Pieter Boot, managing partner op het gebied van hospitality en onderwijs, en Cora Schuurman.  (Foto: Christine Dijk)
Pieter Boot, managing partner op het gebied van hospitality en onderwijs, en Cora Schuurman. (Foto: Christine Dijk)

Woonproject in Veenendaal biedt nieuwe kans aan mensen met minder geluk

21 maart 2017 om 20:22 Algemeen

VEENENDAAL - Een nieuwe kans voor iedereen. Daar gaat Welkom voor. Met dit sociale woonconcept geeft Welkom uitkeringsgerechtigden een duwtje in de goede richting. Zo krijgen mensen met minder geluk een stukje hoop terug. Het project is te vinden aan de Vijftien Morgen in Veenendaal, in het voormalige pand Carrefour.

Door Christine Dijk

Welkom is een concept van social entrepreneur Cora Schuurman. “Vaak zie je dat mensen met -vaak financiële- problemen een zetje nodig hebben om weer grip op hun leven te krijgen. Daarnaast is het lastig om de juiste hulp te krijgen omdat er geen communicatie is tussen de verschillende zorgverleners. Bij Welkom is alle zorg onder één dak.”

Werken en leren

Schuurman vervolgt: “Naast wonen en zorg is werken en leren belangrijk. Voor al die facetten kan men hier terecht, dichtbij, laagdrempelig. Wat betreft bijvoorbeeld opleiding is Welkom een samenwerking aangegaan met ROC-A12. Mensen krijgen hier weer lucht en ruimte, omdat ze zich niet druk hoeven maken om dagelijkse dingen. Dat hebben ze nodig om voor een succesvolle terugkeer naar de maatschappij. Voor iedere leer-, werk- en zorgvraag heeft Welkom een persoonlijk aanspreekpunt.”

Op dit moment worden 84 studio’s bewoonbaar gemaakt. Eind mei worden ze volledig gemeubileerd opgeleverd, voor één of twee bewoners of een heel gezin. Dat geeft al aan dat de samenstelling van degenen die in Welkom hun intrek zullen nemen, heel divers is. Daarnaast zijn er de kantoren van de hulpverleners, een loungeruimte met keuken waar koksopleidingen gegeven worden en mensen met een klein budget kunnen eten.

Sportschool

Ook Sportschool Van de Velde neemt haar intrek in het pand. Fysieke gezondheid is immers net zo belangrijk als financiële gezondheid. 24 uur per dag is er beveiliging van het complex. Herman (47) en Kim (19) zijn twee bewoners (de namen zijn gefigneerd). Ze hebben zich aangemeld en zijn ‘aangenomen’ na een intake-gesprek. “Ik ben blij dat ik hier terecht kan”, laat Herman enthousiast weten.

“Zodra ik een baan heb, kan ik hier mijn kinderen weer zien, vanuit een fatsoenlijke woonsituatie. Ik zie Welkom als een laatste station terug de maatschappij in.” Ook Kim kan niet wachten tot ze haar studio kan betrekken. “Na een stukgelopen relatie woon ik weer bij mijn ouders. Maar dat is niet ideaal. Ik hoop straks aan een nieuwe opleiding te beginnen. Met hulp van Welkom is die stap veel kleiner. Het idee van Welkom is heel toegankelijk; de oplossing werd mij zomaar aangereikt.”
Wie hierover meer wil weten kan komen op de Open Dag op woensdag 29 maart. Mail daarvoor naar info@jebentwelkom.nl of 06-12211650.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie