veilige buffer tussen de bedrijven aan de oostkant van de Groeneveldselaan en de toekomstige woningbouw aan de westkant. ,,Hier is ruimte voor ongeveer 1500 woningen. De komende tien tot twintig jaar gaat deze wijk langzaamaan veranderen naar een groene, fijne en complete woonwijk. Ook hier is dan nog ruimte voor kleine bedrijven. De gemeente werkt nauw samen met de ondernemers, grondeigenaren, ontwikkelaars en bewoners in het Ambacht aan de transformatie van het gebied.” Naast ruimte voor de woonwijk heeft Veenendaal nu ook veel grond uit te geven voor nieuwe bedrijven.

VERHUUR EN VERKOOP ,,Een deel van TN Europa B.V. blijft in Veenendaal. Wij gaan bijna 13.000 vierkante meter voor een periode van 10 jaar aan hen verhuren, inclusief de bijna zesduizend vierkante meter aan gebouwen. De rest van de opstallen willen we slopen. Deze grond kunnen we dan voor korte periode eventueel verhuren, maar het is de bedoeling dit uiteindelijk weer te verkopen. De afspraak is dat we een depot aanhouden van 500.000 euro om eventuele bodemverontreiniging van de onderzoekskosten tot het schoonmaken kunnen betalen. We verwachten niet dat er meer dan dit bedrag nodig zal zijn. Wat overblijft ontvangt TN Europa dan achteraf bij de 15,7 miljoen die we voor het terrein en de opstallen afrekenen’’, besluit de wethouder.

UPGRADE Voor de overige ruim 40.000 vierkante meter die Veenendaal vanaf april volgend jaar in handen krijgt, gaat zij een ontwikkelingsplan maken. Hierin staat hoe het gebied eruit komt te zien en onder welke voorwaarden bedrijven zich hier mogen vestigen. Deze percelen wil Veenendaal aanbieden aan bedrijven met een milieucategorie van ook maximaal 3.2. De wethouder denkt dat het bedrijventerrein hier ook wel een stuk de lucht in kan ontwikkelen en het een upgrade voor de ondernemers in dit gebied kan zijn. Verder verwacht hij dat met de uiteindelijke verkoop van de gronden de forse aankoopprijs van het terrein terug te verdienen is.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 13 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 14 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 15 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 16 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 18 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 21 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 21 uur geleden