Afbeelding
Annemarie Bakker Fotografie

Gewoon welkom, met of zonder beperking

· leestijd 1 minuut Activiteiten

VEENENDAAL Van Veenendaal de toegankelijkste gemeente van Nederland maken, dat is wat Gea Weersma wil. Met haar stichting Oog voor Iedereen zet ze zich in om haar woonplaats stapje voor stapje een beetje toegankelijker te maken. Momenteel is Gea druk met de voorbereidingen voor de Week van de Toegankelijkheid van begin oktober. 

door Lilian Steensma

Door een oogziekte ging haar gezichtsvermogen steeds verder achteruit. Gea is nu bijna blind, maar weigert zich daardoor te laten beperken. Je kunt haar samen met haar hulphond Jayle overal in Veenendaal tegenkomen. ,,Mijn slechtziendheid maakte mij veerkrachtiger. Een mens is heel veel meer dan zijn of haar beperking, wat die beperking ook is. Als je bepaalde dingen niet meer kunt, word je gedwongen om creatief naar oplossingen te zoeken”, vertelt ze opgewekt. 

MEEDOEN ,,Ik geloof dat er in Veenendaal nog veel winst te behalen valt als het gaat om het verbeteren van de toegankelijkheid voor mensen met een beperking. Zij willen net als ieder ander zelfstandig gebruik kunnen maken van openbare voorzieningen. Door in de week van 3 tot en met 8 oktober mee te doen met allerlei activiteiten, ontdek je aan den lijve hoe het is om bijvoorbeeld slechtziend, slechthorend of slecht ter been te zijn.”

OPENING Burgemeester Gert-Jan Kats opent op 3 oktober in het gemeentehuis de foto-expositie ‘Sporten met een beperking in the picture’. Een indrukwekkende verzameling foto’s gemaakt door fotograaf Anco van den Berg die zelf afhankelijk is van zijn rolstoel. Er is tijdens de Week van de Toegankelijkheid ook aandacht voor mensen met een gehoorbeperking, zoals Amir, drijvende kracht achter het Hoorcafé Veenendaal. Hij organiseert een avond waarop het verhaal van Jaap Pilon over de geschiedenis van Veenendaal, wordt ‘vertaald’ door een schrijf- en gebarentolk. ,,Jaap heeft beloofd langzamer te praten dan hij gewend is, dus dat komt goed”, zegt Gea met een lach. 

ERVAREN Ze vervolgt: ,,We gaan die week met gemeenteambtenaren het centrum in om ze te laten ervaren hoe het is om slechtziend of slecht ter been te zijn. Ze ontdekken zelf waar mensen met een beperking -soms letterlijk- tegenaan lopen. Bij Plein Zuid kan je een parcours afleggen in een rolstoel of met een simulatiebril. Verder geven we workshops en trainingen, bijvoorbeeld over gebarentaal. Op woensdag houden we een miniconferentie.”

LUNCH IN THE DARK Via Theater Lampegiet kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor een Lunch in the dark, mede mogelijk gemaakt door DeMeas catering. ,,Ja!”, zegt Gea enthousiast. ,,Dat wordt ook leuk. En lekker! Samen lunchen in het donker is een perfecte manier om als ziende te voelen hoe het voor iemand met een visuele beperking is om uit eten te gaan. Meld je aan, ik ontmoet je graag op vrijdag 7 oktober!”

Meer informatie vind je op www.oogvooriedereen.nl 

advertentie
advertentie
Afbeelding
SKR: ‘Al 30 jaar ontdekken wij de wereld door de ogen van een kind’ 3 uur geleden
Afbeelding
Rhenens echtpaar Oechies-Ter Hoeve viert briljanten huwelijk 4 uur geleden
Afbeelding
Meerdere vacatures bij Welisa: ‘Wij zoeken mensen die gretig zijn en graag willen’ Baandichtbij 6 uur geleden
Afbeelding
Candia-man ‘Bud’ helpt nog waar hij kan 7 uur geleden
Afbeelding
Kampen Boys Choir geeft gratis concert in de Westerkerk 8 uur geleden
Afbeelding
Kunst van Rhenense kinderen te zien in Huis van de Gemeente 20 uur geleden
Afbeelding
Rhenens echtpaar 60 jaar getrouwd 22 uur geleden