Afbeelding
Pixabay

Veenendaal stelt nieuwe regels voor kamerverhuur vast

3 oktober 2022 om 14:29 Wonen

VEENENDAAL Een kamer huren in Veenendaal was op verschillende locaties al mogelijk, maar nu zijn er nieuwe regels voor kamerverhuur. Het college heeft daarom in deze nieuwe beleidsregels tevens een overgangsrecht opgenomen. Dit gaat voornamelijk om panden waar kamerverhuur al jaren was toegestaan.

door Peter Kuijpers

,,De ‘Beleid en regels voor kamerverhuur, woningsplitsing, samenvoeging en onttrekking van woonruimten’ dateren van 25 april 2013. Dit beleid is verouderd en kan niet meer toegepast worden, omdat de wetgeving waar in dat beleid naar gerefereerd wordt niet meer van toepassing is”, laat het college weten. 

PARAPLUPLAN Ook heeft Veenendaal een nieuw bestemmingsplan Parapluplan 2020 waarin kamerbewoning is uitgesloten. ,,Als gemeente willen wij dat iedere inwoner van de gemeente Veenendaal fatsoenlijk en verantwoord wordt gehuisvest. Tegelijkertijd willen wij de belangen van de omgeving zoveel mogelijk waarborgen en de eventuele nadelige effecten waar mogelijk beperken.”

HUURVORMEN Het college heeft in de nieuwe regels vastgelegd dat een eigenaar van een woning, waar deze zelf woonachtig is, maximaal twee kamers mag verhuren aan maximaal twee personen. Een woning verhuren mag aan maximaal drie personen in maximaal drie kamers. Een reguliere woning mag niet komen te staan tussen twee kamerverhuurwoningen. Verder heeft Veenendaal plek voor maximaal drie kamerverhuurpanden met maximaal 250 kamers op een bedrijventerrein. Dit mogen echter niet meer dan zeshonderd kamers in Veenendaal zijn. ,,Naast de specifieke regels voor de kamerbewoningsvormen zijn ook algemene regels voor parkeren, geluidsoverlast, et cetera opgenomen.”

REACTIES ,,De nieuwe regels rondom kamerverhuur in Veenendaal hebben ter inzage gelegen en hier zijn zo’n 22 reacties op gekomen. Bij een aantal gaat het om een nieuwe situatie, maar ook zijn er vragen over een overgangsrecht. Dit wisten we nog niet, maar dat hebben we nu verwerkt’’, legt wethouder Martijn Beek uit. 

Voor alle overgangsrechtsituaties geldt dat het aantal kamers dat hieronder valt het aantal is dat in de laatste legale situatie aanwezig was. ,,En waarvan de verhuur niet langer dan één jaar onderbroken is geweest. Mocht een kamer gedurende één jaar niet verhuurd zijn, dan valt deze niet meer onder het overgangsrecht”, stelt de gemeente nu vast.

BESTAAND Het gaat hierbij om diverse gebouwen verspreid over verschillende wijken in Veenendaal. Kleine woningen in het Franse Gat met twee kamers die zijn verhuurd tot grote panden met zes, negen tot achttien kamers in het centrum, West en de noordelijke wijken. 

,,Wijzigingen in vormen van verhuur of het toevoegen van extra kamers is niet zonder meer toegestaan. Hiervoor dient een separate afweging gemaakt te worden.” De huidige kamerbewoners kunnen gewoon blijven wonen en de kamers blijven onder de uitgezonderde voorwaarden ook in de toekomst te huur.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie