De ingang van de fabriek aan de Smalle Zijde in Veenendaal.
De ingang van de fabriek aan de Smalle Zijde in Veenendaal. Pieter Vane

Bonden akkoord over sluiting TN in Veenendaal

29 mei 2022 om 14:40 Zakelijk

VEENENDAAL TN Europe (doorgaans afgekort tot TN) aan de Smalle Zijde in Veenendaal sluit op 31 december definitief de deuren. De bonden hebben daarover (lees: de personele consequenties) uiteindelijk overeenstemming bereikt met directie. De FNV-leden hebben vorige week bericht ontvangen.

door Martin Brink

Dat betekent dat nu definitief is dat de productie naar het oosten wordt verplaatst. Voor een kleine tweehonderd medewerkers van de fabriek in Veenendaal, die nog altijd bekend staat als de SKF-kogellagerfabriek, betekent dit het einde van hun niet zelden jarenlange dienstverband.

Half februari dit jaar werd bekend gemaakt dat de fabriek in Veenendaal sluit. Het overhevelen van werk naar een omgeving waar de loonkosten beduidend lager liggen zou betekenen dat er in Veenendaal geen werk meer is voor 195 personen, waarvan 13 uitzendkrachten. De vakbonden kwamen daartegen in opstand.

SOCIAAL PLAN Murat Sekercan, bestuurder FNV Metaal die de onderhandelingen met de directie voerde, laat weten: ,,Uiteindelijk zijn we er uitgekomen met TN. Het verplaatsen van het bedrijf naar Bosnië kunnen we helaas niet tegenhouden. Daarom hebben we als vakbond een mooi sociaal plan afgesproken met TN. De ondernemingsraad heeft inmiddels een positief advies gegeven. Dat betekent dat de bedrijfsactiviteiten van de Rollerfabriek in Veenendaal per 31 december 2022 wordt beëindigd.”

MEERDERHEID Samen met de onderhandelaars van CNV Vakmensen is hij er positief uitgekomen. Over het principeakkoord werd door de leden van de vakbonden gestemd. Daaruit bleek dat 77,3% van de leden vóór stemde, de rest was tegen. Daarmee is in ruime meerderheid ingestemd met het principeakkoord en werd het sociaal plan, met een looptijd van vier jaar, definitief.

NIEUWE WERKOMGEVING Murat Sekercan heeft nog wel een hartenwens: ,,Een bedrijfssluiting is zuur voor alle betrokkenen. We hopen dat alle collega’s snel weer een nieuwe werkomgeving vinden. Daar is het sociaal plan ook voor bedoeld.”


Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie