De fabriek in Veenendaal gaat dicht, de onderhandelingen met de OR en de vakbonden zijn begonnen.
De fabriek in Veenendaal gaat dicht, de onderhandelingen met de OR en de vakbonden zijn begonnen. Iso Groep

Onderhandelingen over sluiting TN Europe gaan verder

16 maart 2022 om 14:11 Economie

VEENENDAAL Het nieuws over de sluiting van Tsubaki Nakashima, ofwel TN Europe B.V. aan de Smalle Zijde in Veenendaal (vooral bekend als SKF), sloeg vorige maand in als de spreekwoordelijke bom. In deze krant werd daar uitgebreid melding van gemaakt. TN verplaatst, vanwege de lagere loonkosten, de productie naar het oosten. Dat betekent de sluiting van een onderneming die al sinds begin jaren vijftig in Veenendaal is te vinden en voor veel werkgelegenheid heeft gezorgd. Voor een kleine tweehonderd werknemers is er aan het eind van dit jaar geen werk meer. Achter de schermen wordt op dit moment druk onderhandeld over de voorwaarden.

door Martin Brink

In de rollenfabriek werken 195 personen, van wie 13 op uitzendbasis. De ondernemingsraad van TN Europe B.V. heeft onlangs een adviesaanvraag ontvangen en gaat hier de komende weken mee aan de slag.

De vakbonden kregen een voorstel voor een sociaal plan. Murat Sekercan, bestuurder van FNV Metaal en Nicole Engmann- van Eijbergen van CNV Vakmensen, laten in een brief weten dat in het sociaal plan afspraken staan beschreven waarmee de gevolgen van ontslag worden opgevangen. Het gaat hierbij om scholing, ondersteuning bij het vinden van werk, een ontslagvergoeding om een WW-uitkering aan te vullen enzovoorts.

RECHTVAARDIG ,,CNV Vakmensen en FNV Metaal willen een rechtvaardig sociaal plan. Zo willen we voorzieningen treffen die recht doen aan de jarenlange, trouwe inzet van werknemers onder vaak zware arbeidsomstandigheden”, zo stellen de vakbonden.

Op donderdag 17 maart wordt verder onderhandeld met TN Europe in Veenendaal over het sociaal plan. Kort daarna worden de uitkomsten van deze eerste onderhandelingsronde met de vakbondsleden besproken om vervolgens gezamenlijk te bepalen welke route/strategie zal worden gevolgd. Daartoe worden er op maandag 21 maart in de kantine van de fabriek twee werknemersbijeenkomsten gehouden.

DERDE KEER Dat TN Europe dicht gaat is voor de plaatselijke werkgelegenheid al erg genoeg, maar voor sommige werknemers was het nieuws extra zuur. Direct na het bekend worden via deze krant stroomden op Facebook de reacties binnen. Een bijzonder navrante was die van een vrouw die meldde dat dit nu al de derde keer is dat haar man aan de kant staat.

Ondanks alle berichtgevingen dat er overal genoeg werk is te vinden, moet ze dat eerst nog zien. Eerst werkte haar man bij de Ritmeester. Die verplaatste ook de productie. Vervolgens werd Trivium Ardagh (beter bekend als de Boxal aan de Rozenstraat) de nieuwe werkgever. Die maakte begin vorig jaar bekend ook de productie te verplaatsen naar een lagelonenland.

Omdat, zo heette dat, een grote klant voor een andere leverancier koos waardoor de productie in Veenendaal niet meer nodig was. Deze fabriek is nu gesloten, wordt ontmanteld en de gemeente Veenendaal krijgt als eerste de grond te koop aangeboden.

En nu, zo liet de vrouw op Facebook weten, gaat ook TN Netherlands dicht waardoor haar echtgenoot, voor de derde keer op straat staat.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie