Burgemeester Gert-Jan Kats kwam op bezoek bij het briljanten echtpaar Van de Pol.
Burgemeester Gert-Jan Kats kwam op bezoek bij het briljanten echtpaar Van de Pol. Gemeente Veenendaal

Reislustig echtpaar Van de Pol uit Veenendaal 65 jaar getrouwd

6 juli 2022 om 07:02 Mensen

VEENENDAAL Elf jaar wonen Jan van de Pol (88) met zijn Karolien van de Pol-van Scharrenberg (85) aan de Hollandia in Veenendaal. Een appartement voorheen van de SIB, nu al jaren van Veenvesters (Patrimonium woonservice). Met veel plezier overigens. Ze genieten er van een rustige levensavond. Vorige week maandag waren ze 65 jaar getrouwd. Ook nu deden ze het rustig aan. In het najaar is het 65 jaar geleden dat ze voor de wet in het huwelijk traden. Dat was op Curaçao waar de op-en-top Veenendalers toen woonden. ,,Dat is misschien het goede moment om het samen met de kinderen te vieren”, zegt de montere Jan van de Pol. 

door Martin Brink

Vorige week maandag kwam de burgemeester langs om hen namens de gemeente de hartelijke felicitaties over te brengen. Zoals gebruikelijk in Veenendaal komt de eerste burger, of diens plaatsvervanger, vanaf een briljanten huwelijk aan huis langs. Voor die tijd worden de jubilerende echtparen op het gemeentehuis ontvangen.

PRATTENBURGLAAN Karolien van de Pol  is geboren en getogen in een woonhuis aan de Brinkersteeg. Het was een gelukkige jeugd met rondom het huis een paar boerderijen en verder landerijen. Het huis staat er al lang niet meer. Het ging plat zodra de wijk Petenbos werd gebouwd. ,,Nu is hier de Prattenburglaan”, weet manlief. Ze ging naar de ‘Kokse School’. ,,Later werd dit de Boslaanschool want dat was een stuk dichterbij.”

Ze ging als hulp werken bij Veenendalers, later had ze de zorg over het gezin en vinden we haar veel later terug in de bejaardenzorg in Rhenen, de stad waar ze met man en kinderen heel lang heeft gewoond. En ze is nog steeds bezig. Ze maakt kleedjes van patchwork voor de babyafdeling van ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Karolien van de Pol-van Scharrenberg bekijkt graag de foto’s in de woonkamer. - Martin Brink

Jan van de Pol werd geboren aan de Patrimoniumlaan maar groeide op aan de Boslaan. De omgeving zag er toen ook heel anders uit. ,,Het was er prachtig om te spelen, tot aan de Newo-fabriek aan toe.” Jan deed na de lagere school (Patrimoniumschool) de ULO en vandaar werd het de HBS. Die kwam later aan de Tuinstraat maar in zijn tijd bestond dit onderwijs hier pas twee jaar. ,,Ik kreeg les onderaan de Markt, in de Teekenschool en bij De Haas.”

FIJN LEVEN Zijn werk vond hij bij de Marineluchtvaartdienst op Curaçao. ,,Ik dacht: wat een fijn leven hier! Ik laat mijn toekomstige vrouw overkomen, dan kunnen we hier samen wonen.” De overtocht werd betaald door Defensie, tenminste: voor wie getrouwd was. En dus trouwde Karolien met de handschoen. ,,Mijn oom speelde voor bruidegom”, weet ze nog. Drie jaar woonden ze in dit overzeese gebiedsdeel, van 1957 tot 1960. De oudste dochter werd er ook geboren.

Vele jaren verder komen we Jan tegen bij het Depot Elektronisch Materieel (DELM) in Elst. Hij was daar als burger werkzaam, als een soort van schakel tussen het DELM en Den Haag. De werkgever zorgde er ook voor dat ze in Rhenen een woning kregen. Na veertig dienstjaren kon hij met het werk stoppen. Dat deed Jan van de Pol dan ook in september 1991.

(Tekst gaat verder onder de foto.)


Jan van de Pol had vele jaren schilderlessen bij Wim Kroesbergen. Onder meer maakte hij dit mooie felle schilderstuk. - Martin Brink

REIZEN Het paar ging reizen. ,,We hebben zeker acht landen gezien, het meest waren we in Frankrijk. De caravan achter de auto en rijden maar.”Het paar woont alweer een tijd in Veenendaal, waar ze zijn geboren en getogen. Er waren verschillende woonadressen: de Mina Krusemansingel en de Bachlaan.
Maar ze hadden het eigenlijk overal ter wereld naar de zin.

Want ook in Suriname vonden ze een woonstek, al was dat wel tijdelijk omdat ze voor enkele maanden beheerder werden van een kindertehuis via de stichting Kind in Suriname. Vanuit de Bethelkerk waren ze in een werkgroep ook actief met dergelijk werk in Roemenië. 

Het echtpaar heeft twee dochters en één zoon. De zes kleinkinderen en één achterkleinzoon maken de familie compleet. En over ‘familie’ gesproken: Jan heeft een tijdlang aan genealogie gedaan. Hij was daarom vaak in het archief in Utrecht te vinden. Zijn voorgeslacht ‘Van de Pol’ zocht hij uit tot 1680. Verder kwam hij niet en het werd ook te breedvertakt.

Een overzichtsfoto van de woning aan de Brinkersteeg waar Karolien van Scharrenberg opgroeide.
De woning aan de Brinksteeg. Nu is dit ter hoogte van de Prattenburglaan.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie