Afbeelding
Gemeente Veenendaal

‘Het college stelt alles in het werk om vluchtelingen zo ruimhartig mogelijk op te vangen’

8 maart 2022 om 08:22 Politiek

VEENENDAAL Op de raadsvergadering van 24 februari werd net het nieuws bekend dat Rusland Oekraïne was binnengevallen. Deze maandagavond ging de wegens uitloop geschorste vergadering verder en zijn er al geen woorden meer voor de berichten over de oorlog. Reden genoeg voor de PvdA om een motie voor te bereiden om zo snel mogelijk van het Russische gas af te komen, voor de ChristenUnie om breed na te denken over sociale rechtvaardigheid in de toekomst bij het inkoopbeleid en alleen nog maar zaken te doen met mensen, landen of organisaties ‘waar we van A tot Z’ achter staan en voor het CDA om vragen te stellen over de rol van de gemeente bij de opvang van vluchtelingen. 

door Arjan van den Berg

Hans van de Beek van de PvdA had zijn motie naar de andere partijen gestuurd en van een aantal van hen reactie gehad. Hij maakte er liever geen politieke zaak van en had het voorstel namens de hele raad in willen dienen. Dat lukte niet en hij diende het niet in. Daarbij maakte wethouder Marco Verloop de toezegging goed te kijken naar de gasaanvoer vanuit Rusland. Ook hij wilde ervan af, maar gaf ook aan dat het nog niet zo makkelijk is. Het contract loopt tot 31 december en hij wilde niet het risico lopen op een claim wegens contractbreuk en Gazprom ‘rijker te maken dan die al is’.  

AARDGASVRIJ D66’er Youssef Boutachekourt vroeg zich af of het in het kader van duurzaamheid wellicht een sense of urgengy was om zo snel mogelijk aardgasvrij te gaan leven. Verloop: ,,Het heeft ons met de neus op de feiten gedrukt dat het effect heeft op de samenleving. Het is wrang dat er een oorlog voor nodig is hier aandacht voor te hebben.”

VLUCHTELINGEN De toestroom van vluchtelingen wordt gecoördineerd door de veiligheidsregio’s. Utrecht zal er in eerste instantie 1000 opvangen, met een groei naar 2000. Dat komt neer op 50 tot 100 voor Veenendaal. Het CDA had begrepen dat de gemeente geen crisisopvang wilde bieden, maar op zoek was naar permanente huisvesting. Burgemeester Kats legde uit: ,,We zien op dit moment nog geen grote groepen, maar als hier morgen vijf treinen binnenrijden, willen we meteen opvang bieden. Maar we willen niet slepen met mensen, maar hen echt een plek geven om te wonen, te werken en naar school te gaan als dat nodig is. Het college stelt alles in het werk om mensen zo ruimhartig en goed mogelijk op te vangen en daarbij hopen we op steun van uw raad.”

Die was er, en ruimhartig ook. Op dit moment zijn het vooral particulieren die vluchtelingen een plek geven, maar er zijn al genoeg mensen die zo nodig ook een pand beschikbaar kunnen maken voor bewoning. Het CDA wilde weten of en hoe die initiatieven gecoördineerd worden. Kats: ,,De gemeente heeft de regie en daarnaast Vluchtelingenwerk, die ook al statushouders helpt. Zij weten hoe het werkt. Daarnaast kunnen we vrijwilligers goed gebruiken, maar ik weet zeker dat als we daar een keer om vragen we er morgen een heel aantal hebben.”

Sanne Koudijs
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie