Afbeelding
Pixabay

Einde aan langlopende discussie over onderwijshuisvesting Veenendaal Oost

24 maart 2023 om 08:21 Politiek

VEENENDAAL Van sommige raadsvoorstellen is het eigenlijk op voorhand al duidelijk of ze kunnen rekenen op een meerderheid of niet, ook al gaat er eerst nog een pittige discussie aan vooraf. Dat gold zeker niet voor het debat over de onderwijshuisvesting in Oost, waarvan de uitkomst lang onduidelijk was. Na een meer dan drie uur durende beraadslaging werd het voorstel voor een IKC Dragonder-Zuid in plaats van een school in Groenpoort dan toch door de raad met 17 stemmen van ProVeenendaal, SGP, Lokaal Veenendaal en VVD voor en 13 stemmen tegen aangenomen.

Daarmee wordt het voorstel niet onverdeeld gesteund, maar een scenario dat door iedereen gedragen wordt, bleek niet haalbaar te zijn. Er komt een eind aan veel onduidelijkheid. De SGP was als enige partij altijd al tegen de school in Groenpoort en dus voor het voorstel, terwijl partijen als het CDA en de PvdA duidelijk lieten merken tegen te zijn. ChristenUnie schaarde zich bij het amendement van het CDA om het scenario voor Groenpoort toch nog een kans te geven. ProVeenendaal liet al snel weten voor het voorstel te stemmen, net als de VVD. 

Doordat deze knoop is doorgehakt, kunnen andere projecten voor scholen ook weer doorgaan

WEDSTRIJD

Doordat deze knoop is doorgehakt, kunnen andere projecten voor scholen ook weer doorgaan. In het debat kwam de metafoor van een wedstrijd meer dan eens naar voren. Of het nu de finale of al de blessuretijd was, wethouder Lochtenberg hoopte oprecht dat er afgefloten kon worden. Iedereen was het ermee eens dat dit proces geen winnaars of verliezers kent. Jaap Pottjewijd, die namens Lokaal Veenendaal halverwege het debat aangaf niet te weten hoe zijn fractie zou gaan stemmen, erkende uiteindelijk dat je soms realistisch moet zijn en je verantwoording moet nemen om besluiten te nemen. Als het voorstel zou worden aangenomen, zou hij zeker niet zeggen dat er een tevreden man naar huis ging. 

DISLOCATIES

Naast mobiliteit was ook het feit dat met een school in Groenpoort een van de scholen op drie locaties zou komen te zitten voor het college reden om IKC Dragonder-Zuid aan de raad voor te stellen. De SP was weliswaar geen voorstander van het voorstel, maar wil dat ook bij andere projecten het uitgangspunt moet zijn dat een school niet meer dan één dislocatie krijgt. Als dat wel dreigt te gebeuren, moet het college de raad informeren, aldus de motie die de partij in wilde dienen. Door toezegging van de wethouder, trok de partij de motie in.

De PvdA, een van de medeondertekenaars van het amendement, had graag gezien dat er bij aanname van het amendement nog een maand was, waarin de scholen alsnog de kans werd gegeven om eruit te komen, waarna de raad een verdeling van de lokalen in Oost zou kiezen. De wethouder liet weten dat de raad dat niet alleen kan en mag doen en niet de verwachting had dat een maand extra voor overeenstemming zou zorgen. 

GROENPOORT

Het CDA hechtte aan goede scholen in elke wijk, waar kinderen in hun eigen buurt onderwijs kunnen krijgen. De partij maakte zich ook zorgen over andere scholen en maatschappelijke organisaties zoals de Voedselbank voor wie bij doorgang van het raadsvoorstel ruimteproblemen zouden kunnen komen. De partij vroeg zich af waarom mobiliteitsproblemen een punt waren voor een school in Oost, terwijl er ook verkeersproblemen zouden zijn als er een grote uitstroom leerlingen vanuit Oost naar een school elders zijn. 

Een kleinere school in Groenpoort verdiende het om beter onderzocht te worden. Het amendement waarmee het CDA, D66, PvdA, GroenLinks, SP en de ChristenUnie het college hadden willen oproepen om die mogelijkheid nogmaals te verkennen, werd omgekeerd evenredig verworpen met de aanname van het voorstel: 17 tegen en 13 voor.

Nog langer zoeken naar een andere oplossing, zou het vertrouwen er niet beter op maken

VERTROUWEN

Wat ProVeenendaal betreft, was de tijd echt op. De schoolbesturen zouden ruim de tijd hebben gehad om een gezamenlijke oplossing te vinden en hadden die ook kunnen vinden als ze over hun eigen schaduw heen waren gestapt. Een door iedereen gedragen oplossing zou ook de voorkeur van de partij hebben gehad. Nu bleek Groenpoort redelijkerwijs niet uitvoerbaar. Nog langer zoeken naar een andere oplossing, zou het vertrouwen er niet beter op maken en vooral: hoe vaak gaan we dit ‘nog één keer’ doen? 

Wethouder Lochtenberg erkende dat het geen perfecte oplossing is, wilde nog eens met alle partijen goed reflecteren hoe het proces is verlopen, maar wilde daarbij voor ogen houden dat iedereen met de beste intentie erin is gestapt: goed onderwijs voor de kinderen in Veenendaal. Hij hoopte dan ook dat deze uitkomst het begin mag zijn om er nu met succes iets moois te maken van onderwijs voor alle kinderen van Veenendaal, waarbij iedereen betrokken wordt en er waar nodig wordt gewerkt aan herstel van vertrouwen en relaties.

Arjan van den Berg
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie