Op 27 april 2016 brengt burgemeester Wouter Kolff zijn nieuwe vriendin Mariëlle Mellink mee naar Koningsdag.
Op 27 april 2016 brengt burgemeester Wouter Kolff zijn nieuwe vriendin Mariëlle Mellink mee naar Koningsdag. Aart Aalbers

Veense burgemeesters door de eeuwen heen (22)

20 oktober 2023 om 10:04 Mensen

VEENENDAAL Na de pensionering en het vertrek van mr. Ties Elzenga krijgt Veenendaal op 13 november 2012 in de persoon van de 35-jarige mr. Anthony Wouter Kolff een nieuwe burgemeester. Kolff was één van de 17 sollicitanten en werd unaniem door de gemeenteraad naar voren geschoven. In het geslacht Kolff is Wouter de 15e nakomeling die burgemeester is geworden. 

door Aart Aalbers

Onze nieuwe burgervader is op 28 november 1976 in Rotterdam ter wereld gekomen als vierde kind en als nakomertje van de in 1938 in Wassenaar geboren Cornelis Laurentius Kolff en de in 1939 geboren Mariette Swanette Tjaarda Reinders. De voorouders van Wouter waren decennialang verweven met de vernis en verffabriek Tollens & Co in Rotterdam. Zijn in 1848 in Rotterdam geboren overgrootvader was reeds bij Tollens betrokken en ook zijn vader en grootvader waren bij de in 1986 opgeheven fabriek (adjunct) directeur. 

STUDENTENTIJD

Wouter bezoekt tussen 1982 en 1995 de Rotterdamsche Schoolvereniging en het Rotterdamsch Lyceum. Vervolgens studeert hij tussen 1995 en 2003 aan de Universiteit Utrecht Notarieel Recht. Kolff was in die tijd niet alleen met zijn studie rechten bezig, tussen september 1999 en september 2000 is hij ook penningmeester bestuur Utrechtsch Studenten Corps. In zijn vrije tijd richt hij, samen met een vriend, in 2001 het uitzendbureau Studentflex b.v. op. 

POLITICUS VAN HET JAAR

In juni 2003 wordt Kolff kandidaat-notaris bij Landwell/Doorne vervolgens bij CMS Derks Star Busmann en in augustus 2007 tot mei 2010 senior kandidaat-notaris bij Loyens & Loeff. Hoewel Kolff tijdens zijn studie in een vraaggesprek heeft gezegd niet de verwachting te hebben ooit in de politiek terecht te komen, wordt hij op 12 mei 2010 toch wethouder en locoburgemeester van de gemeente Nieuwegein in de provincie Utrecht. In 2011 wordt Kolff in Nieuwegein ‘Politicus van het jaar’.

VELE NEVENFUNCTIES

In zijn vrije tijd is hij ook nog bestuurslid en voorzitter geweest van de VVD in Utrecht, bestuurslid Kamercentrale Utrecht van de VVD en vicevoorzitter van de ondernemingsraad van CMS Derks Star Busmann. Ook was Kolff lid van de VVD partijraad, Lid Raad van Toezicht van het Nationaal Ouderenfonds, bestuurslid en vicevoorzitter Kon. Ned. Automobiel Club (KNAC), vicevoorzitter van de landelijke wethoudersvereniging, vicevoorzitter van Food Valley, Beschermheer Harmonie Caecilia, Lid AB Veiligheidsregio Utrecht en nog een tiental andere nevenfuncties.

MUZIKALE OPTREDENS

Zo nu en dan heeft Wouter ook nog tijd voor hobby’s. Zo is Wouter een autoliefhebber en bezit hij een klassieke Porsche 912. Ook piano spelen en fietsen doet hij graag. Zo speelde Kolff in 2015 op de piano tijdens het galadiner van Ondernemend Veenendaal terwijl Veenendaler Lucas van Roekel, winnaar van de Voice Kids, zijn zangkwaliteiten ten gehore bracht. Ook speelde Kolff in februari 2017 samen met de Veense G-band. Kolff onderhield intensief contact met de Veenendalers. Wanneer je hem een berichtje stuurde reageerde hij ook veelal direct. Hij is dan ook zeer actief op social media.

Ook doet Kolff enkele formatie klussen. Na de in november 2010 gehouden herindeling verkiezingen in de gemeente Stichtse Vecht, waar een fusie tot stand kwam tussen Maarssen, Breukelen en Loenen, was Kolff formateur. Na de raadsverkiezingen van 19 maart 2014 was Kolff (in-)formateur in de gemeente Lelystad en na de Provinciale Statenverkiezingen van 18 maart 2015 was hij formateur in de provincie Flevoland

GETROUWD

Kolff is de laatste door koningin Beatrix benoemde burgemeester van Veenendaal. De vrijgezelle burgemeester gaat wonen in een appartement aan de Kerkewijk. Na enige tijd komt daar regelmatig een jongedame op bezoek. Het blijkt Mariëlle Mellink, het VVD raadslid uit Leusden, te zijn. In juli 2016 vraagt Wouter zijn 26-jarige Mariëlle, aan de oever van de Nijl, ten huwelijk. Ze stemt er volmondig mee in en vanaf 15 juli 2017 is mr. Mariëlle Elianne Mellink officieel de vrouw van de burgemeester van Veenendaal.  

RECHTSZAAK

In oktober 2013 komt in het nieuws dat burgemeester Kolff naar de rechter stapt. Hij wil via de rechter afdwingen dat een veroordeelde pedoseksueel niet in de buurt van plaatsen komt waar kleine kinderen spelen. Volgens de burgemeester weigert een inwoner van Veenendaal, die enkele maanden eerder vrij kwam na een gevangenisstraf, daarover afspraken te maken. Het is voor het eerst dat een burgemeester zo’n kort geding aanspant. 

ALLEENHEERSER NA COLLEGECRISIS

Vanaf de raadsverkiezingen in 2014 heeft Veenendaal wederom vijf wethouders. In oktober 2016 ontstaat er in Veenendaal een collegecrisis omdat het onderling niet meer botert. Alle wethouders dienen hun ontslag in. Vanaf 28 november 2016 neemt Kolff in zijn eentje het bestuur van de gemeente Veenendaal waar. Op 22 december wordt in de gemeenteraad een nieuw college gestemd. De ChristenUnie komt nu in plaats van Pro Veenendaal in het college van b en w en is Kolff alleenheerser af. Vanaf dat moment zit Kolff in het college samen met de wethouders Arianne Hollander, Nermina Kundić, Marieke Overduin-Biesma, Engbert Stroobosscher en Marco Verloop.

GOED VISITEKAARTJE

De Veenendaalse Krant schrijft na de aankondiging van zijn vertrek op 12 juli 2017: ‘Het oordeel over hem (Wouter Kolff), na vijf jaar burgemeesterschap is zonder meer gunstig: een goed visitekaartje voor Veenendaal, een dynamische manier van leiding geven, heeft veel betekend voor de zichtbaarheid van Veenendaal en Food Valley.’ In een afscheidsinterview reageerde Kolff op de bescheidenheid van de Veenendalers. ‘De Veenendalers moeten iets minder bescheiden en meer trots zijn op wat ze bereikt hebben’.

Op 12 september 2017 vertrekt de boomlange Kolff naar Dordrecht waar in september 2023 zijn tweede termijn als burgemeester van Dordrecht is ingegaan. Het gezin Kolff is ondertussen uitgebreid met een dochter (2019) en een zoon (2021). Per 1 april 2023 is Kolff voorzitter van het landelijke Veiligheidsberaad.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie