
Echtpaar Van Grootveld uit Veenendaal viert briljanten huwelijk
17 november 2023 om 09:30 Mensen Tips van de redactieVEENENDAAL ,,Jullie moeten niet te veel journaal kijken. Daar is alleen maar ellende te zien. Dat is niet goed voor jullie.” Dat was het welgemeende advies van de kinderen van het echtpaar Van Grootveld die op 31 oktober het briljanten huwelijk vierde. Maar het paar wil op de hoogte blijven, wel vaak hoofdschuddend. ,,Wat je er ook van zegt, het is nooit goed.”
door Martin Brink
Ina van Grootveld (84), geboren Folmer, weet waar ze over praat. Ze is een sterke vrouw die van aanpakken weet. Dat moet ook wel met een man die een eigen zaak opbouwde, een aannemerij waar altijd wat te doen was. ,,C. van Grootveld Aannemersbedrijf stond er op de nota’s”, zegt Ina. Dat zoon Kees het bedrijf nu heeft voortgezet en zelfs uitgebouwd aan het Arsenaal op het industrieterrein, stemt de ouders tot grote vreugde.
,,Ik heb veel panden in Veenendaal gebouwd”, zegt de 86-jarige Cees van Grootveld. Hij noemt bijvoorbeeld woonhuizen in west, zes panden aan de Nieuweweg-noord (,,Tegenover De Bijenmarkt”) en aan de Ambachtsstraat. Dat hij niet vergeten is, blijkt wel uit de mooie bos bloemen van dominee Hoek. ,,Zijn huis hebben we ook gebouwd. Daar woont hij nog steeds heel tevreden.”
ZELF HUIS GEBOUWD
Cees bouwde ook zijn eigen huis aan de Nicolaas Beetsstraat, naast de bakkerij. ,,Dat gebeurde in mijn vrije tijd. Ik deed er een jaar over. Dat was in 1962. Nog steeds is het jaartal bovenin de voorgevel te lezen.” Voor 3000 gulden kocht hij daar een lapje grond van zijn werkgever. Toen hij zijn eigen aannemerij startte, bouwde hij achter een werkplaats. Daar was ruimte genoeg. Het bedrijf groeide. Hij had op een goed moment wel zes metselaars en timmerlieden in dienst. Ina regelde het drukke huishouden met opgroeiende en studerende kinderen.
(de tekst gaat onder de foto verder)
De koetsjes van Van de Weerd uit Ede met voorop het bruidspaar op de Kerkewijk. - Foto Bakker
,,En bedenk ook dat mobieltjes nog niet bestonden. Dan werd er gebeld over een bepaalde levering. Dat kon ik weer later aan mijn man doorgeven.” Het was een heel andere tijd. ,,Misschien waren we ook wel té makkelijk. We hebben veel klussen aangenomen zonder aanbetaling. Één keer zijn we daar van teruggekomen toen de opdrachtgever failliet ging. Tegenwoordig werkt dat niet meer zo. Dan worden er goede en getekende contracten gemaakt.”
HECHT GEZIN
Het huwelijk werd bekroond met vier zonen en één dochter. De nakroost telt niet minder dan twaalf kleinkinderen tussen de 19 en 38 jaar (,,Zeven jongens en vijf dochters”) en tien achterkleinkinderen. De meesten wonen in de buurt, één ging naar Limburg. Aanloop is er genoeg. Bijna elke dag in het appartement aan de Rederijkers waar ze nu al een jaar of tien met veel plezier wonen. ,,Tegen het weekend blijven er altijd een paar mee-eten. Halen we lekkere verse broodjes bij de bakker.”
Het blijft een hecht gezin waarin elkaar ontmoeten en bijpraten centraal staat. ,,Dat hebben we altijd zo gedaan. Vroeger gingen we met z’n allen naar Zeeland. We zijn ook wel eens naar Tsjechië geweest. En wat zo leuk is: iedereen kan zo goed met elkaar.”
OVERBERG
Wie had dat nou allemaal gedacht: hij komt uit Overberg, zij van de Hondzenelleboog, de ‘Hondsekont’ voor oudere Veenendalers. Ina van Grootveld: ,,Mijn ouders hadden daar een boerderij. Later was dat de Dijkstraat 100. We woonden tegenover de textielfabriek van Sandbrink. Mijn ouders kwamen oorspronkelijk uit de buurt van Duiven en Westervoort.”
Cees van Grootveld is geboren en getogen in het Overbergse, in een boerderij langs de latere Spoorlaan. Hij was de oudste thuis. Vader was een kleine boer. ,,De boerderij naast ons was van de familie Ter Maaten. Die was veel en veel groter. Ze hadden daar ook meer gronden. Toen ik vijftien jaar was, heb ik er wel eens geholpen.”
Nee, in het Overbergse komt hij bijna niet meer. ,,Toen ik ging trouwen heb ik het dorp verlaten.” Wat hij wel erg jammer vindt is dat de ouderlijke woning toen het later was verkocht, in 2021 nog negatief in het nieuws kwam. Toen werd daar een drugslab aangetroffen. Een omvangrijke bende bleek hierachter te zitten.
(de tekst gaat onder de foto verder)
De staatsiefoto in de studio van Foto Bakker in de Hoofdstraat. - Foto Bakker
SCHAATSEN OP LEERSUMSE PLASSEN
En hoe hebben ze elkaar dan leren kennen? De afstand Overberg met Veenendaal is weliswaar geen wereldtoer, maar bewoners komen elkaar zeker niet dagelijks tegen. Ina weet het nog precies: ,,Dat was op het ijs in Leersum. We gingen met z’n allen vaak schaatsen op de Leersumse plassen. Ik was toen een jaar of vijftien.”
Dat was blijkbaar leuker dan de schaatsbaan van Van Appeldoorn, ook aan de Dijkstraat. Cees: ,,Iedereen ging daar naar toe. Met hele groepen. Om te gaan schoonrijden pakte je de een en dan de ander. Zo is het gekomen.”
Ook de huwelijksdag staat hen nog helder bij. Ter illustratie komt het handzaam fotoboekje van fotograaf Bakker tevoorschijn. Die ging een groot deel van de dag mee. Cees werd die dag opgehaald met de taxi van Van Engelenhoven in Overberg. ,,Die was de enige in het dorp met een auto. Die was ook meteen een taxi. Hij had ook een rijwielzaak.”
DOMINEE VROEGINDEWEIJ
Vervolgens ging het naar de bloemist voor het bruidsboeket en daarna naar zijn toekomstige vrouw om gezamenlijk in koetsjes naar het gemeentehuis te rijden in de Hoofdstraat. De Vredeskerk was de volgende locatie om uiteindelijk de staatsiefoto’s in de studio van Jan Bakker in de Hoofdstraat te maken.
Het huwelijk werd kerkelijk bevestigd door dominee Arend Vroegindeweij. Ina weet het nog: ,,Een geweldige man. Ik mocht hem wel. Hij durfde te zeggen waar het op staat.” Later die dag werd er gezellig gegeten in het ouderlijk huis van Ina. ,,Boereneten zouden we nu zeggen. Soep, rollades, rode kool, appelmoes, eigengemaakte pudding. Dat soort dingen.”
(de tekst gaat onder de foto verder)
Tegenover het gemeentehuis wachtte het paar een grote verrassing: ze werden met muziek opgewacht door leden van de Overbergse accordeonclub ‘Accordeonette’. - Foto Bakker
‘s Avonds was er de feestavond in gebouw Eltheto aan de Fluitersstraat. Dat werd daar nog een gezellige boel, vooral omdat leden van de accordeonvereniging optraden. En dat was weer de club van Cees. ,,Ik was toen lid van de groep Accordeonette uit Overberg. Dat waren zes mannen met een accordeon en twee meisjes die voor de gitaarbegeleiding zorgden.” De groep trad overal op.
,,Ook wel eens samen met de toneelclub NAO in Veenendaal. Dat was heel gezellig. Toen kwamen de mensen nog naar dit soort avonden. Met de televisie in opkomst was dat allemaal voorbij.” Cees zat ook nog 23 jaar bij de vrijwillige brandweer in Veenendaal.
Gezelligheid is de familie niet vreemd. Het briljanten huwelijksfeest werd uiteraard gevierd. Ze kijken er met genoegen op terug: ,,Afgelopen zondag hadden we het zaaltje bij dit complex afgehuurd. De kinderen organiseerden alles, ook de catering. Er waren zo’n 75 personen aanwezig.”