Afbeelding
Pixabay

Vragen over Veense bijdrage in Regio Deal

· leestijd 1 minuut Politiek

VEENENDAAL Een weeffout in de financiële afwikkeling tussen de acht gemeenten en Regio Foodvalley voor de Regio Deal Foodvalley geeft verwarring nu er een extra bijdrage van 361.000 euro nodig is. Het gaat bij de weeffout om een bijdrage van 900.000 euro uit Veenendaal. Het college van Veenendaal laat weten zich aan de afspraken te hebben gehouden.

door Peter Kuijpers

Jarne van Schaik (VVD) vroeg bij de bespreking in Barneveld zijn wethouder: ,,Moeten wij nu de rekeningen voor Veenendaal gaan betalen?’’ En Roel van den Broek van het CDA wilde weten: ,,Waarom gaat Veenendaal het niet zelf bijstorten?’’ Jan Willem van den Born (Lokaal Belang) had wel gesproken met Regio Foodvalley: ,,Die diensten zijn niet afgenomen door de Regio Foodvalley. Dat lijkt een financiële blunder.’’ Wethouder Bennie Wijnne van Barneveld wist uit te leggen dat Veenendaal wilde bijdragen op hun eigen gebied aan kennis, met ict-diensten. Veenendaal heeft volgens hem daadwerkelijk de negen ton uitgegeven, maar de projecten zijn niet allemaal besteed in de Regio Deal. Het ontstane tekort dat dit oplevert, kan niet binnen de Regio Deal opgelost worden.

COMPLEX ,,Veenendaal heeft keurig voldaan aan de afspraken en 9 ton in natura ingebracht voor deze Regio Deal. Echter is er bij de financiële uitwerking een fout gemaakt bij de Regio Foodvalley. De ICT Campus heeft voldaan aan de afspraken. Maar het betrof een aantal onderdelen, waarvan niet alles is verwerkt als een bijdrage in natura. Hiermee lijkt het alsof dit cash had moeten zijn en daar is uiteindelijk op papier een tekort ontstaan van zo’n 3,5 ton’’, duidt wethouder Marco Verloop uit Veenendaal. ‘Er is een aantal oplossingsrichtingen om de correctie van de bijdrage van de regiogemeenten te corrigeren. De mooiste oplossing is dat de in kind-bijdrage toch wordt benut. Alle creativiteit is aangewend’, geeft Regio Foodvalley aan.

TEKORT Dit is echter niet gelukt in deze al complexe constructie van de Regio Deal. ,,Toch is er volgens het Rijk bij de Regio Foodvalley een tekort ontstaan in de bijdrage die zij had moeten doen voor de Regio Deal. Hier heeft onder andere het Rijk een flinke bijdrage gedaan en we vinden het in Veenendaal nog steeds vervelend hoe dit allemaal is gelopen’’, vervolgt Verloop. ‘Elke euro van de totale 73,6 miljoen is bestemd. Dat betekent dat als er 361.000 minder binnenkomt lopende projecten gestopt moeten worden’, vervolgt Regio Foodvalley. Zij heeft nu alle gemeenteraden de vraag gesteld om dit tekort alsnog te dichten met een extra bijdrage om aan de rijksafspraken te voldoen.

PORTEMONNEE TREKKEN De acht gemeenten hebben samen al tien miljoen euro ingelegd in de Regio Deal en krijgen daar van het Rijk zo’n zeventig miljoen bij. ,,Wel is het belangrijk dat we samen met de andere acht gemeenten deze 361.000 euro inleggen. Dit gebeurt naar inwoneraantal. De Regio Deal heeft veel geld voor de regio opgeleverd en dat is ook wat waard. Er zijn afspraken dat bij de afrekening alle gemeente de portemonnee moeten trekken. Ook Veenendaal zal daarin haar deel van dit opgelopen tekort voor haar rekening nemen’’, besluit wethouder Marco Verloop. Maar de gemeente zal niet het complete tekort van 361.000 euro bijstorten.

advertentie
advertentie
Afbeelding
Kinderactiviteiten in Bibliotheek Veenendaal tijdens voorjaarsvakantie 3 uur geleden
Afbeelding
Reizigers waarderen Veenendaalse stations beter dan vorig jaar 8 uur geleden
Afbeelding
'Als de sirene afgaat, hebben we 's avonds Club'95' 11 uur geleden
Afbeelding
Vragen uit Veenendaal aan GGD over mislukken digitaal kinddossier 23 uur geleden
Afbeelding
'Actiegroepen tegen windturbines krijgen adviserende rol bij gemeente Ede' 2 feb, 16:58
Afbeelding
Burgemeester Kats leest voor op basisschool TOV 2 feb, 16:36
Afbeelding
Nieuwe laptops voor drie goede doelen in Veenendaal 2 feb, 12:46