Dicky Nieuwenhuis met Emmanuel en zijn ouders in Ethiopië.
Dicky Nieuwenhuis met Emmanuel en zijn ouders in Ethiopië. SeeYou

SeeYou heeft oog voor armen met visuele beperking

· leestijd 2 minuten Zorg

VEENENDAAL Zo op het eerste gezicht is het pand aan de Vendelier 13 een bedrijfspand zoals Veenendaal er zoveel telt. Maar binnen de muren heeft SeeYou met haar samenwerkingspartners nog altijd dezelfde missie als oprichter Martien Cozijnsen in 1982 had. Hulp bieden aan mensen met een -visuele- beperking in Afrika en Azië en zorgen dat ze gezien worden.

door Arjan van den Berg

Oogarts Martien Cozijnsen zoekt en vindt begin jaren ’60 met zijn vrouw een geschikte plek voor zijn praktijk in Veenendaal. Als echte netwerker neemt hij deel aan de Rotary, de kerkenraad en het bestuur van het christelijk lyceum. Na een hartinfarct wordt het hem toch te veel. Hij vertrekt 15 jaar later naar Zeist, waar hij oogarts bij Bartimeüs wordt.

MOTIVATIE Een dominee daar neemt Martien en zijn vrouw mee op reis naar Afrika. Daar gaan zijn ogen open voor de uitzichtloze situatie van vooral de kinderen en jongeren met een -visuele- beperking. Dark & Light Blind Care ziet het licht in 1982. Jaren later komt de stichting - die nu SeeYou heet - weer naar Veenendaal, waar Dicky Nieuwenhuis nu directeur is. Ze vertelt: ,,Martien en zijn vrouw Jenny werden geïnspireerd vanuit hun geloof. Jezus zag júist de mensen die niet gezien werden en als kansloos werden beschouwd. Dat motiveerde hen om zich voor blinde en slechtziende kinderen in te zetten.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Dicky Nieuwenhuis in het Charity Eye Hospital in Rwanda. - SeeYou

,,75 procent van blind- of slechtziendheid in de armste landen had heel eenvoudig voorkomen kunnen worden door zalf, een ooglidcorrectie of een staaroperatie. Als je blind bent, word je afgeschreven en is de kans op werk en onderwijs heel klein.”

ACCEPTATIE ,,In Ethiopië ontmoette ik de ouders van een tweejarig kindje dat geboren was met klompvoetjes, staar en het syndroom van Down. Ze vertelden me dat vanaf het moment dat Emmanuel werd geboren de buren en de ouders van de vader geen contact meer wilden. Het kindje is geholpen, maar heeft nog wel het syndroom van Down. Dat laat zien dat je er met onze medische zorg alleen niet komt. Acceptatie is zeker zo belangrijk. Hoe zorg je ervoor dat kinderen met een beperking toch volwaardig onderwijs krijgen en deel uitmaken van de samenleving? Ook daar werkt SeeYou aan.”

(de tekst gaat onder de foto verder)


Dicky Nieuwenhuis op bezoek bij UNABU women in Rwanda. - SeeYou

,,In Ethiopië kwam ik ook een jongen tegen van begin 20. Hij was op zijn 10e blind geworden en verloor beide ouders in datzelfde jaar. Hij woonde op het platteland en vertrok naar de hoofdstad, 200 kilometer verderop. De eerste jaren was het vooral overleven. Hij verkocht loten op straat, net genoeg om af en toe onderdak te betalen. Dan ben je 10, helemaal alleen en zonder zicht en dan al zo kwetsbaar. Het is echt de realiteit waar veel van deze jongeren tegenaan lopen”, vertelt Dicky.

HOOP ,,Uiteindelijk kon hij onderwijs volgen en had hij een eigen bedrijfje in de verkoop van kleding. De kleuren kon hij niet zien, daar hielpen anderen bij. Maar hij kon de materialen goed voelen en was goed in klantcontact. Nu wil hij samen met ons boekhouding leren doen op de computer. Dat is overlevingskracht. Mooi dat wij dat als SeeYou een klein zetje mogen geven. Maar hij zei ook: ‘Het leven is soms zwaar, maar als ik mijn oog op Jezus gericht houd, houd ik hoop.”

Meer informatie op www.seeyoufoundation.nl 


Dicky Nieuwenhuis, directeur van SeeYou in Veenendaal. - Janita Sassen

advertentie
advertentie
Afbeelding
Stilok brengt aantal programma’s fors terug maar blijft uitzenden rond kerkdiensten 14 uur geleden
Afbeelding
Jubilieum Rembrandt College wordt groots gevierd 16 uur geleden
Afbeelding
Uitvaartverzekering, kapitaal of natura? De specialist 16 uur geleden
Afbeelding
Vier kandidaten uit gemeente Rhenen voor SGP-lijst Provinciale Statenverkiezingen 17 uur geleden
Afbeelding
Nadenken over ja/ja-sticker voor Veenendaal 20 uur geleden
Afbeelding
Na bijna 40 jaar valt doek voor Snuffelshop 22 uur geleden
Afbeelding
Sinterklaas en Mrs. Harris in Filmhuis Veenendaal 23 uur geleden