,,Door het vertrek van TN Europe B.V. uit Veenendaal is vestigen van een voorkeursrecht op dit moment logisch", aldus de gemeente.
,,Door het vertrek van TN Europe B.V. uit Veenendaal is vestigen van een voorkeursrecht op dit moment logisch", aldus de gemeente. Pieter Vane

Voorkeursrecht op strook Het Ambacht

27 juli 2022 om 11:17 Politiek

VEENENDAAL Met het vertrek van TN Europe B.V. van De Smalle Zijde heeft de gemeente een voorkeursrecht gevestigd. Hiermee is vastgelegd dat bedrijven binnen de strook van honderd meter achter de woonboulevard bij het verkopen van hun grond deze eerst aan de gemeente moeten aanbieden.

door Peter Kuijpers

,,Door het vertrek van TN Europe B.V. uit Veenendaal is vestigen van een voorkeursrecht op dit moment logisch. Het bedrijf gaat een groot deel van haar activiteiten op deze locatie staken en is voornemens de locatie te verkopen. Dit betekent dat nu concreet wordt om na te denken over de toekomstige invulling van het plangebied. De gemeente wil daarbij de regie in handen hebben. Vestiging van voorkeursrecht helpt daarbij. De gemeente krijgt met toepassing van het voorkeursrecht betere mogelijkheden om te komen tot een optimale inrichting van de overgangszone, hetgeen een zwaarwegend belang is”, meent het college.

PERIODE De huidige eigenaren zijn nu verplicht om eerst de gronden aan de gemeente te verkopen, wanneer zij weg willen. Zolang zij blijven, heeft dit geen gevolgen voor bijvoorbeeld de bouwmogelijkheden op hun eigen perceel. ,,Het voorlopig voorkeursrecht hebben wij over een breedte van circa honderd meter gevestigd op percelen grenzend aan de woonboulevard Groeneveldselaan/Smalle Zijde. Het voorlopig voorkeursrecht geldt gedurende drie maanden. Binnen deze drie maanden leggen wij aan u een verlengingsbesluit voor. Indien u instemt met dit besluit, geldt het voorkeursrecht gedurende drie jaar”, laten burgemeester en wethouders de gemeenteraad weten.

KANSEN Naast dat Veenendaal nu met het vertrek van het bedrijf hier een mogelijkheid toe ziet, wil zij tevens de ruimte gebruiken voor het kunnen vergroten van het woningaanbod. Door deze strook te gebruiken als een overgangszone met kleinere bedrijfskavels met een lagere milieucategorie voorkomt zij dat milieuhinderlijke bedrijven te dicht bij het woongebied liggen. ,,Het Ambacht ligt dicht bij de binnenstad van Veenendaal en nabij het treinstation Veenendaal Centrum. Het is een van de laatste locaties dicht bij het centrum waar substantieel verdicht kan worden. Tegelijkertijd biedt de transformatie ook kansen voor ondernemend Veenendaal met behoud van huidige werkgelegenheid en aantrekken van nieuwe werkfuncties.”

GEMENGD Veenendaal ziet een grote behoefte aan nieuwe of vervangende kleinschalige bedrijfsruimte en een deel van het bedrijventerrein wil zij transformeren naar een woongebied. Het college wil in de komende drie jaar werken aan een bestemmingsplan/omgevingsplan om de strook waar zij het voorkeursrecht op gevestigd heeft een invulling voor de toekomst te geven. Zij ziet hier herontwikkelingskansen. ,,Onderzocht wordt of daarbij ook andere functies kunnen worden geïntegreerd zoals daghoreca, grootschalige detailhandel, kantoren, et cetera. Dit past ook bij de voorgenomen plannen voor de gronden aan de westzijde van de Groeneveldselaan. Dit gebied zal langzamerhand worden verduurzaamd en getransformeerd van een bedrijventerrein naar een gemengde woonwijk, waarin bedrijvigheid behouden blijft”, besluit het college.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie