Afbeelding
Pixabay

Woondeal voor meer woningen in Veenendaal

27 december 2022 om 08:12 Nieuwbouw

VEENENDAAL De Woondeal voor de Regio Foodvalley moet in 2030 zo’n 25.000 nieuwe betaalbare huizen opleveren. Veenendaal is hierover in gesprek nadat het Rijk de provincies de opdracht heeft gegeven sneller te gaan bouwen. Begin volgend jaar moet er voor deze regio een woondeal komen.

,,Het regionale bestuursconvenant betaalbare woningbouw volgt na de woondeal. Waar de woondeal vooral gaat over het ‘wat’, gaat het convenant vooral over het ‘hoe’”, laat het algemeen bestuur van de Regio Foodvalley weten. Hier moeten tot 2040 een 40.000 woningen komen, onderdeel van de 100.000 voor het hele gebied Arnhem Nijmegen Foodvalley uit het Verstedelijkingsakkoord. ,,De woondeal is een apart proces. Een uitwerking van de Nationale Woon- en Bouwagenda. Het rijk heeft de regie genomen op volkshuisvesting en de provincie een nieuwe rol gegeven dit te realiseren. Veenendaal neemt nu deel aan deze gesprekken om meer woningen snel te bouwen’’, laat wethouder Dylan Lochtenberg weten.

SOCIAAL Nederland wil de beschikbaarheid, betaalbaarheid en kwaliteit van het woningaanbod bevorderen. Hiervoor zijn afspraken nodig tussen Rijk, provincies en gemeenten. De ambitie is woningbouw versnellen en voldoende, betaalbare en passende woningen te bouwen. Zeker twee derde in sociale en middenhuur tot sociale koopwoningen. ,,Voor onze Regio Foodvalley zijn de afspraken met de provincies Gelderland en Utrecht van belang. De provinciale woningbouwafspraken worden uitgewerkt in regionale woondeals. Naast afspraken over de woningbouw, wil het Rijk in de toekomst ook aanvullende afspraken maken over een aantal extra woononderwerpen”, vervolgt Foodvalley.

GROEPEN Het gaat dan onder andere om flexwoningen en transformatiewoningen, toekomstbestendige bouw, studentenhuisvesting, het aantal verpleegzorgplekken tot bouwen voor aandachtsgroepen, waaronder ouderen. ,,Thema’s waarover in regionaal verband nog niet eerder afspraken zijn gemaakt of überhaupt over is gesproken. Daarover kunnen in deze woondeal procesafspraken worden gemaakt. De onderwerpen worden dan later in 2023 verder uitgewerkt en de afspraken worden toegevoegd aan de woondeal.”

Regio Foodvalley gaat met provincies, corporaties en marktpartijen verder kijken naar de woondeal en zal de gemeenteraad hier in het eerste kwartaal volgend jaar meer over informeren.

BIJDRAGEN ,,De ambities van het Rijk zitten niet altijd op één lijn met het lokale woonbeleid. Het is de bedoeling dat de woondeal en de rijksdoelen voor betaalbare woningbouw een vertaling krijgen in het woonbeleid van de gemeenten. Regio Foodvalley is door het Rijk aangewezen als één van de 17 grootschalige woningbouwgebieden in Nederland. De ontsluiting is een van de belangrijkste randvoorwaarden voor grootschalige woningbouw. Ook hierover zijn afspraken gemaakt.” 

De woondeal kan ook nog een bijdrage in de financiën opleveren. Hiervoor heeft het Rijk de Woningbouwimpuls voor sleutelprojecten waar Regio Foodvalley dan gebruik van kan maken.

Door Peter Kuijpers

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie