Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie. Pixabay

Meer voordeel door betere afvalscheiding

10 april 2022 om 19:27 Natuur en milieu

VEENENDAAL De AVU heeft in haar begroting voor de komende jaren het voordeel door beter afval te scheiden meegenomen in de tarieven. Veenendaal zag al een voordeel in de rekening over het afgelopen jaar. Met goed scheiden en niet teveel verkeerde materialen bij elkaar aan te bieden, wil de gemeente gaan kijken naar de tarieven van de afvalstoffenheffing.

,,De Afvalverwijding Utrecht (AVU) denkt dat de kostendaling voor afvalverwerking door zal zetten. Bij de begroting voor dit jaar is nog de verwachting dat er 2,5 miljoen aan kosten zijn, terwijl nu de inschatting is bij een goede afvalscheiding dat dit in 2023 daalt naar 2,2 miljoen. Daarnaast stijgt de verwachte opbrengst dan van 171.00 euro in 2022 naar 387.000 euro in 2023. Voor de ontwerpbegroting denkt de AVU dat we dan in Veenendaal een half miljoen euro minder kosten zullen hebben voor onze afvalverwerking’’, verwoordt wethouder Marco Verloop.

Hierbij houdt de gemeente wel rekening met stijgende en dalende prijzen in de kosten en opbrengsten. Dit was afgelopen jaar te zien bij het oud papier. ,,Wel hebben we bijvoorbeeld bij de opbrengst van de papierprijs conservatief begroot. We zijn niet uitgegaan van de laatste papierprijs als opbrengst, maar we hebben onszelf ook niet rijk gerekend. Met zijn allen hebben we een inspanning om de kosten te beperken en de opbrengsten zo hoog mogelijk te houden. Hier zetten wij ons als gemeente voor in, maar tevens de ACV en de AVU.’’

GOED SCHEIDEN Het gaat niet alleen om zo min mogelijk restafval. De opbrengst van andere afvalstromen kan oplopen, wanneer hier geen vervuiling is doordat mensen geen schoon papier en karton of ander soort afval bij PMD weggooien. ,,Bij een goede scheiding van afval kan een product een grondstof zijn voor nieuw materiaal. Dit zien we bijvoorbeeld bij Plastic, Drinkpakken en Metaal (PMD). Wanneer dit schoon is, levert het geld op. Bij veel vervuiling in dat afval kunnen we het terugkrijgen en komt het bij het restafval terecht. En de verbranding van dit afval is het meest kostbaar.’’ Deze kosten wil de gemeente zo laag mogelijk houden.

EGALISATIEFONDS ,,De belastingtarieven bepalen we aan het einde van het jaar voor het volgend jaar. We voorzien nu wel lagere kosten voor de verwerking, maar willen voorkomen dat de afvalstoffenheffing ieder jaar gaat stijgen of dalen. Daarom hadden we eerder gekozen het voordeel van vorig jaar in het egalisatiefonds te storten. Hiermee waken we voor te veel schommelingen in de kosten voor onze inwoners. Wel kijken we goed of dit fonds voldoende middelen heeft om een tegenvaller op te vangen; dit moet in evenwicht zijn’’, besluit de wethouder.

AFVALSTOFFENHEFFING Wanneer de verwerkingskosten structureel lager uitvallen kan dit dus een voordeel gaan opleveren voor de inwoners van Veenendaal met een lagere heffing in de gemeentelijk belastingen. Het college wil de positieve financiële effecten van de ontwerpbegroting 2023 van de gemeenschappelijke regeling Afvalverwijdering Utrecht meenemen in de tarieven van de afvalstoffenheffing 2023.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie