Afbeelding
Foto: Pixabay

Belangrijke dingen die je moet weten voordat je je eerste kettingzaag koopt

· leestijd 1 minuut Partnercontent

Heb je al een tijdje het idee om een eigen kettingzaag aan te schaffen? Voordat je begint aan het avontuur om de perfecte kettingzaag te kopen, is het belangrijk om te weten waar je op moet letten. Van inzicht in de soorten kettingzagen die verkrijgbaar zijn, tot veiligheidsmaatregelen en onderhoud. We hebben een paar handige aandachtspunten voor je op een rijtje gezet. Lees snel verder!

Soorten kettingzagen

Er zijn twee hoofdtypen kettingzagen beschikbaar: kettingzagen op gas en elektrische kettingzagen. Elk van deze types heeft verschillende voordelen, nadelen en onderdelen die ze uniek maken. 

Gaskettingzagen worden aangedreven door een gasmotor die enig onderhoud en olie vereist. De motor, de oliepomp van het zaagblad en het smeermechanisme van het zaagblad zijn belangrijke onderdelen van een gaskettingzaag die ervoor zorgen dat deze soepel blijft werken. Het nadeel van een gaskettingzaag is dat hij veel lawaai en rook produceert, en niet goed werkt in natte omgevingen. 

De meeste elektrische kettingzagen hebben een snoer, wat betekent dat je in de buurt van een stopcontact moet zijn om ze te gebruiken. Bij het kiezen van een Stihl elektrische kettingzaag kun je kiezen uit een paar verschillende snoeren, zoals een gauge of voltage. Een gauge is een dikker snoer dat bestand is tegen meer spanning voor zware taken, en een dunner snoer voor meer alledaagse taken. 

Veiligheidsmaatregelen

Bij het gebruik van een kettingzaag is het belangrijk om veiligheidsmaatregelen te nemen om het risico op letsel te beperken. Kies voor een moder dat voldoet aan de veiligheidsvoorschriften. Even belangrijk voor de veiligheid is de beschermende uitrusting die je draagt tijdens het gebruik van een kettingzaag. 

Onderhoud

Het is belangrijk om de Stihl kettingzaag regelmatig te onderhouden om er het meeste uit te halen. Regelmatig onderhoud kan ervoor zorgen dat de machine soepel loopt en langer meegaat. De ketting is een belangrijk onderdeel van de kettingzaag omdat deze ervoor zorgt dat de zaag door hout snijdt. De ketting moet worden schoongehouden en geolied als onderdeel van het reguliere onderhoud om ervoor te zorgen dat hij soepel loopt. Het oliepeil moet ook worden gecontroleerd tijdens het gebruik om te voorkomen dat er te veel olie wordt bijgevuld (waardoor de kettingzaag kan lekken) of te weinig olie (waardoor de ketting kan vastlopen). De scherpte van het blad is belangrijk omdat het helpt om snel door materiaal te snijden zonder snel te slijten.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderactiviteiten in Bibliotheek Veenendaal tijdens voorjaarsvakantie 3 uur geleden
Afbeelding
Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar 8 uur geleden
Afbeelding
'Als de sirene afgaat, hebben we 's avonds Club'95' 11 uur geleden
Afbeelding
Vragen uit Veenendaal aan GGD over mislukken digitaal kinddossier 23 uur geleden
Afbeelding
'Actiegroepen tegen windturbines krijgen adviserende rol bij gemeente Ede' 2 feb, 16:58
Afbeelding
Burgemeester Kats leest voor op basisschool TOV 2 feb, 16:36
Afbeelding
Nieuwe laptops voor drie goede doelen in Veenendaal 2 feb, 12:46