De straten zijn subtiel gekromd, wat een ontspannen en onderscheidend beeld geeft.
De straten zijn subtiel gekromd, wat een ontspannen en onderscheidend beeld geeft. INBO

Groenpoort in ontwikkeling: Start van een nieuwe wijk in Veenendaal-oost

21 december 2022 om 07:00 Nieuwbouw

VEENENDAAL Veenendaal-oost, inmiddels bekend in de wijde omgeving, is een nieuwbouwwijk die uit drie delen bestaat. In 2010 kwamen de eerste bewoners in Buurtstede, in 2016 werd de aftrap voor Veenderij gegeven, waar onlangs het laatste nieuwbouwproject in verkoop werd gebracht. In 2023 wordt de start verwacht van deel drie, Groenpoort.

Groenpoort wordt een nieuwe wijk met zes kleinschalige buurtjes, de woongaarden. Ze hebben aansprekende namen zoals bijvoorbeeld Het Landgoed, De Kwekerij of De Tuinen. De zes buurtjes gaan samen circa 970 woningen herbergen. Een divers aanbod van vrije kavels tot appartementen, van rijwoningen tot vrijstaande villa’s, in een buurt met een dorps karakter. 

,,Het onderscheidende karakter van Groenpoort zit in de zorgvuldige omgang met groen op alle schaalniveaus. Via een systeem van groene structuren komen de meeste woningen direct aan een groene ruimte te liggen. De straten zijn subtiel gekromd, wat een ontspannen en onderscheidend beeld geeft. Een unieke woonomgeving in Veenendaal-oost”, legt Menno Moerman van INBO uit, die het stedenbouwkundig ontwerp voor Groenpoort maakte.  

(de tekst gaat onder de afbeelding verder)


Groenpoort wordt een nieuwe wijk met zes kleinschalige buurtjes, de woongaarden. - Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost

DUURZAAM EN GROEN Groenpoort wordt doorsneden door een mooie singel van noord naar zuid, met groene stroken en bomen erlangs. Van west naar oost vind je tussen de verschillende buurtjes twee brede, groene buffers die fungeren als waterretentiegebied met ruimte voor spel en ontspanning. Ook vormen ze de verbinding richting het naastgelegen natuur- en recreatiegebied De Groene Grens.

In Groenpoort wordt waar nodig dak- en straatwater afgevoerd naar greppels en wadi’s. Hier kan het water (deels) infiltreren en vertraagd worden afgevoerd. 

Naast de zorg voor voldoende waterberging wordt zo een bijdrage geleverd aan het optimaal vasthouden van water en tegengaan van verdroging. Bij extreme regenval wordt het water uiteindelijk afgevoerd via Buurtstede en Veenderij naar het Valleikanaal (de Grift).

(de tekst gaat onder de foto verder)


Via een systeem van groene structuren komen de meeste woningen direct aan een groene ruimte te liggen. - INBO

NIEUWBOUW KOPEN IS SLIM KIEZEN Wanneer je een nieuwbouwwoning koopt, dan weet je zeker dat jouw nieuwe huis straks aan de geldende eisen voor duurzaamheid voldoet, zoals die zijn vastgelegd in het Bouwbesluit. 

Waar je bij de aankoop van bestaande bouw rekening moet houden met het aanpassen van je huis voor wat betreft isolatie, warmtevoorziening en duurzaamheid, heb je daar bij nieuwbouw meerdere jaren geen omkijken naar.

Veenendaal-oost is gasloos en Groenpoort krijgt een nieuw collectief warmtesysteem. Dat - in combinatie met een breed gebruik van zonnepanelen – draagt bij aan het duurzame karakter van deze wijk.

CENTRALE LIGGING EN EIGEN ONTSLUITING Groenpoort ligt aan de oostkant van Veenendaal, tussen de Spitsbergenweg en de Buurtlaan oost. Ten oosten van de wijk ligt de natuur- en recreatiezone De Groene Grens, waar je heerlijk kan wandelen. Vanuit Groenpoort ligt het centrum van Veenendaal op 10 fietsminuten afstand. Via de geplande eigen ontsluiting op de Rondweg-oost ben je in no-time bij de oprit naar de A12, of onderweg richting Rhenen.

(de tekst gaat onder de foto verder)


Groenpoort wordt doorsneden door een mooie singel, met groene stroken en bomen erlangs. - INBO

VOORZIENINGEN OM DE HOEK Een winkelcentrum met twee supermarkten, kleinere winkels, ruime zorgvoorzieningen, basisscholen, een sporthal, cultuur en kerk, dit alles vind je al in Veenendaal-oost. En wil je meer opties? Dan biedt het gezellige Veenendaal genoeg aanbod aan winkelen, sport, ontspanning en recreatie.

WANNEER KOMT HET EERSTE WONINGAANBOD? Inmiddels vinden de eerste werkzaamheden in Groenpoort plaats. Zo is bijvoorbeeld de eerste ophoging met grond aangebracht. Vanaf het voorjaar 2023 wordt Groenpoort gefaseerd bouwrijp gemaakt. Concreet betekent dit dat de singel wordt gegraven en dat de riolering en de benodigde kabels en leidingen van de nutsbedrijven in de grond worden gelegd. Ook de bouwwegen worden dan aangelegd. Verschillende ontwikkelaars gaan in 2023 van start met de ontwikkeling van hun woningbouwprojecten; aan tafel met de architect, afspraken maken met aannemers en makelaars. De verwachting is dat dan eind 2023, begin 2024 de eerste nieuwbouwprojecten in verkoop gaan.

Op de hoogte blijven van Groenpoort en wat daar gaat gebeuren kan via de digitale nieuwsbrief. Aanmelden daarvoor kan via de website www.woneningroenpoort.nl. In het informatiecentrum voor de nieuwbouwwijk, het i-centrum, staat een grote maquette van de wijk (1:500) waarop de plannen voor Groenpoort al te zien zijn. De openingstijden staan op de website.

Dit artikel wordt u aangeboden door Ontwikkelingsbedrijf Veenendaal-oost. Ook profiteren van het grote bereik van de print- en online kanalen van De Rijnpost.nl? Neem dan contact op met Marieke van Egdom (06-83627260, m.v.egdom@bdu.nl) of Frans de Kleuver (06-55780474, f.d.kleuver@bdu.nl).


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie