Avalon Jansen hangt haar opvolger Daniël Wilmans de ambtsketen om.
Avalon Jansen hangt haar opvolger Daniël Wilmans de ambtsketen om. Gemeenteraad Veenendaal

Daniël Wilmans benoemd tot kinderburgemeester

16 september 2022 om 08:22 Politiek

VEENENDAAL Daniël Wilmans was op 30 juni al door zijn school WereldKidz Balans gekozen als kinderburgemeester, maar in de raadsvergadering van 15 september werd hij officieel benoemd en kreeg hij de bij zijn functie passende ambtsketting om. Niet geheel onverwacht stemde de voltallige raad unaniem in met zijn benoeming.

door Arjan van den Berg

De kersverse jonge ‘burgervader’ had zelfs zijn campagneleider Luuk meegenomen. ,,Niet te geloven dat het op dit niveau allemaal gebeurt”, reageerde burgemeester Gert-Jan Kats. In een filmpje stelde Wilmans zichzelf en zijn plannen voor. De van basketballen houdende jonge politicus wil Veenendaal sportiever maken. Daarvoor wil hij zogenoemde talentklassen instellen, waarbij elk kind een keer per week tijdens schooltijd een sport doet dat het zelf leuk vindt. Daarnaast wil hij groenere speeltuinen. Want, zo verklaarde hij, dat is leuker voor kinderen en goed voor de natuur.

BEGRIJPELIJK Hij kreeg meteen zijn eerste les debatvaardigheden in de praktijk toen een paar raadsleden hem een vraag mochten stellen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat meer kinderen politiek interessant gaan vinden, wat ook een doel van de kinderburgemeester is, vroeg Sharon van Manen namens ProVeenendaal.

,,Wist u dat een derde van de wereldbevolking uit kinderen bestaat en dat het dus belangrijk is hen te betrekken? Ten eerste zou ik niet over, maar mét kinderen praten. Ten tweede zou ik duidelijke, dus niet te nette taal gebruiken. En ten derde zou ik onderwerpen kiezen die zij ook belangrijk en interessant vinden.”

Een weliswaar erg aanlokkelijk voorstel van Barbara van Ravenswaaij namens Lokaal Veenendaal om een sportveld om te toveren tot een overdekte kunstijsbaan met olympische proporties werd vriendelijk, maar toch kordaat van tafel geveegd. ,,Het is een heel leuk idee, maar het gaat wel ten koste van de natuur. Eerst kost het al het sportveld en dan zijn er nog hoge energiekosten. Het zou heel duur worden.”

EERVOL ONTSLAG Kats zag in de focus van de jongen en het feit dat je soms ook ergens tegenin moet kunnen gaan al twee belangrijke kwaliteiten van een goede politicus. Een nieuwe benoeming betekent ook eervol ontslag van de voorganger. Avalon Jansen was het afgelopen jaar namens de Windroos de trotse titeldraagster. In een filmpje keek ze terug op het afgelopen jaar.

Ze vond het heel gezellig, bijzonder en af en toe een beetje spannend. Het meelopen met de politie, uitreiken van prijzen bij bouwdorp, de aubade op koningsdag en haar ambassadeurschap van BO viert FEEST waren een paar van de leukste activiteiten. Bijzonder vond ze haar aanwezigheid op 4 mei bij het onthullen van het bordje bij de Anne Frankboom en het leggen van bloemen namens de kinderen van Veenendaal. Haar functie heeft haar meer zelfvertrouwen gegeven, bijvoorbeeld bij het spreken voor groepen. Ze gaf Daniël nog een goede tip mee: ,,Je moet er lekker van genieten, want een jaar is zo voorbij, en aangeven wat je wilt doen.”

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie