Het voormalige hoofdkantoor van BelCompany aan de Wageningselaan 2 dat nu in gebruik als crisisnoodopvang (CNO)
Het voormalige hoofdkantoor van BelCompany aan de Wageningselaan 2 dat nu in gebruik als crisisnoodopvang (CNO) Google Streetview

Crisisnoodopvang proactief verlengen

10 mei 2023 om 18:19 Maatschappelijk

VEENENDAAL Het college wil vluchtelingen tot 1 juli dit jaar blijven opvangen. Daarnaast kijkt zij naar een verlenging van de crisisnoodopvang tot 1 januari 2024, mits er ruimte is voor verbeteringen in de leefbaarheid van de huidige locatie.

,,Sinds augustus 2022 is een deel van het voormalige hoofdkantoor van BelCompany aan de Wageningselaan 2 in gebruik als crisisnoodopvang (CNO). Op deze locatie worden tijdelijk ongeveer 150 vluchtelingen opgevangen. De landelijke overheid en Veiligheidsregio Utrecht (VRU) hebben gemeenten begin dit jaar al verzocht deze noodopvang langer in stand te houden. De gemeente Veenendaal heeft gelegenheid een bijdrage te blijven leveren en maatschappelijke verantwoordelijkheid te blijven nemen. Het opvangen van 156 vluchtelingen in Veenendaal verloopt goed’’, aldus het college.

INVESTEREN ,,Veenendaal heeft inmiddels de vraag gehad de crisisnoodopvang te verlengen tot 1 juli 2023. Voor ons behoort zelfs een verlenging tot 1 januari 2024 tot de mogelijkheden. Wat we daarin wel vragen, is het kunnen doen van meer investeringen. Er is nu bijna geen sprake meer van tijdelijkheid en deze mensen willen we wat meer ruimte en soms privacy kunnen bieden’’, beschrijft wethouder Engbert Stroobosscher. De gemeente verwacht dat de tijdelijke noodlocaties voor opvang van mensen die vluchten voor oorlog, geweld of armoede de komende tijd onverminderd aan blijft houden. En misschien zelfs nog toe zal nemen.

DUIDELIJKHEID Het college wil daarom nu doorpakken: ,,Bovendien is het wenselijk proactief te handelen en duidelijkheid te geven met het oog op draagvlak in de samenleving en de inzet van organisaties en vrijwilligers die een fantastische bijdrage leveren in relatie tot de CNO.’’ Zij wil voor een langere tijd een beslissing nemen, wat beter is dan iedere drie maanden. ,,We willen kunnen investeren in de slaapkamers en de gemeenschappelijke ruimte, maar ook zouden we dan wellicht en groter deel van het complex willen huren en meer sanitaire voorzieningen hebben. En klimaatbeheersing voor warme dagen in de zomer, meer mogelijkheden in de dagbesteding en recreatie voor ouderen en jongeren’, besluit de wethouder.

TOEKOMST De crisisnoodopvang is nu sober ingericht en voor een verlenging tot januari is dit voor Veenendaal een voorwaarde om deze verbeteringen aan te brengen. ,,Op het buitenterrein willen we meer sportgelegenheden aanbieden. Het college vindt het belangrijk om met compassie te blijven reageren op de landelijke situatie. Gemaakte kosten worden in rekening gebracht bij het Rijk en voor 100 procent vergoed. De mogelijke verlenging staat los van gesprekken die worden gevoerd, mede in het licht van de komende spreidingswet, over een meer permanente vorm van opvang in de toekomst’’. Veenendaal toont hiermee dat zij tot eind dit jaar haar steentje wil bijdragen in de crisisnoodopvang.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie