Afbeelding
Photo by Scott Graham on Unsplash

Hoe bereken ik mijn zakelijke hypotheek?

14 oktober 2022 om 15:20 Partnercontent

Ben je onlangs op een bedrijfspand gestuit en denk je dat dit de perfecte plek is voor jouw bedrijf? Dan wil je er waarschijnlijk alles aan doen om dit pand in je bezit te krijgen. Door de hoge prijs kan dit een behoorlijke uitdaging zijn. Wanneer je onvoldoende eigen vermogen hebt om een bedrijfspand te kopen, kun je wellicht een zakelijke lening aanvragen. Voordat je deze financiering aanvraagt, ben je vast benieuwd hoeveel je kunt lenen en wat het je kost. Wij helpen je hier graag een handje bij. In deze tekst vertellen wij je daarom hoe je een zakelijke hypotheek berekent.

Hoeveel geld heb je nodig?

Wie een zakelijke hypotheek wil berekenen, moet eerst weten hoeveel hij nodig heeft. Helaas zijn er genoeg ondernemers die dit niet doen. Zij nemen de vraagprijs van het pand als uitgangspunt en denken dat ze dit volledige bedrag kunnen lenen. Als jouw bedrijf er financieel goed voor staat, kun je mogelijk het bedrag lenen dat je nodig hebt om het pand te kopen. Toch is dit lang niet altijd interessant. Hoe groter de lening, des te hoger het bedrag je maandelijks af moet lossen.

Wil je voorkomen dat je onnodig veel kosten maakt? Bereken dan hoeveel geld je moet lenen om het gewenste bedrijfspand te kunnen kopen. Kijk allereerst eens naar het eigen vermogen van je bedrijf. Misschien kun je een deel van dit geld gebruiken om het pand aan te kopen. Je hoeft dan minder geld te lenen, waardoor je mogelijk flink wat geld kunt besparen. Het maandbedrag valt in dat geval lager uit en bovendien betaal je onderaan de streep minder rente. Leen in ieder geval nooit meer dan je nodig hebt. Doe je dit wel? Dan weet je zeker dat zakelijk financieren je onnodig veel geld kost.

Vraag een aanbod aan

Sommige ondernemers denken dat zij zelf kunnen berekenen hoeveel een zakelijke hypotheek kost. Dit is inderdaad mogelijk, maar verstandig is het allerminst. De kans is namelijk groot dat je bepaalde zaken over het hoofd ziet. Zo gaan veel ondernemers bijvoorbeeld de fout in met de rente. Soms wordt er met een verkeerd rentepercentage gerekend, maar er zijn ook ondernemers die de rente compleet vergeten als zij zelf een zakelijke hypotheek berekenen.

Wil je voorkomen dat je een verkeerde berekening maakt? Vraag dan gewoon een aanbod aan bij een geldverstrekker. Maak een account aan, geef aan dat het een zakelijke hypotheek betreft en lever de benodigde documenten aan. Op basis hiervan krijg je een aanbod van een geldverstrekker. Het betreft een vrijblijvend aanbod, waardoor je nergens aan vastzit.

Rente kan van tijd tot tijd veranderen

Eén van de voordelen van een zakelijke hypotheek is dat de rente vast staat vanaf het moment dat je de overeenkomst tekent. Zit er enige tijd tussen de aanvraag en het moment dat je tekent? Dan kan de rente in de tussentijd veranderd zijn. Dit kan in je voordeel werken, maar ook zeker in je nadeel. Neem daarom snel een besluit. Zodoende voorkom je dat je straks een (veel) hogere rente moet betalen, waardoor een zakelijke hypotheek afsluiten ineens een stuk minder interessant is.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie