Afbeelding
Foto: rechtenvrije foto

Verkenning naar samenwerking in nieuwe Regio Deal

10 december 2022 om 15:16 Zakelijk

VEENENDAAL Afspraken maken met andere gemeenten en overheden kan Veenendaal extra geld opleveren uit subsidies van het rijk om problemen in de gemeente en regio aan te pakken. Daarom wil het college voor de komende jaren opnieuw kijken in welke projecten zij gezamenlijk wil gaan optrekken. Voor deze nieuwe Regio Deal Foodvalley zijn ideeën bij verkenners neergelegd om de haalbaarheid te onderzoeken.

Het college kan instemmen met de ‘Uitkomsten van de Beeldvorming’, waarbij zij ook de beschikbaarheid van mensen en middelen een belangrijk punt van aandacht vindt. ,,Het college ziet voor de komende jaren drie belangrijke thema’s die potentie hebben voor een Regiodeal, te weten mobiliteit, duurzame verstedelijking en energievoorziening. Daarnaast is het belangrijk om terug te kijken naar de ervaren problemen met de huidige Regiodeal.” Hier zag de gemeente dat er veel buiten de deur is geregeld, waardoor er intern weinig affiniteit en betrokkenheid is ontstaan en wil dit nu anders. Zij kijkt daarbij naar onderwerpen die relevant tot urgent zijn en Veenendaal met de regio kan oppakken.

IMPULS De huidige Regiodeal Foodvalley loopt tot en met 31 augustus 2024 waar het rijk en de regio gezamenlijk 73,6 miljoen euro investeren in de versnelling van onder andere een duurzaam en gezond voedselsysteem. Het rijk verwacht ook voor de nieuwe samenwerking na 2024 dat de regio vijftig procent bijdraagt in de kosten en dit een langjarige en duurzame impuls geeft aan de regio.

Een stimulans voor een brede welvaart; niet alleen dat bedrijven goed presteren. Maar ook dat inwoners een goede baan kunnen vinden, relatief gezond zijn en een hoge kwaliteit van leven ervaren. Er voor hen voldoende woningen zijn, natuur en landschappen beschermd zijn en voor boeren een goede toekomst is in onze regio.

PUNTEN Veenendaal denkt onder andere aan de doorontwikkeling van de ICT-Campus. Zij wil aandacht voor de mensen met het oog op het tekort op de arbeidsmarkt. Door een juiste instroom en uitstroom van studenten, maar ook dat werknemers hun vaardigheden kunnen blijven ontwikkelen naar de vraag van werkgevers. Verder blijft verduurzaming belangrijk en urgent. 

Van een circulaire economie tot het energievraagstuk met opwekken van stroom en ruimte hiervoor op het elektriciteitsnetwerk. Zaken die Veenendaal relevant vindt om verder naar te kijken in de samenwerking zijn onder andere het aanpakken van kansenongelijkheid, stimuleren van innovatie, korte reisafstanden tussen thuis en werk of school en groene verstedelijking. Dit laatste wil zij tevens lokaal zelf aanpakken.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie