De ingang van de fabriek aan de Smalle Zijde 1b in Veenendaal. Eind dit jaar gaat de metaalfabriek dicht. Daarmee verliezen 195 personen hun baan.
De ingang van de fabriek aan de Smalle Zijde 1b in Veenendaal. Eind dit jaar gaat de metaalfabriek dicht. Daarmee verliezen 195 personen hun baan. Pieter Vane

Nog geen overeenstemming over sociaal plan TN, werknemers willen eerlijke ontslagvergoeding

29 maart 2022 om 11:15 Economie

VEENENDAAL FNV Metaal en CNV Vakmensen hebben op 24 maart opnieuw gesproken met de TN Europe-directie (de voormalige SKF in Veenendaal) over een sociaal plan. De bespreking heeft, zo laten de vakbonden weten, nog niet tot het gewenste resultaat geleid. Op dinsdag 12 april wordt er verder gesproken. Als dat nog niet tot resultaat leidt, dan volgen er maatregelen. Welke dat zijn laten de bonden nog even in het midden.

door Martin Brink

TN Europe verplaatst de productie van haar rollenfabriek naar het buitenland. Eind dit jaar verdwijnt daardoor de fabriek uit Veenendaal waardoor 195 personen hun baan verliezen. Voor Veenendaal is dat opnieuw een zware klap. Vorig jaar verdween al de productie van de voormalige Boxal-fabriek naar elders en raakten 150 personen hun baan kwijt.

VORDERINGEN FNV-bestuurder Murat Sekercan laat weten dat er met TN Europe vorderingen zijn gemaakt als het gaat om onder meer van werk-naar-werk begeleiding, juridisch advies, financieel advies, scholing en jubileumuitkering. ,,Maar niet als het gaat om de looptijd, hoogte van de ontslagvergoeding en maximering daarvan. TN Europe is nog niet bereid om een eerlijke ontslagvergoeding af te spreken en houdt vast aan x factor 1,8 en een maximering tot 140.000 euro. Daarom willen we weer een aantal ledenvergaderingen organiseren voor onze leden, dat is na de derde onderhandelingsronde van dinsdag 12 april, om de laatste stand van zaken te bespreken.”

NIET ACCEPTABEL ,,TN Europe is alleen bereid om wat te bewegen als vakbonden instemmen met een maximering van 140.000 euro. Dat is niet acceptabel voor onze leden. Wij kunnen dus niet instemmen met deze maximum ontslagvergoeding omdat het hier gaat om een bedrijfssluiting. Dit is ook de opdracht die we van onze leden hebben meegekregen tijdens de ledenraadplegingen van 21 maart.”

BEWEGING Volgens de vakbonden is het sociaal plan nodig wegens het verlies van bijna alle arbeidsplaatsen in twee fases. Volgens de bonden ,,kan TN Europe in financiële zin meer dragen dan hetgeen wat wij hebben voorgesteld.” 

De vakbondsleden zijn ontevreden over de ondernemingsvoorstellen. Murat Sekercan: ,,Zij willen dan ook in beweging komen voor een eerlijke ontslagvergoeding en een eerlijk sociaal plan!” Na de volgende raadpleging wordt duidelijker welke dat zullen zijn.



De ingang van de fabriek aan de Smalle Zijde 1b in Veenendaal. Eind dit jaar gaat de metaalfabriek dicht. Daarmee verliezen 195 personen hun baan.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie