Afbeelding
Pixabay

Flinke besparing bij afvalverwerking in Veenendaal

4 april 2022 om 12:39 Politiek

VEENENDAAL Minder afval voor verbranding en een hogere opbrengst bij papier. De gemeente hoeft minder te betalen voor de afvalverbranding bij de AVU over 2021. Veenendaal doet mee in de gemeenschappelijke regeling van Afval Verwijdering Utrecht die voor de gemeente het opgehaalde brandbaar afval, gft, glas en papier verwerkt.

door Peter Kuijpers

,,Voor Veenendaal is het een flink voordeel. Er was een voorschot betaald van bijna 2,3 miljoen euro en het heeft uiteindelijk zo’n 1,7 miljoen gekost. Er waren minder kosten bij het brandbaar afval, wat tot dit fors positieve saldo leidde’’, aldus wethouder Marco Verloop. Voor brandbaar afval en gft was berekend dat dit iets meer dan 2,2 miljoen euro zou kosten, maar dit bedrag kwam uiteindelijk nog niet eens uit op 1,7 miljoen. 

GFE De wethouder ziet met name dat bij een nog betere scheiding minder verbranding van afval nodig is, wat tevens direct een financieel voordeel oplevert. Ook is Veenendaal afgelopen jaar bij verschillende hoogbouw een gfe-inzameling gestart. Doordat deze groente-, fruitafval en etensresten nu niet in het restafval komen, is er in totaal minder dat van de hoogbouw verbrand hoeft te worden.

PAPIERPRIJS Veenendaal had verder verwacht 43.304 euro aan kosten te hebben voor de verwerking van het papier. Ditmaal kostte het de gemeente maar 8299 euro. Daarbij leverde het ingezamelde papier voor Veenendaal door de hogere papierprijs nu geen 141.076 euro op, maar 435.661 euro. ,,De papierprijs is ook fors hoger dan ingeschat, wat heeft geleid tot minder kosten. Deze prijs kan flink fluctueren en ditmaal in een positieve zin met een hogere opbrengst.’’ 

De gemeente schrijft dit toe aan het online winkelen, waardoor de vraag naar verpakkingsmateriaal zoals karton steeg. Oud papier is hiervoor grotendeels de grondstof. Daardoor kende de oudpapiermarkt vanaf begin 2021 en opleving. Daarnaast betaalde Veenendaal geen subsidies meer aan verenigingen die veelal gestopt zijn met de inzameling van oud papier.

AFVALBRENGSTATION De verwerking van glas heeft wel meer gekost, namelijk 14.363 euro. Iets meer dan wat als voorschot was betaald, namelijk 11.228 euro. Ook hier levert het apart ingeleverde glas wel een besparing op van wat eerder in het restafval terecht kwam. De AVU zag dat de daling van het brandbaar afval tevens kwam door de maatregelen die Veenendaal heeft getroffen met het afschaffen van het inleveren van bedrijfsmatig bouw- en sloopafval. 

,,We zien ook een positieve effect van de maatregelen op het afvalbrengstation. Daar was besloten het bouw- en sloopafval te weren en we zien hier nu een nadrukkelijk effect. Met minder brandbaar afval, waarvoor we dan tevens geen kosten hebben als gemeente’’, besluit de wethouder. Het voordeel van 8,5 ton stort de gemeente in de egalisatiereserve afvalverwijdering en -verwerking.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie