Afbeelding
Archief

Vertraging bij tellen van de stemmen in Veenendaal

16 maart 2023 om 16:44 Politiek

VEENENDAAL De uitslag van de verkiezingen voor Provinciale Staten en waterschap in Veenendaal zijn nog niet bekend. Het tellen van de stemmen heeft vertraging opgelopen, meldt de gemeente Veenendaal donderdagmiddag.

,,In Veenendaal is gisteren na het sluiten van de stembussen het telproces gestart. Op alle stembureaus hebben de stembureauleden tot diep in de nacht hun best gedaan om op lijstniveau te tellen. Helaas is het bij vier stembureaus (Gymzaal Goudmos, Westerkerk, Gymzaal Gouverneurslaan en Het Trefpunt) niet gelukt om gisterenavond de stemmen volledig te tellen”, meldt de gemeente. 

,,De belangrijkste reden is dat we geen volledige zorgvuldigheid van het proces konden garanderen. In overleg met de Kiesraad is gisterennacht om 02.00 uur besloten om het telproces op te schorten tot deze ochtend. Op dit moment worden de uitgebrachte stemmen opnieuw geteld, ook op kandidaatsniveau. We hopen spoedig de definitieve resultaten te kunnen presenteren.”

EVALUATIE

Waarom het allemaal gaat zoals het gaat, is nog niet bekend. ,,Het is op dit moment onze hoogste prioriteit om de stemmen te tellen. Uiteraard evalueren we daarna wat de reden is dat het telproces vertraging heeft opgelopen. Daar kunnen we op dit moment nog geen uitspraken over doen. Wat wel meespeelt is dat de opkomst hoger is dan vooraf ingeschat. Daarnaast waren er in Veenendaal minder stembureaus ten opzichte van de gemeenteraadsverkiezingen van vorig jaar, wat ook effect heeft op het aantal tellers. Uit de evaluatie zal moeten blijken of er lessen te leren zijn voor volgende verkiezingen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie