Wethouder Marco Verloop: ,,We gaan nu kijken met een proefboring naar bijvoorbeeld de samenstelling van de ondergrond."
Wethouder Marco Verloop: ,,We gaan nu kijken met een proefboring naar bijvoorbeeld de samenstelling van de ondergrond." (Foto: Fotostudio7)

Proefboringen naar aardwarmte in Veenendaal

29 september 2022 om 10:08 Duurzaamheid

VEENENDAAL Een aantal percelen in Veenendaal-Oost kan mogelijk geschikt zijn voor het aanspreken van aardwarmte om in de toekomst huizen mee te verwarmen. Energie Beheer Nederland B.V. (EBN) wil in het zoekgebied Ede, Renswoude, Veenendaal proefboringen gaan doen om gedetailleerde informatie te verzamelen.

door Peter Kuijpers

,,Eerder zijn in Veenendaal al seismische onderzoeken gedaan naar de mogelijkheden voor het aanspreken van aardwarmte. Dit is de eerste maal dat we ook echt in de grond gaan prikken. We gaan nu kijken met een proefboring naar bijvoorbeeld de samenstelling van de ondergrond’’, legt wethouder Marco Verloop uit. EBN heeft seismisch onderzoek gedaan naar de potentie van geothermie in de ondergrond vanuit het onderzoeksprogramma Seismische Campagne Aardwarmte Nederland (SCAN). Uit deze onderzoeksgegevens lijkt aardwarmte op een diepte van 500 tot 4000 meter in het zoekgebied Ede, Renswoude en Veenendaal kansrijk.

VERWARMEN Nederland kijkt naar de inzet van zon- en windenergie, maar ziet ook een behoefte aan duurzame warmte. ,,Dit kan niet opgelost worden met alleen zon of wind; daar zijn meer bronnen voor nodig. Eén van die duurzame warmtebronnen is warmte uit de bodem. Dit speelt een belangrijke rol in de transitie naar een aardgasvrij Veenendaal. Aardwarmte wordt gewonnen uit warm water dat dieper in de ondergrond zit, dieper dan 500 meter. Dit warme water wordt opgepompt en de warmte wordt eruit gehaald om huizen, kassen en kantoren mee te verwarmen. Hierdoor kan aardwarmte ook een oplossing zijn voor het aardgasvrij verwarmen van onder andere moeilijk te isoleren woningen”, laat het college weten.

VOORZORG Veenendaal heeft mogelijk gebieden die geschikt zijn voor het winnen van aardwarmte, maar de proefboring moet aantonen of het water door de bodemlagen heen kan stromen. Geologisch is er nu een sterke voorkeur voor percelen rondom Groenpoort, de nieuw te bouwen wijk in Veenendaal-oost. ,,De onderzoeksboring is enkel bedoeld om meer kennis op te doen over de ondergrond. Daarna wordt alles weggehaald en opgeruimd”, aldus het college. ,,Omdat het opgepompte water bij aardwarmte weer teruggepompt wordt in dezelfde aardlaag geeft aardwarmte geen aardbevingen door bodemdaling.” Hiermee zou een aardwarmte-installatie in de toekomst geen problemen moeten opleveren. Ook voor het drinkwater zijn voorzorgsmaatregelen genomen.

GEOTHERMIEBRON Ruim een kwart van de Nederlandse woningen kan in de toekomst verwarmd worden door aardwarmte. De mogelijke opbrengst van een bron en de potentie hiervan voor Veenendaal en omliggende gemeenten kan een warmtenet zijn op de geothermiebron voor ongeveer 4000 tot 10.000 woningen. ,,Voor de toekomst zou het een bron van warmte voor DEVO kunnen zijn. Als dat zou lukken, zou dat mooi zijn. Maar dat kan zeker nog jaren gaan duren. Aan dit soort onderzoeken gaat heel veel onderzoek vooraf. Want je wilt geen investeringen doen, die later niet voldoende blijken op te leveren’’, verduidelijkt Verloop. De proefboringen duren in totaal zo’n zes maanden.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie