Afbeelding
Remko de Waal

Grote uitdaging in huisvesten statushouders

26 oktober 2022 om 14:25 Maatschappelijk

VEENENDAAL Asielzoekers die in Nederland mogen blijven hebben recht op een permanente woning. Alle gemeenten moeten een aantal van deze statushouders opvangen. Veenendaal heeft dit altijd goed kunnen verzorgen, maar merkt nu met de toename van deze groep dat zij voor een grote uitdaging staat.

,,Iedere gemeente in Nederland heeft een wettelijke taak voor de huisvesting van statushouders. Dit zijn asielzoekers die een pasje hebben gekregen en dus in Nederland mogen blijven. Het aantal te huisvesten statushouders per gemeente hangt af van het aantal inwoners en wordt per half jaar vastgesteld”, laat het college weten. De provincie heeft een toezichthoudende taak dat deze mensen het recht hebben op een permanente woning. ,,Veenendaal voldoet al jaren aan haar taak om voldoende personen te huisvesten. Per 1 juli 2022 hadden wij echter vijf personen te weinig gehuisvest.”

TAAKSTELLING Het COA had zelfs aangegeven dat het om tien personen zou gaan die Veenendaal geen woning zou hebben toegekend. Echter bleek er een verschil tussen de registratie en actuele stand van zaken. Volgens het college loopt het COA hier zo’n drie weken in achter. ,,De taakstelling voor de eerste helft van 2022 bedroeg 38 personen, de taakstelling voor de tweede helft 52 personen. In totaal gaat het dus over 90 personen voor geheel 2022”, somt het college op. De huidige asielzoekersproblematiek geeft echter extra druk bij het COA. Veel van haar locaties zijn niet beschikbaar voor nieuwe asielzoekers, omdat hier nog statushouders wonen. Daarom kregen gemeenten eind september een extra taakstelling om deze statushouders een woning te bieden.

VOORSCHOT Terwijl de gemeente al bezig was om extra woningen te vinden, voor de verwachte groep van volgend jaar. ,,Voor Veenendaal gaat het om 24 extra personen. Het totaal aantal te huisvesten statushouders in 2022 in Veenendaal bedraagt daardoor sinds enkele weken 114. In juni 2022 is er overleg gevoerd tussen vluchtelingenwerk, gemeente en veenvesters. Daarin is afgesproken dat wij eind 2022 voor wilden proberen te lopen op de taakstelling om zo alvast een voorschot op 2023 te nemen. Echter, door de extra taakstelling van 24 personen voor dit jaar zal dit voorschot niet alvast voor 2023 zijn, maar voor het invullen van de extra taakstelling in dit jaar.” Veenendaal blijft zoeken om voor iedereen, die na de asielprocedure recht heeft op een permanente woning, deze te vinden.

EXTRA WERK Maar ook vluchtelingenwerk ziet veel extra werk op zich afkomen. ,,Afhankelijk van het aantal vrijgekomen woningen en het beschikbare personeel van vluchtelingenwerk wordt alles in het werk gesteld om nog in 2022 al deze mensen te huisvesten. Dit is een enorme klus, omdat vluchtelingenwerk met hun beperkte hoeveelheid aan personeel moet zorgen voor de inrichting van alle woningen, de feitelijke huisvesting van de gezinnen en vervolgens de begeleiding van deze mensen. Aangezien de taakstelling voor de eerste helft van 2023 is vastgesteld op 81 personen zal het ook volgend jaar een grote uitdaging zijn om alle statushouders van een passende woning te voorzien”, besluiten burgemeester en wethouders. Dit zijn al bijna evenveel statushouders die Veenendaal oorspronkelijk in heel 2022 moest huisvesten.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie