Afbeelding
Pixabay

Meer vrijheid, wel controle bij bouwen

21 mei 2022 om 12:44 Politiek

VEENENDAAL Bij bouwen in Veenendaal verwacht de gemeente meer verantwoordelijkheid van haar burgers en bedrijven. De landelijke en tevens gemeentelijke wetgeving in de nieuwe Omgevingswet geeft meer ruimte voor bouwinitiatieven. Maar de gemeente verwacht wel dat zij daarbij met een basis van vertrouwen in een nieuwe stijl meer aan de initiatiefnemers kan overlaten. Zoals een goede participatie voor een nieuw project.

Door Peter Kuijpers

De gemeente wil met haar nieuwe uitvoeringsprogramma voor vergunningverlening, toezicht en handhaving verder werken aan een gezonde, duurzame en veilige fysieke leefomgeving. Door samen te werken met andere handhavingspartners kan Veenendaal beschikken over de nodige deskundigheid. Verder wil de gemeente de verantwoordelijkheden meer neerleggen bij de burgers en ondernemers en daarmee overbodige regels afschaffen. De Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) zal veranderen naar het Besluit omgevingsrecht (Bor).

KLACHTEN Met een integraal en doorzichtig, consequent en solide handhavingsbeleid verwacht Veenendaal dat haar burgers en bedrijven zich ook laten aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid op de punten waar zij een vergunning voor hebben gekregen. Voor de bouwtaken zou de gemeente tevens buiten de gebruikelijke kantooruren bereikbaar en beschikbaar moeten zijn voor handhavingstaken. Zoals acute klachten en incidenten rond bouwen en milieu. De gemeente heeft nu nog niet voldoende toezichthouders, omdat deze ook andere taken uitvoeren naast bouwen. Met inhuren van extern personeel verwacht de gemeente dit op te lossen.

VOORTGANG Veenendaal heeft een handhavingsbeleid tot en met 2025 opgesteld, waarbij de komende jaren de prioriteit naast brandveiligheid en constructieve veiligheid op de handhaving van bestemmingsplannen ligt. De gemeente heeft voor 2022 veel projecten op stapel staan en verwacht daar met prognoses uit het verleden meer dan honderd klachten. Met een jaarlijkse evaluatie blijft Veenendaal kijken naar het vastgestelde uitvoeringsprogramma. Daar kan zij met nieuwe inzichten eventueel de prioriteiten nog in wijzigen. Naast de dagelijkse controles zal zij op enkele punten maandelijks tot één maal per jaar de voortgang volgen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie