Piet Zoon en zijn echtgenote Els ontmoeten voormalig commissaris van de koning Roel Robbertsen.
Piet Zoon en zijn echtgenote Els ontmoeten voormalig commissaris van de koning Roel Robbertsen. Aart Aalbers

Veense burgemeesters door de eeuwen heen (23)

18 november 2023 om 07:48 Mensen Tips van de redactie

VEENENDAAL Door het snelle vertrek van Wouter Kolff en de ophanden zijnde verkiezingen, vindt politiek Veenendaal het wenselijk om de verkiezingsuitslag af te wachten alvorens een vertrouwenscommissie te benoemen die zich gaat bezighouden met het voordragen van een nieuwe burgervader. Commissaris van de koning Willibrord van Beek benoemt daarom, in goed overleg met de fractievoorzitters, per 20 september 2017 P.A. (Piet) Zoon als waarnemend burgemeester van Veenendaal.

door Aart Aalbers

Pieter Adrianus Zoon is in Middelharnis, op het Zuid-Hollandse eiland Goeree Overflakkee, geboren op 15 december 1949 als zoon van Cornelis Zoon en Trijntje Maria Vis. De kleine Piet groeit op in een hard werkend middenstand gezin ,,waar je meehielp zodra je kon lopen. Ik ging vaak al tussen vijf en zes het bed uit om mijn ouders in de slagerij te helpen met het gereedmaken van de bestellingen. Vader, en ik na schooltijd, brachten de bestellingen rond en mijn moeder stond in de winkel. Mijn moeder hoopt 19 december aanstaande 100 jaar te worden.” 

PROFVOLLEYBAL

Piet bezoekt de HBS-A, hierna volgt hij de opleiding lichamelijke oefening om te kijken of hij van zijn favoriete sport volleybal zijn werk kan maken. De dan in Den Haag woonachtige Piet besluit na een half jaar te stoppen met zijn studie en begint in 1969 zijn loopbaan bij de afdeling ‘Eigendommen’ van de Provinciale Waterstaat in de provincie Zuid-Holland. In zijn vrije tijd doet hij de opleidingen Gemeenteadministratie 1 en 2. Ook besluit Zoon lid te worden van de VVD.

Met zijn ouders en zus heeft hij honderden spelletjes en regelmatig Monopoly gespeeld. Piet beheerde dan veelal de bank. Dankzij zijn zusje ontmoet hij Els Melissant, zijn latere vrouw. Els is de verpleging in gegaan en vergezelt hem bij belangrijke gebeurtenissen zoals tijdens de Dodenherdenking en Nieuwjaarsrecepties. Hun zoon Coen heeft twee kinderen en zo werd het burgemeestersechtpaar opa en oma.

In 1972 maakt Piet de overstap naar de afdeling financiën van de Zuid-Hollandse gemeente  Numansdorp en in 1973 begint hij bij de voormalige Zeeuwse gemeente Westerschouwen. Hierna  wordt Zoon loco-gemeentesecretaris van Zierikzee. Beide op Schouwen-Duiveland.  

GEMEENTESECRETARIS

Van hieruit solliciteert Zoon in juli 1983 met succes naar de vacature van gemeentesecretaris in Koudekerk aan den Rijn en vanaf 1986 tot januari 2003 is hij gemeentesecretaris op Texel. Tussen 1986 en 2003 is Piet tevens VVD Statenlid van Noord-Holland. In 2003 zoekt Zoon het nog een stapje hogerop en wordt hij in december burgemeester van het Gelderse Hattem en in mei 2008 wordt de inmiddels 58-jarige Zoon, die de bijnaam dossiervreter krijgt, burgemeester van het nabijgelegen Overijsselse Raalte. In deze gemeente gaat de bijna 65-jarige Zoon ‘noodgedwongen’ op 1 december 2014 met pensioen.

Hoewel Zoon het burgemeestersambt typeert als ,,zwaar werk, want je staat 7 dagen per week 24 uur aan en elk moment kan er iets ernstigs gebeuren waar je heen moet”, bevalt het thuis zitten hem ook niet. In mei 2016 wordt Zoon benoemd tot waarnemend burgemeester van Reimerswaal. 

NIET OP DE WINKEL PASSEN

Op 21 september 2017 wordt de inmiddels 67-jarige Piet, in verband met het vertrek van burgemeester mr. Wouter Kolff, waarnemend burgemeester van Veenendaal. De gemeenteraadsverkiezingen zitten eraan te komen en daarom vindt politiek Veenendaal het wenselijk om pas na de verkiezingen te starten met vormen van een vertrouwenscommissie. Zoon geeft al snel aan dat hij niet naar Veenendaal komt om op de winkel te passen. Zo heeft hij zich onder andere ingezet voor een nieuwe brandweerkazerne. Piet wil er gewoon zijn, altijd en voor iedereen. ,,Ook hou ik van een stevig debat”, zo liet hij eens optekenen. In een interview, waarin hij de Veenendalers typeert als een nijverig volkje met sociale cohesie, geeft hij ook aan dat de letters wnd (waarnemend) wat hem betreft weggelaten kunnen worden. Ook kondigt Zoon aan dat hij niet van plan is om nachtelijke raadsvergaderingen te gaan leiden.

ZUIDPLAS

Zoon blijft in de Zuid-Hollandse gemeente Zuidplas wonen maar slaapt doordeweeks veelal in een appartement in Veenendaal. Leuk detail is dat de burgemeester van zijn woonplaats ook een gooi doet naar het burgemeesterschap van Veenendaal en hem 15 maanden later gaat opvolgen. Hierdoor komt op 10 januari 2019, door de benoeming van Gert-Jan Kats tot burgemeester van Veenendaal, een einde aan zijn waarneming. In zijn nieuwjaarstoespraak benadrukt Zoon: ,,Het geheim van Veenendaal is de bereidheid om samen te werken.” Zoon zei eens: ,,Wat is geweest dat vormt je wel, maar kijk vooruit en niet teveel achterom.”

GRAP SCHIET TE VER DOOR

Piet Zoon is niet een man die alleen maar van werken houdt. Voor een grapje op zijn tijd maakt hij ook ruimte. ,,Een geintje hoort erbij.” Zo doet hij tijdens zijn periode op Texel als 1 april grap ’s avonds laat een persbericht in de bus van een lokale krant. Hierin staat dat niemand tijdens de komende feestelijkheden rond ‘Ouwe Sunderklaas’ alcohol geschonken krijgt. De volgende dag staat hij met een stalen gezicht de pers te woord. Al snel krijgt hij de Telegraaf aan de lijn waarna dit ‘droogleggingsverbod’ in no time in alle pers terecht komt. Ook beginnen raadsleden vragen te stellen. Dat de grap zoveel publiciteit zou krijgen daar hadden Zoon en zijn handlanger niet op gerekend. Zoon later: ,,Het was iets te ver doorgeschoten.” Ook in Hattem probeert Zoon de bevolking om de tuin te leiden door aan te kondigen dat de heer Pieter van Buuren de gemeente Hattem komt bezoeken. De vlaggen gingen in top en de rode loper werd uitgelegd, maar de verwachtte schare om de kroonprins te verwelkomen blijft uit. 

WATERZAKEN

Piet is na zijn vertrek uit Veenendaal nog steeds geen man om stil op zijn stoel te blijven zitten. Hij staat immers niet voor niets bekend als workaholic. Per 1 mei 2019 wordt hij waarnemend dijkgraaf van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Dit zal hij blijven doen tot augustus 2020. Na de waterschapsverkiezingen is Zoon in maart 2023 door de BBB fractie gevraagd om als verkenner op te treden om te onderzoeken welke partijen bij dit waterschap een stabiele coalitie zouden kunnen vormen. In juni 2023 wordt bekend dat de oud-burgemeester aangesteld is om een nieuw dagelijks bestuur te formeren bij het waterschap Vechtstroom. Beide met succes. Nog steeds houdt de naar Zierikzee verhuisde Zoon zich bezig met ‘waterzaken’ zoals onder andere in het Bestuurlijk Platform Rijn.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie