Op donderdag 25 januari kreeg het briljanten bruidspaar Henzen bezoek van burgemeester Gert-Jan Kats.
Op donderdag 25 januari kreeg het briljanten bruidspaar Henzen bezoek van burgemeester Gert-Jan Kats. Gemeente Veenendaal

Echtpaar Henzen uit Veenendaal 65 jaar getrouwd: ‘Als je in de krant komt, hang ik je groot op de voordeur!’

10 februari 2024 om 07:32 Mensen Tips van de redactie

VEENENDAAL Berend-Jan Henzen (88) woont al jaren gelukkig met zijn Jannie Henzen-Drost (87) hoog en droog aan de Dr Colijnstraat in Veenendaal-zuid. Onlangs waren ze 65 jaar getrouwd. Zoals gebruikelijk kwam de burgemeester langs om hen de hartelijke felicitaties over te brengen.

door Martin Brink

Hij nam namens de gemeente ook een cadeau mee: één van de drie boeken van Jaap Pilon, dit keer Onze Hoofdstraat, de eerste ‘pil’ van een trilogie. Op de omslag staat een jonge Jaap met zijn toekomstige vrouw. ,,Kijk, ons buurmeisje van de overkant”, zag Berend-Jan meteen. ,,Maar ik zou haar nu niet meer herkennen!”

Dat meisje was toen was Marjan Leeman die ook aan de Savornin Lohmanstraat woonde. ,,En Jaap zien we nog regelmatig langsfietsen. Dan steekt hij altijd vriendelijk zijn hand op.” 

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Berend-Jan Henzen toont het cadeau van de gemeente: een boek van Jaap Pilon met ook overbuurmeisje Marjan Leeman op de omslag. - Martin Brink

VERHUIZING NAAR HOOGBOUW

Het appartement van de ongeveer twaalf jaar oude woningen aan de dr Colijnstraat was niet de eerste keus van Berend-Jan. Omdat zijn vrouw wat moeilijk ter been is, werd het noodzakelijk om iets gelijkvloers te zoeken. ,,We woonden aan de Savornin Lohmanstraat, 53 jaar liefst. Het trappen lopen ging echt niet meer”, vertelt hij. ,,En dus moesten we iets anders zoeken. Tegen mijn kater zei ik later wel eens: ja, het is mijn schuld dat we nu hier zitten...” 

Ze verlieten namelijk een mooi koophuis met een grote tuin. ,,Ik had zelfs een garage achterin gebouwd met een eigen kantoor.” Aan de Savornin Lohmanstraat woonde ook zijn latere vrouw, maar dan een paar huizen verderop. 

Zoon Jan-Willem over de verhuizing naar hoogbouw: ,,Ja, ze hadden nooit verwacht dat het huis binnen een week verkocht zou zijn. Er was dus weinig tijd en keus om een andere woning aan te nemen.”

HELE DAG AANLOOP

Ze huren nu van wooncorporatie Veenvesters en hebben uitstekend contact met de buren. Die kwamen op de huwelijksdag, afgelopen dinsdag 23 januari, ook allemaal even langs om te feliciteren. ,,Van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat was er aanloop”, zegt Jan-Willem. ,,Ja, het was best wel druk, ik moest er helemaal van bijkomen”, blikt Jannie terug.

Hoe hebben ze elkaar leren kennen? Berend-Jan moet in zijn geheugen graven. ,,Ik liep in de Hoofdstraat. In de buurt van het bejaardencentrum kwam ik haar tegen. Zo zijn we aan elkaar gekomen.” Omdat ze nog jong waren, hij zestien en zij vijftien jaar, was langskomen wat problematisch. Dat werd later beter.

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Het gelukkige paar tijdens de huwelijksbevestiging. - Artifoto/Familiearchief

Jannie is een echte Veense. Maar is Drost geen achternaam die vooral in Elst haar oorsprong vindt? Nadenkend: ,,Ja, mijn voorvader kwam er inderdaad vandaan.”
Ze groeide op in een gezin met nog een oudere zus.

SCHILDER

Berend-Jan Henzen is geboren en getogen in Oosterbeek. Hij woonde er met zijn moeder en twee broers. Een vader was niet meer in beeld. In 1942 verhuisde hij naar Elst, naar de Woudweg. Zijn stiefvader heeft hem geëcht zodat hij de naam Henzen kreeg. Berend-Jan werd schilder. Dat heeft hij zijn hele werkzame leven gedaan. 

Een eigen zaak oprichten wilde zijn vrouw niet. ,,Al die rompslomp die je dan op je hals haalt”, zegt ze. En dus werd hij schilder in loondienst. Eerst bij Mol in Rhenen, later bij Ferry van den Berg. ,,Toen ben ik naar Bouwmaatschappij Van Elst hier in Veenendaal gegaan. Daar heb ik tot aan mijn pensioen gezeten. De verdiensten waren goed en waarom zou je dan weggaan?” 

Naast het werk deed hij ook vrijwilligerswerk voor de bond. ,,Ik deed van alles bij het FNV. Zeker 35 jaar. Maar ik werkte ook bij voetbalclub Musketiers in Elst. Daar heb ik de kantine nog van binnen en buiten nog geschilderd.”

MEUBELZAAK VAN EKERIS

En heeft zijn vrouw Jannie naast het werk thuis nog iets gedaan om het inkomen aan te vullen? ,,Ik ben tot aan mijn VUT in dienst geweest bij het CMD aan de Zandstraat. Ik werkte bij mensen thuis. Dan hielp ik hen in het huishouden. En o ja, bij meubelzaak Van Ekeris aan de Brouwersstraat hielp ik ook mee met het schoonhouden van de zaak.”

Het huwelijk heeft twee zonen voortgebracht: Tom van 62 die in Amsterdam woont en Jan-Willem die 56 jaar is en elke dag op bezoek komt. Hij woont aan de Nieuweweg, dat is dus niet te ver weg. ,,Als hij te laat is, krijgt hij een belletje”, verzekert vader Berend-Jan. Er is één kleinkind, een jongeman van 24 jaar. 

(De tekst gaat verder onder de foto.)


1959: het bruidspaar komt aan bij het gemeentehuis in de Hoofdstraat. De auto is er één van de firma Leewis. - Artifoto/Familiearchief

RONDJE MET DE HOND

Berend-Jan blijft in beweging. ,,Elke dag ga ik met de hond er op uit. Dan maak ik een rondje en groet iedereen en maak een praatje. De burgemeester kwam hier op bezoek en vertelde dat hij hier altijd langskomt om zijn hond uit te laten. Hij zei: ik zal opletten of ik u de volgende keer zie.”

Met elkaar praten, een geintje trappen, dat is iets wat Berend-Jan graag doet. ,,Elke zaterdagochtend kom ik met een paar mannen altijd even samen bij de Primera aan het Bruïneplein. Peter van Walsem heeft dan koffie en we kunnen achterin de zaak gaan zitten. Dan kletsen we wat.” Dat zijn dan naast Berend-Jan Henzen en Peter van Walsem ook Klaas Roelofsen en Bert Beckerman. ,,Peter heeft al gezegd: als dit verhaal in de krant komt, dan print ik de foto groot uit en hang het op de voordeur. Nou, hij doet maar.”

CHOCOLADE

Tijdens het gesprek stapt ook de man van de BENU-apotheek binnen om medicijnen te brengen. Hij komt er voor het laatst en krijgt als afscheid een lekkere reep chocolade toegestopt. Die bezorger is Theo Rustenhoven die met zijn 69 jaren allang van Drees mag trekken. ,,Tot april ben ik nog één dag in de week in de weer. Ze hebben mij gevraagd om dat te doen.” Theo zal zich beslist niet vervelen. ,,Dan heb ik alle tijd om eens lekker te gaan vissen samen met mijn kleinzoon.”

(De tekst gaat verder onder de foto.)


Theo Rustenhoven, de vertrekkende bezorger van apotheek BENU, kreeg als dank chocolade. - Martin Brink

Peter van Walsem kwam ook even langs om een plantje te brengen vanwege het huwelijksjubileum. ,,Ook de mensen van de firma Van Dijk zijn ons niet vergeten. Daar haalde ik altijd mijn verf. Ik heb zelf nog heel even bij hun opa gewerkt.”

Op de huwelijksdag in 1959 werd het feest gehouden in Sola Fide aan de Eikenlaan. Nu deed men het iets rustiger aan. Ze zijn met hun gezin en aanhang gezellig gaan eten bij een wokrestaurant in Ede.


De fraaie auto van de firma Leewis komt aan bij de woning van de bruid aan de Savornin Lohmanstraat. - Artifoto/Familiearchief

Martin Brink
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie