Afbeelding
Foto door Towfiqu barbhuiya via Unsplash

Hypotheek verhogen: dit moet je weten

17 februari 2023 om 08:15 Partnercontent

Wanneer je een huis koopt, krijg je vaak een hypotheek. Dit betekent dat je het geld voor het huis leent van een bank of andere financiële instelling. Het bedrag dat je leent wordt verdeeld over een aantal jaren, en je betaalt elke maand aflossing en rente. Na verloop van tijd kan het zo zijn dat je meer geld nodig hebt, bijvoorbeeld voor een verbouwing of een andere uitgave. In zo’n geval kan je er voor kiezen om je hypotheek te verhogen.

Wanneer is het verstandig om je hypotheek te verhogen?

Er zijn een aantal redenen waarom je je hypotheek zou willen verhogen. Misschien wil je je huis verbouwen of uitbreiden, of misschien wil je geld hebben voor een nieuwe auto of een andere aankoop. Het is verstandig om je hypotheek te verhogen als je er zeker van bent dat je het extra geld nodig hebt en dat je het kunt terugbetalen. Je moet er wel rekening mee houden dat het verhogen van je hypotheek betekent dat je langer aflost en uiteindelijk meer rente betaalt.

Wat zijn de stappen om je hypotheek te verhogen?

Als je besluit om je hypotheek te verhogen, zijn er een aantal stappen die je moet nemen:

Maak een begroting
Voordat je kiest voor hypotheek verhogen, is het belangrijk om een begroting te maken. Hierin bekijk je hoeveel geld je nodig hebt en hoeveel je kunt terugbetalen.

Neem contact op met je hypotheekverstrekker
Zodra je besloten hebt om je hypotheek te verhogen, neem je contact op met je hypotheekverstrekker. Zij kunnen je meer informatie geven over de verhoging en de voorwaarden. Wil je ook nog wat extra advies dan kunnen ze je bij Van Bruggen Adviesgroep ook altijd goed helpen.

Maak afspraken over de verhoging
Als je hypotheekverstrekker akkoord is met de verhoging, maak je afspraken over de voorwaarden. Dit betekent dat je afspraken maakt over het bedrag dat je wilt verhogen en over de looptijd.

Maak de benodigde documenten op
Zodra de afspraken gemaakt zijn, maak je samen met de hypotheekverstrekker de benodigde documenten op. Hierin staan de voorwaarden van de verhoging, zoals het bedrag, de rente en de periode. Je moet deze documenten ondertekenen en aan je hypotheekverstrekker terugsturen. Na goedkeuring wordt alles verder in gang gezet.

Wat zijn de voorwaarden voor het verhogen van een hypotheek?

Er zijn een aantal voorwaarden waar je rekening mee moet houden wanneer je je hypotheek wilt verhogen. Hieronder bespreken we de belangrijkste:

Het maximale bedrag
Er is een maximum aan het bedrag dat je kunt verhogen. Dit is afhankelijk van de waarde van je huis en je inkomen.

Rentepercentage
De rente die je betaalt voor de verhoging is afhankelijk van de rente die op dit moment geldt. Het is verstandig om verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken om de beste rente te krijgen.

Aflossingstermijn
Het bedrag dat je leent moet je over een bepaalde periode terugbetalen. Hoe langer deze periode is, hoe lager de maandelijkse aflossing, maar hoe hoger de totale rentekosten.

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
Als je een hypotheek hebt met NHG, moet je hier rekening mee houden bij het verhogen van je hypotheek. Het is verstandig om hierover met je hypotheekverstrekker te praten.

Taxatie
Wanneer je je hypotheek verhoogt, moet je huis getaxeerd worden. Hierdoor bepaalt de taxateur de waarde van je huis en of het verstandig is om je hypotheek te verhogen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie