Afbeelding
Google Streetview

Vluchtelingen mogen langer in Veenendaal blijven

16 februari 2023 om 13:53 Maatschappelijk

VEENENDAAL De tijdelijke noodopvang aan de Wageningselaan zal langer open blijven. De gemeente krijgt de vraag de vluchtelingen langer een plek te bieden. Het college heeft de gemeenteraad medegedeeld hieraan te willen voldoen.

Het blijkt dat veel gemeenten niet alle crisisnoodopvanglocaties in stand kunnen houden. Bijvoorbeeld wanneer deze in een sporthal zijn, die zij weer in gebruik willen nemen. Gemeente Rhenen heeft daarom destijds besloten de gemeente Veenendaal te ondersteunen om hier vluchtelingen een plek te kunnen bieden. Burgemeester Hans van der Pas kon de enige sporthal in Rhenen daar niet voor beschikbaar stellen. Daarmee zouden de scholen geen bewegingsonderwijs meer kunnen geven, wat tevens een wettelijke verplichting is en een gemeente ruimte voor moet kunnen bieden.

AFSPRAKEN

Veenendaal wist een plek te vinden aan de Wageningselaan in het oude SKF gebouw, ook bekend als het voormalige BelCompany kantoor. Hier vangt de gemeente sinds 8 augustus 2022 een wisselende groep van zo’n 150 vluchtelingen op in de kantoorvleugel. Met name omdat het aanmeldcentrum in Ter Apel de grote groep die vlucht voor oorlog, geweld of armoede zelf niet kon opvangen. De noodopvang was telkens voor een korte periode en deze zou, na een eerdere verlenging, eigenlijk aflopen in april. Hierover zijn afspraken gemaakt met de Veiligheidsregio Utrecht die in verschillende gemeenten in de omgeving tijdelijke noodopvang heeft gevonden.

VERLENGEN

Veenendaal wil nu de crisisnoodopvang voortzetten. ,,U kent het verzoek wat onderweg is van het rijk naar de gemeente, namelijk de spreidingswet. En tegelijkertijd gaat het ook vergezeld met de vraag om de crisisnoodopvang langer open te houden. Het college heeft aangegeven daar welwillend in te staan. Dit betekent in elk geval dat Veenendaal nu tot de zomer onze crisisnoodopvang in stand houdt voor het onderdak van al deze vluchtelingen’’, deelde wethouder Engbert Stroobosscher de gemeenteraad mee. 

Het college wil nog wel kijken naar een verzoek om zelfs nog meer mensen op te vangen. En zij denkt verder over de inrichting van de tijdelijke opvang nu vluchtelingen daar toch langere tijd verblijven.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie