Foto ter illustratie
Foto ter illustratie Pixabay

Afvalverwerking steeds duurder in Veenendaal

28 maart 2023 om 19:39 Politiek

VEENENDAAL De gemeente Veenendaal verwacht meer kosten voor de afvalverwerking. Dit kan dit jaar meer dan acht procent hoger uitvallen en de jaren erna ook nog eens met vijf procent stijgen. Veenendaal voorziet dat er voor 2024 bijna zestigduizend euro meer geld nodig is.

,,Ons afvalbeleid is gericht op hergebruik en het bijdragen aan het tot stand komen van een circulaire economie. Het afval wordt zo veel mogelijk gescheiden ingezameld en verwerkt. Het vormt steeds meer een grondstof voor nieuwe producten’, stelt de gemeente. 

Het verwerken van het restafval kost steeds meer. ,,Over het algemeen geldt dat in 2022 de kosten voor de verwijdering en de verwerking van afval als gevolg van de economische crisis flink zijn gestegen.’’ De AVU ging jarenlang uit van een stijging van twee procent. Voorlopig gaat zij nu uit van acht procent, maar de gemeente weet pas eind van het jaar definitief waar de kosten op uit zijn gekomen. De afvalverwerker denkt dat hierna de kostenstijging wellicht beperkt blijft tot vijf procent.

INSCHATTEN

De gemeente zal de gestegen kosten straks moeten verwerken in de afvalstoffenheffing om de afvalinzameling en– verwerking kostendekkend te houden. Daarbij komen ook nog de gestegen kosten waar de AVU mee te maken krijgt door de energie- en brandstofprijzen. ,,Hoe groot de exacte financiële gevolgen zullen zijn, van alle mondiale ontwikkelingen die op dit moment spelen, zijn nu nog niet in te schatten. Maar deze zullen ongetwijfeld van invloed zijn op de uiteindelijke kosten’’, denkt de gemeente. De AVU voorziet nu een stijging in huishoudelijk afval van ruim 40.000 euro en een besparing van misschien 5000 euro op grof afval.

PAPIER

GFT zal zo’n 50.000 euro meer gaan kosten en verwerken van glas valt misschien 2000 euro goedkoper uit. Op de kosten van het verwerken van papier lijkt dit echter 10.000 euro te stijgen. ,,De opbrengsten van de AVU zijn gerelateerd aan de opbrengsten van het oud papier op de papiermarkt en kunnen daardoor fluctueren. In het recente verleden waren ook al forse prijsschommelingen te zien.’’ Eind 2021 en begin 2022 was dit nog 182,50 euro per ton. Dit is nu gedaald naar 72,50 euro per ton, maar dit lijkt te stabiliseren. Ook hier speelt dat de productie van gerecycled papier veel energie vraagt, waarvan de kosten zijn gestegen. Daarmee daalt de prijs voor de grondstof ‘oud papier’.

TEKORT

Totaal schaalt Veenendaal in dat zij volgend jaar 99.828 euro meer betaalt voor afvalverwerking. ,,De inkomsten voor glas zijn iets lager, maar de opbrengsten voor papier zijn fors lager begroot en worden veroorzaakt door de sterk gedaalde vergoedingen. In totaal worden de opbrengsten 93.442 lager begroot.’’ 

Veenendaal had een totale kostenstijging van ruim 35.000 euro begroot, maar door de lagere opbrengsten voor glas en papier ziet zij een tekort ontstaan van 57.795 euro. ,,Voorgesteld wordt om de hogere bijdrage aan de AVU mee te nemen in de tarieven van de afvalstoffenheffing 2024 en dit meerjarig te verwerken. Het effect op de gemeentelijk begroting is hierdoor budgettair neutraal’’, besluit het college.

Peter Kuijpers
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie