Afbeelding
Pixabay

Verruiming vrije toewijzing huurwoningen Woonzorg in Veenendaal

21 februari 2022 om 12:23 Wonen

VEENENDAAL Ook Woonzorg Nederland krijgt in de gemeente de ruimte om meer woningen toe te wijzen aan mensen met een inkomen boven de DAEB-inkomensgrens. Het gaat dan om betaalbare huurhuizen. Woningcorporaties moeten zich richten op bouwen, verhuren en beheren van sociale huurwoningen.

door Peter Kuijpers

Dit is opgenomen in de Woningwet. Betaalbare huurhuizen mogen corporaties niet aan iedereen verhuren. Dit passend toewijzen moet voorkomen dat woningzoekenden met lage inkomens een huis krijgen dat ze eigenlijk niet kunnen betalen. 

15 PROCENT De belangrijkste doelgroep waaraan een woningcorporatie huizen verhuurt, zijn mensen met een inkomen onder de DAEB-inkomensgrens. ,,Maar binnen deze landelijke regelgeving is een verruiming mogelijk. Veenendaal heeft eerder met andere woningbouwcorporaties prestatieafspraken gemaakt. Hierbij is toen tevens opgenomen dat zij de vrije toewijzingsruimte mogen vergroten naar 15 procent’’, legt wethouder Marco Verloop uit.

APARTE AANVRAAG Corporaties hebben in de Woningwet ruimte om 7,5 procent van de vrijgekomen woningen vrij toe te wijzen. Dus ook aan mensen met een inkomen boven de DAEB-inkomensgrens. Gemeenten mogen in afspraken met woningcorporaties deze vrije toewijzingsruimte verruimen naar 15 procent. 

,,Woonzorg Nederland heeft een beperkt aantal woningen in Veenendaal en deed niet mee met deze eerdere gemaakte prestatieafspraken. Zij heeft de aanvraag voor verruiming apart gedaan. De gemeente zal deze gelijk behandelen.’’ Ook deze corporatie mag nu maximaal 15 procent van haar vrijgekomen huizen uit haar woningaanbod vrij toewijzen. In Veenendaal heeft Woonzorg Nederland totaal zo’n 187 woningen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie