Burgemeester Gert-Jan Kats kwam het briljanten echtpaar Roelofsen persoonlijk feliciteren.
Burgemeester Gert-Jan Kats kwam het briljanten echtpaar Roelofsen persoonlijk feliciteren. Gemeente Veenendaal

Wim en Riek Roelofsen briljanten paar: ‘Het begon ooit met een lekke band…’

24 mei 2023 om 07:30 Mensen

VEENENDAAL Wim en Riek Roelofsen vierden op 18 april hun briljanten huwelijksfeest. Een mijlpaal voor deze geboren en getogen Veenendalers. Ze genieten nu van een oude dag en kijken graag terug op tal van hoogtepunten.

Met de twee kinderen, vijf kleinkinderen, vijf achterkleinkinderen en hun aanhang werd het briljanten huwelijksfeest gevierd met een etentje bij restaurant Vendel. Hoogtepunten in al die jaren zijn er zeker en wie eenmaal aan de praat raakt met Wim (89) en Riek (84 jaar, geboren Van de Scheur), is voorlopig niet weg.

Dat begon allemaal met een lekke band. Riek: ,,Weet je nog Wim, die keer dat ik met een lekke band stond op de Prins Bernhardlaan? Jij kwam met je vrienden langs fietsen en bood aan om mij naar huis te brengen. Daar kuste je mij meteen!” Wim moet even diep in zijn geheugen graven. Lachend: ,,Dat weet ik niet meer, was ik zo brutaal dan?”

GYMNASTIEK EN VAN SCHUPPEN

Ze kenden elkaar al van gymnastiekvereniging Sparta. Dat scheelt natuurlijk. Ze trouwden. Hij was 24, zij 19 jaar. Zij werkte al bij de DS van Schuppen (Scheepjeswolfabriek), achter de machine. ,,Ik kon bij Hein van Schuppen in de Hoofdstraat beginnen om daar het naaivak te leren. Ik heb het niet gedaan. Eigenlijk heb ik daar altijd wel spijt van gehad, maar zomaar weggaan, dat vond ik niets.” Vader werkte ook bij de DS, als chauffeur. Het geld was hard nodig. Riek stond haar loon dus trouw af. Zo ging dat in die tijd. Ook Wim deed dat toen hij op de Ritmeester ging werken. ,,Ik kreeg elf gulden. Ik stond het af en kreeg twee kwartjes terug. De rest ging de pot in.” Het eerste kind diende zich al snel aan. De tweede dochter liet ook niet lang op zich wachten. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Zo was het op de trouwdag 65 jaar geleden: in vol ornaat naar fotograaf Bakker in de Hoofdstraat. Deze foto heeft nog lang in de etalage van de fotowinkel gestaan. Kon heel Veenendaal het bruidje bewonderen... - Martin Brink

NIEUWE FLAT

Riek komt van het Klein Schutje 27. Dat werd later Valleistraat 60 en was één van de huizen van het zogenaamde Pekkenblok. Deze woning bestaat niet meer. Daar staat nu het appartementencomplex Silhouet. Over het leven daar werd ze pas nog geïnterviewd door Jan Bos die een gedegen publicatie voorbereidt over deze verdwenen straat in Veenendaal. Die moet nog dit jaar verschijnen. Zij vertelt over de eerste huwelijksjaren: ,,We gingen twee jaar inwonen bij mijn ouders. Wij waren met vier kinderen thuis, maar het kon er nog wel bij. Dat was trouwens aan de Pelikaanstraat. We wilden wel een andere woning, maar dat was er in die tijd niet. We gingen elke week naar de gemeente om te vragen of ze iets hadden. Op een goed moment kwamen ze kijken en direct werd geconstateerd: zo kan het echt niet. En dus kregen we een nieuwe flat aan de Westersingel. Dat was geweldig. Mijn moeder vond het wel jammer. Ze vond het namelijk prachtig, al die kleine kinderen om haar heen. Mijn zusje was tien jaar, die vond het natuurlijk helemaal mooi.” Na de Westersingel volgde het Kamgras en nu wonen ze al dertien jaar aan de Nijhofflaan.

GROOT GEZIN

Wims geboortewieg stond aan de Fluitersstraat. Het was een groot gezin met twaalf kinderen. Zijn lagere school was de ‘Kokse School’ aan de Hoogstraat. De ambachtsschool was de vervolgopleiding. De metaalrichting. ,,Op een goed moment werd er te hard op een aambeeld geslagen. De splinters vlogen er van af. Ik kreeg er één in mijn oog.” Dat was het einde van de opleiding. Hij kreeg een vergoeding maar moest naar iets anders omkijken. Zo kwam hij op zijn vijftiende op de Ritmeester. Na een jaar lang alle afdelingen te hebben gezien, werd hij één van de loketjongens op de Nieuwe Fabriek (de vestiging Over het Spoor, nu ouderenappartementen).

(de tekst gaat onder de foto verder)


Wim en Riek Roelofsen-van de Scheur genieten van een fijne oude dag. - Martin Brink

,,We moesten zorgen dat de sigarenmakers aan het werk bleven. Dekbladen uitgeven, dat afstrepen achter de naam en bij inname nauwkeurig het aantal sigaren tellen. Het moesten er altijd 400 zijn.” Vervolgens werden deze ‘natte’ sigaren verpakt om door Rijk Slok met zijn paard en dichte wagen vervoerd te worden naar de Oude Fabriek (nu architectenbureau Huibers & Jarring). In die fabriek werden ze geringd en verder verwerkt. Er waren twee loketten: west en oost. De loketjongens zorgden dat de 1800 sigarenmakers aan het werk bleven. Hij assisteerde ook Nico van Manen die op de boekhouding werkte. Die reikte dan de kinderbijslag uit. Hij deed dat werk tien jaar. Later kreeg hij een stofjas toen de eerste compleetmachines kwamen. De jonge Wim mocht dat werk coördineren. Niet veel later stonden er twintig van die grote machines te stampen! Tot aan zijn vervroegd pensioen, dat was op zijn zestigste, was hij assistent-inkoper. Jan van Beek, zoon van de legendarische Teus van Beek, was hoofd van die afdeling. ,,Maar ik heb er altijd iets bij gedaan”, vult Wim aan. ,,Ik werkte ook bij ‘de eierteller’, bij Van Hardeveld in een ruimte bij garage Vonk. Ging ik daar karton opleggen.”

DOVO

Beiden zijn nog heel actief. Zij zat ooit in het bestuur van Sparta, later werd ze lid van de Vereniging van Huisvrouwen Veenendaal (,,Helaas opgeheven, er was geen voorzitter te vinden”) en nu trekt ze er op uit met haar vriendinnen. Bovendien fietst en rijdt ze auto. Zo blijft ze mobiel. Wim daarentegen kan het goed vinden met zijn DOVO-vrienden. ,,Ik zit elke middag bij de club. Daar gaan we schudjassen en letten we een beetje op de boel.” Overigens is hij al jaren vrijwilliger bij de ‘rooien’. ,,Ik was er een soort van klusjesman en met een groep hielden we alles netjes schoon. Vooral na wedstrijden kan het nog wel eens een rommel zijn.” Wim en de zijnen zorgen dat het er weer spic en span uit ziet. Ook was hij lid van de Ontspanningscommissie en zette daarin veel op poten. Voor al dit werk werd hij benoemd tot Lid van Verdienste.

Martin Brink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie