Afbeelding
Gemeente Veenendaal

Echtpaar Kooman 65 jaar getrouwd: Boerenkinderen herkenden zich in elkaar

7 juni 2022 om 07:33 Mensen

VEENENDAAL Als boerenzoon en boerendochter hadden Jan Pieter (97) en Ina (87) Kooman meteen een klik toen ze elkaar ontmoetten bij de boerderij van Ina’s ouders. Jan Pieter wist meteen ‘daar wil ik mijn leven samen mee doorbrengen’. Op 24 april 1957 trouwden ze en direct werden de mouwen samen opgestroopt toen ze de kaaswinkel van Kooman senior in Den Haag overnamen.

door Rick Praamstra

Uitgebreid vertellen over hun ontmoeting en wat ze voelden voor elkaar, hoeft van het briljanten echtpaar niet: ‘dat hoeft toch allemaal niet in de krant’. Toen ze elkaar ontmoetten wisten ze dat ze voor elkaar bestemd waren. Ze herkenden zich in elkaar; beiden hielpen mee bij hun ouders. Jan Pieter zwoegde als jongen op het platteland in het dorpje Benthuizen en later in de ‘Rijnlandsche Kaashandel’ aan het Copernicusplein 9 in Den Haag en Ina werkte op de boerderij in Leersum waar ze onder meer elke ochtend de koeien melkte.

SPIERBALLEN Ina kijkt met trots en een beetje weemoed terug aan de boerderij. ,,Elke ochtend om half vier melkte ik tien koeien. Ik werd dan door mijn vader geroepen: ‘het is weer zover Ina’. Ik was daar anderhalf uur mee bezig. Ik kreeg er flinke spierballen van. Ik deed het met hart en ziel.” Haar vader was naast boer ook wethouder en kreeg na zijn dood een eigen straat in Leersum: de Wethouder de Langelaan.

Jan Pieter was een onmisbare schakel in de kaaswinkel van zijn vader. ,,Ik moest hard werken voor het gezin. Ik werkte niet alleen in de winkel, maar zorgde ook voor de advertenties en regelde de contacten met bedrijven waar we aan leverden, zoals restaurants.”

GELIEFD In 1957, nog voor hun trouwen, nam Jan Pieter de zaak van zijn vader over. Na hun trouwen werkte Ina ook mee. De stap van het platteland naar de grote stad Den Haag was wel even wennen voor de boerendochter en ook de verantwoordelijkheid van een eigen toko was nieuw. ,,Maar dat is haar snel en best aangegaan”, vertelt Jan Pieter met enige trots. ,,Ze was er snel in thuis en geliefd bij de klanten.”

De ‘Rijnlandsche Kaashandel’ stond bekend als de ‘winkel op de hoek’, er kwamen zes straten op uit en de winkel kende een gevarieerde klantenkring. Ook leverden de winkeliers aan het Koninklijk Huis, vertelt het 65-jarig huwelijkspaar. Na bijna dertig jaar stopten ze in 1985 met de kaaswinkel. ,,Het werd te druk in Den Haag”, noemt Ina als een van de redenen om te stoppen. Ook moest Ina te vaak achter wanbetalers aan. Dan ging ze naar hun woning en eiste ze dat ze gingen betalen. Jan Pieter: ,,Ja, Ina was voor geen kleintje vervaard.”

GOED LEVEN Ondanks dat ze decennialang in Den Haag woonden, voelden ze zich ze nooit stadsmensen en lonkte het dorp. In 1985 gingen ze met pensioen en verhuisden ze naar de Middellaan in Veenendaal waar ze genoten van de bosrijke omgeving. Ze voelen zich gezegend dat ze samen 65 jaar getrouwd mogen zijn. Ina: ,,We hebben een goed leven gehad, ik kan niets anders zeggen. We zijn dankbaar dat de Heere ons zo lang gespaard heeft.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie