Crisisnoodopvang Veenendaal
Crisisnoodopvang Veenendaal Google Streetview

Crisisnoodopvang Veenendaal verlengen tot april

20 november 2022 om 20:25 Maatschappelijk

VEENENDAAL De crisisnoodopvang wil het college verlengen tot aan april volgend jaar. Veenendaal vangt inmiddels in het voormalige BelCompany kantoor zo’n 165 vluchtelingen op, voor wie in Ter Apel geen plek is. Dit is een wisselende groep mensen, waarbij zowel vluchtelingen elders een plek krijgen en nieuwe hier weer tijdelijk kunnen blijven.

Burgemeester Gert-Jan Kats heeft de raad medegedeeld dat het college reeds is wezen kijken aan de Wageningselaan. Landelijk was per veiligheidsregio gevraagd 225 noodopvangplekken te organiseren en daarna nog eens 225. Veenendaal besloot eerder haar crisisopvang voor zo’n zeventig vluchtelingen uit te breiden met meer plekken en dit tot januari aan te bieden.

KOSTEN Er zijn best grote investeringen gedaan met gemeenschapsgeld, waaronder voorzieningen met bijvoorbeeld douches. Daarom wil het college de locatie nu tot april 2023 blijven aanbieden. De kosten voor de crisisnoodopvang in Veenendaal komen niet uit de gemeentekas, deze krijgt zij vergoed van het rijk.

LOF Robin Palma (D66) gaf aan dat er het idee leeft dat de mensen die worden opgevangen volledig afgesloten zijn van de maatschappij. En of dat niet contraproductief is voor de mentale gezondheid van de mensen die in de crisisopvang zitten? ProVeenendaal en de SGP hadden vragen over de nieuwe spreidingswet.

Kats kan melden dat er veel vrijwilligers uit zowel Veenendaal en Rhenen zich inzetten en bijvoorbeeld met mensen loopgroepen hebben. En de vluchtelingen kunnen ook naar andere locaties gaan, ze zitten niet opgesloten. De burgemeester spreekt vol lof over deze vele vrijwilligers die zich inzetten de asielzoekers hier op te vangen en hun verblijf aangenamer te maken. Echter mogen zij niet werken, omdat zij nog een vluchtelingenstatus hebben.

SPREIDINGSWET Een sportschool speelt al een belangrijke rol en ook de verenigingen tegenover de locatie kijken of zij sporten op de velden mogelijk kunnen maken. Wel wil het college nog iets doen in entertainment. Wellicht een televisie, om het WK voetbal te kunnen volgen. En een spelcomputer voor de kinderen die hier kunnen verblijven. Verder blijft de crisisopvang sober en doelmatig. 

Over de nieuw aangenomen spreidingswet kan de burgemeester op het moment alleen aangeven dat het zou gaan om een permanente asielzoekersopvang van 20 op 10.000 inwoners. Voor Veenendaal zou dat dan om zo’n 250 asielzoekers gaan en het college denkt nog na hoe hier mee om te gaan. Een delegatie van de raad is uitgenodigd om tevens binnenkort een bezoek te brengen aan de huidige crisisnoodopvang.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie