Afbeelding
Pixabay

Rhenen stapt uit ict-samenwerking met Veenendaal

11 april 2022 om 11:46 Politiek

VEENENDAAL/RHENEN De buurgemeenten Veenendaal en Rhenen gaan dit jaar hun ICT-voorziening ontvlechten. Rhenen heeft een dienstverleningsovereenkomst voor het hosten van ICT door Veenendaal. De gemeente Rhenen heeft nu aangegeven deze DVO te willen stoppen vanaf 1 januari 2023.

door Peter Kuijpers

,,We hebben een dienstverleningsovereenkomst ICT met de gemeente Rhenen. Hierbij doet Veenendaal voor hen de inrichting en uitvoering van alles dat hiermee te maken heeft’’, aldus wethouder Marco Verloop. 

,,Aanleiding voor de gemeente Rhenen om de DVO op te zeggen is het zelf weer regie willen nemen van een eigen ICT-voorziening. We willen zelf bepalen welke partijen deze voorzieningen gaan leveren. We verwachten dat commerciële partijen een grote schaalbaarheid hebben en daardoor sneller in staat zijn om ontwikkelingen te implementeren in de ICT-voorziening”, laat de gemeente Rhenen aan Veenendaal weten.

CLOUD ,,Veenendaal is een grotere gemeente die meer faciliteiten kan onderbrengen en we doen meer voor omliggende gemeenten. Rhenen wil de ICT nu meer zelf gaan regelen en heeft aangegeven te willen stoppen met de diensten vanuit Veenendaal. Een aantal mensen die voor hen hier werken gaan terug naar Rhenen en wij gaan alle systemen ontkoppelen.’’ 

Rhenen laat verder weten dat zij het in regioverband samen uitvoeren van beheer en onderhoud van een gezamenlijke ICT-infrastructuur met eigen, fysieke servers en besturingssystemen geen toekomstbestendige oplossing vinden. ,,Veel gemeenten werken al in de cloud en met commerciële partijen en de ervaringen zijn positief. Steeds meer gemeenten gaan over naar cloudfunctionaliteit, een ontwikkeling die door de Vereniging Nederlandse Gemeenten is erkend.”

ZORGEN ,,In de afgelopen jaren hebben we daarnaast meerdere malen bij de gemeente Veenendaal onze zorgen geuit over de kwaliteit van de geleverde ICT-dienstverlening. Onderbezetting bij team ICT Veenendaal en het ontbreken van kennis bij medewerkers wordt niet structureel opgelost. Wij zijn van mening dat we dit met commerciële partijen en zelfstandig naar een hoger niveau kunnen brengen om zodoende een betere ICT-dienstverlening te leveren”, aldus Rhenen.

Veenendaal betreurt deze opmerking. ,,Wij hebben juist gekozen voor een structurele aanpak die gebaseerd is op een visie op de ICT-functie. Die aanpak is ook op verschillende niveaus en in de diverse overleggen met de deelnemende gemeenten gedeeld en daarbij maakten uw medewerkers zelf ook deel uit van die ontwikkeling”, geeft het college van Veenendaal als antwoord.

ONTVLECHTEN Zij beschrijft verder dat een goede ICT-dienstverlening een gezamenlijk traject van de deelnemende gemeenten is, waarbij Veenendaal als grootste gemeente een leidende rol geeft. De gemeente heeft flink geïnvesteerd in de ontwikkeling van haar ICT-organisatie, steeds ontwikkelend, professioneel en toekomstbestendig. Toch respecteert Veenendaal het besluit van haar buurgemeente. Rhenen op haar beurt dankt Veenendaal wel voor de jarenlange samenwerking en dat deze een grote betekenis heeft gehad voor de dienstverlening aan haar inwoners. Veenendaal zal projectmatig de gezamenlijke systemen ontvlechten en de kosten komen voor rekening van Rhenen. De bestuurders zullen dit vastleggen in een beëindigingsovereenkomst, waarschijnlijk eind deze maand.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie